Στο Θραψανό η «Γιορτή του Θραψανιώτη Αγγειοπλάστη» κρατά τρεις μέρες και είναι γεμάτη ιστορία

Κρήτη, το νησί με τις περισσότερες αντιθέσεις αλλά και με τις περισσότερες εμπειρίες που θα ζήσεις.

Το νησί με την τεράστια ακτογραμμή, με τα Λευκά Όρη, τον Ψηλορείτη και τη Δίκτη, τη ρακή, τα πεντανόστιμα φαγητά, τους πιο φιλόξενους ανθρώπους, τα ατέλειωτα κεράσματα στα καφενεία και φυσικά, τα πανηγύρια με λύρες και βιολιά να ηχούν απ’ άκρη σ’ άκρη και να ξεσηκώνουν ντόπιους και μη. Στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της Ελλάδας λοιπόν, ένα είναι το σίγουρο: Θα διασκεδάσεις, θα ξεκουραστείς, θα φας καλά, θα αντικρίσεις τις ωραιότερες θέες και στο υπογράφω, θα ξαναπάς -πολλές φορές. Γιατί σίγουρα θα την ερωτευτείς.

Έτσι έγινε και με εμένα. Μία φορά στην Κρήτη και τρεις μέρες στο Θραψανό, στη «Γιορτή του Θραψανιώτη Αγγειοπλάστη», αρκούσαν για να καταλάβω ότι αυτά που άκουγα τόσο καιρό για την Κρήτη, είναι τελικά αλήθεια. Διότι όντως, από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου σε αυτό το χωριό, ένιωσα σαν να είμαι ντόπια και συνειδητοποίησα ότι τα πανηγύρια στην Κρήτη δεν είναι μόνο ένα λαϊκό γλέντι, αλλά μια ολόκληρη φιλοσοφία, ένα πολιτιστικό γεγονός που η τέχνη και η διασκέδαση πιάνονται χέρι-χέρι. Όπως εμείς, στον ατέλειωτο μαλεβιζιώτη που χορεύαμε μέχρι το πρωί.

Φέτος λοιπόν, δεν υπήρχε άλλη επιλογή, πριν καλά-καλά μπει το καλοκαίρι, είχα ήδη κλείσει τα εισιτήριά μου με το πρώτο καράβι για Κρήτη. Γιατί και αυτόν τον Ιούλιο θα είμαι στο πιο φιλότεχνο πανηγύρι του νησιού μαζί με τη νέα αγαπημένη μου μπύρα ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι.

Το κέφι που κράτησε τρεις μέρες

Και όπως είπαμε και πριν, τα πανηγύρια στην Κρήτη δεν είναι απλώς γιορτές, είναι η πιο ανέμελη έκφραση παράδοσης και φιλοξενίας, είναι το… event που θα πας και δεν θα θέλεις να φύγεις μέχρι να παίξει ο λυράρης και την τελευταία νότα. Οπότε και η «Γιορτή του Θραψανιώτη Αγγειοπλάστη», δεν αποτέλεσε την εξαίρεση στον κανόνα. Διότι, αυτή η γιορτή που διαρκεί τρεις μέρες και είναι αφιερωμένη στην παράδοση της αγγειοπλαστικής -η οποία έχει βαθιές ρίζες στο Θραψανό- είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της Κρήτης.

Εκεί λοιπόν, ακριβώς στη μέση του καλοκαιριού, έζησα στο Θραψανό μία από τις πιο όμορφες εμπειρίες που έχω ζήσει σε πανηγύρι: Τρεις μέρες γεμάτες εργαστήρια κεραμικής, υπαίθριες αναπαραστάσεις με κούκλες, εκθέσεις αγγείων από τους αγγειοπλάστες του χωριού και τρεις νύχτες γεμάτες κρητική μουσική, χορό, φαγητό και γλέντι παραδοσιακό, όπως πρέπει να είναι τα καλοκαίρια μας. Και όπως καταλαβαίνεις αυτές οι τρεις βραδιές στη «Γιορτή του Θραψανιώτη Αγγειοπλάστη», ενώνονταν με το ξημέρωμα, που μας έβρισκε αγκαλιασμένους και με πλατιά χαμόγελα να χορεύουμε με ασταμάτητο ρυθμό πεντοζάλι, τραγουδώντας φωναχτά «Μαύρα μου μάτια κι αγαπημένα».

Γιατί εκεί βρίσκεται τελικά η μαγεία, σε αυτό το πανηγύρι που θα πιαστείς χέρι-χέρι με ανθρώπους που γνώρισες εκείνη τη στιγμή και θα ενωθείτε με ρυθμούς κοινούς, παραδοσιακούς. Χωρίς ντροπές και αναστολές, με «ανοιχτωσιά» -που λένε και στην Κρήτη- θα δημιουργήσεις εικόνες γεμάτες συναισθήματα, γέλια, ελευθερία και χορούς κυκλωτικούς.

Με μια μπύρα στο χέρι, οι αναμνήσεις δεν ξεθωριάζουν ποτέ

Οι κοινές μας αναφορές, οι στιγμές μας, τα βιώματα μας, τα πανηγύρια που μας κράτησαν ξύπνιους μέχρι τις 7 το πρωί, αυτά συνθέτουν τα καλοκαίρια μας και το κατάλαβα καλύτερα το περσινό καλοκαίρι, όταν βρέθηκα με την παρέα μου στην Κρήτη, στο πανηγύρι της «Γιορτής του Θραψανιώτη Αγγειοπλάστη». Οπότε αν ψάχνεις σε ποιο μέρος και σε ποιο πανηγύρι θα πας αυτό το καλοκαίρι, μάλλον το βρήκες, και μαζί βρήκες και αυτό που θα κάνει την εμπειρία σου ακόμη πιο καλοκαιρινή και πιο… θαλασσινή. Γιατί μια γουλιά από τη νέα μπύρα ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι αρκεί για να συνδεθούμε με τις ρίζες μας και να νιώσουμε στον ουρανίσκο μας όλη την «αλμύρα» του ελληνικού καλοκαιριού από τις 14 έως τις 16 Ιουλίου.

Εμπνευσμένη από την κοινή μας γη, τη μοντέρνα ελληνικότητα και τα καλοκαίρια μας, η ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι, φτιαγμένη από μικρή ποσότητά αλατιού από τις αλυκές Μεσολογγίου και αρωματικούς λυκίσκους, είναι αυτή που θα κρατάς στο χέρι στο επόμενο πανηγύρι που θα πας.

Η Κρήτη λοιπόν, το φετινό καλοκαίρι, μας προσκαλεί για ακόμη μία φορά να ζήσουμε την πιο αυθεντική πανηγυριώτικη εμπειρία, γεμάτη μουσικές, ζεστή φιλοξενία και πλούσια παράδοση κι εγώ, χωρίς να χάσω πολύτιμο χρόνο, βρίσκομαι ήδη στο λιμάνι του Πειραιά και ονειρεύομαι τη στιγμή που θα χορεύω στο Θραψανό, πίνοντας μια παγωμένη ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι!

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης