Εσύ ξέρεις γιατί λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά;

Η γαλλική Πρωτοχρονιά, τα ψέματα των ψαράδων και η «τιμητική» της Πρωταπριλιάς ανά τον κόσμο. Προσοχή μην ξεχαστείς σήμερα και πέσεις στην παγίδα!

Πρωταπριλιά σήμερα και το ψέμα θα πάει… σύννεφο. Σίγουρα, ήδη έχεις πέσει στην παγίδα και έχεις πιστέψει κάποιο ψέμα που σου έστειλαν οι φίλοι και οι φίλες σου στο Whats App group που έχετε ή κι εσύ η ίδια έχεις μπει στη διαδικασία να κοροϊδέψεις κάποιον πολύ δικό σου. Το απαιτεί η παράδοση, άλλωστε.

Ποια παράδοση είναι αυτή άραγε, σκέφτεσαι εσύ τώρα. Δεν είναι μία, έχουμε να σου πούμε εμείς. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, υπάρχουν τουλάχιστον 2 διαφορετικές εκδοχές, οι οποίες εξηγούν τα πρωταπριλιάτικα ψέματα και θα τις μάθεις ευθύς αμέσως.

Τα μικρά, αθώα ψέματα που μπορούν να σώσουν τη σχέση σου

Η γαλλική Πρωτοχρονιά

Ορισμένοι ιστορικοί εικάζουν ότι η Πρωταπριλιά χρονολογείται από το 1582, όταν η Γαλλία άλλαξε από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, όπως ζητήθηκε από το Συμβούλιο του Τρέντο το 1563. Στο Ιουλιανό Ημερολόγιο, όπως και στο Ινδουιστικό ημερολόγιο, το νέο έτος ξεκινούσε με την εαρινή ισημερία γύρω στην 1η Απριλίου. Στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο το νέο έτος ξεκινούσε την 1η Ιανουαρίου.

Οι άνθρωποι, λοιπόν, που άργησαν να μάθουν τα νέα ή δεν κατάλαβαν ότι η έναρξη του νέου έτους είχε μεταφερθεί στην 1η Ιανουαρίου και συνέχισαν να το γιορτάζουν κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου έως την 1η Απριλίου έγιναν αντικείμενο τρολ και ονομάστηκαν April fools. Έτσι, η 1η Απριλίου έγινε η μέρα των ψεμάτων.

Τα ψέματα των ψαράδων

Μια άλλη εκδοχή σχετίζεται με τους Κέλτες ψαράδες (ομάδα Ινδοευρωπαϊκών λαών). Οι συγκεκριμένοι ψαράδες ξεκινούσαν να ψαρεύουν την 1η Απριλίου, όταν πια ο καιρός είχε αρχίσει να γίνεται πιο ηλιόλουστος και να καλυτερεύει.

Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, η ψαριά τους ήταν ελάχιστη έως και ανύπαρκτη. Τι έκαναν, λοιπόν; Οι ψαράδες σκαρφίζονταν διάφορα ψέματα, δημιουργούσαν φανταστικές ιστορίες και δικαιολογούσαν με αυτόν τον τρόπο την αποτυχία τους. Κάπως έτσι, η 1η Απριλίου ταυτίστηκε με τα ψέματα.

Πώς γιορτάζεται η Πρωταπριλιά ανά τον κόσμο

Και μπορεί στην Ελλάδα να ξέρεις ότι είναι must η φάρσα και το ψέμα την Πρωταπριλιά, αλλά... στον υπόλοιπο πλανήτη τι γίνεται;

Στην Ιρλανδία, είναι παράδοση να εμπιστεύονται στο θύμα μια «σημαντική επιστολή» που πρέπει να δοθεί σε ένα άτομο. Αυτό το άτομο διαβάζει το γράμμα, μετά ζητάει από το θύμα να το πάει σε κάποιον άλλον και ούτω καθεξής. Το γράμμα μέσα γράφει «στείλε τον ανόητο παρακάτω».

Στη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο και τις γαλλόφωνες περιοχές της Ελβετίας και του Καναδά, οι φαρσέρ έχουν την τάση να κολλάνε ένα χάρτινο ψάρι στην πλάτη του θύματος, χωρίς να γίνει αντιληπτό από εκείνον/η.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης