3 στάσεις yoga που ανακουφίζουν από τους πόνους της περιόδου
3 στάσεις (asana)της hatha yoga από την ειδικό
Ξεκινώντας η ειδικός εξηγεί πως παρόλο που ο στόχος της γιόγκα δεν είναι να ανακουφίζει από σωματικούς ή άλλους πόνους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πολύ συχνά έχουμε και τέτοια αποτελέσματα σε όσους ασχολούνται τακτικά με αυτήν την πρακτική.
Ιδιαίτερα ανακουφιστική είναι η στάση της πεταλούδας (baddha konasana). Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι χωρίζεται σε τρία μέρη.
Α.) Καθόμαστε άκρη-άκρη σε ένα σκληρό μαξιλάρι για να μας βοηθήσει να κρατήσουμε ίσια τη σπονδυλική στήλη. Φέρνουμε τις πατούσες που ακουμπούν η μία με την άλλη όσο πιο κοντά στο περίνεο γίνεται. Πλέξτε τα δάχτυλα των χεριών και αγκαλιάστε τα δάχτυλα των ποδιών (αν δεν φτάνουν τα χέρια σας, κρατείστε τους αστραγάλους). Αφήστε τα γόνατα να πέσουν προς τα κάτω από το βάρος τους, χωρίς να τα πιέζετε. Ανασηκώστε την μέση σας και όλο τον κορμό σαν να ψηλώνετε. Τα δύο κόκαλα των ισχύων ακουμπούν καλά κάτω. Το κεφάλι ίσιο, κοιτάμε μπροστά. Τώρα παρακολουθήστε την αναπνοή σας καθώς χαλαρώνετε και κρατείστε τη στάση σταθερά και άνετα.
Β.) Για να αυξήσουμε το τέντωμα, εισπνέουμε και ανασηκώνουμε το κάτω μέρος της πλάτης και καθώς πλησιάζουμε την κοιλιά προς τους μηρούς εκπνέουμε φέρνοντας το εφήβαιο ανάμεσα στους μηρούς. Οι μηροί ακουμπούν καλά στο πάτωμα. Συνεχίζουμε να είμαστε συγκεντρωμένοι στην αναπνοή μας.
Γ. )Τώρα νιώθουμε ότι με κάθε εκπνοή χαλαρώνουμε ένα χιλιοστό κάθε φορά και φτάνουμε όσο χαμηλά μας επιτρέπει το σώμα μας χωρίς να χάσουμε την επαφή με την ίσια πλάτη μας και την αδιάκοπη και με ροή αναπνοή μας. Ίσως ο κορμός με κάθε εκπνοή να φτάσει να ακουμπήσει τα πόδια μας και το κεφάλι να ακουμπήσει στο πάτωμα. Όμως αυτή είναι μόνο η κατεύθυνση. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ο τελικός στόχος.
Αυτή η άσκηση χαλαρώνει τη μέση, εξισορροπεί το σύστημα αναπαραγωγής καθώς και το ουροποιητικό σύστημα και ενδείκνυται για προβλήματα της περιόδου.
Μετά από αυτήν την άσκηση ξαπλώστε ανάσκελα, μείνετε χαλαρά στο πάτωμα για πέντε αργές διαφραγματικές αναπνοές.
Συνεχίστε λυγίζοντας τα πόδια και φέρνοντας τα γόνατα κοντά στο στήθος (pavanamuktasana). Τα αγκαλιάζετε και κινείτε ολόκληρο τον κορμό δεξιά κι αριστερά για να κάνετε ένα ελαφρό, φυσικό μασάζ στην πλάτη.
Αυτή η στάση είναι συγχρόνως χαλαρωτική της προηγούμενης αλλά και ενδεδειγμένη κίνηση που ανακουφίζει τους πόνους της μέσης και της λεκάνης κατά τη διάρκεια της περιόδου. (Χαρακτηριστικό της Himalayan yoga είναι ότι μετά από κάθε asana ακολουθεί και μια που χαλαρώνει τις προηγούμενες κινήσεις, ώστε να επέρχεται άμεσα η ισορροπία στο σώμα)
Και μια τρίτη στάση είναι αυτή του μικρού παιδιού (balasana)
Καθόμαστε γονατιστοί πάνω στα λυγισμένα πόδια μας με τα δάχτυλα των ποδιών απλωμένα πίσω και ενωμένα. Καθόμαστε πάνω στις φτέρνες με ίσια τη σπονδυλική στήλη και το κεφάλι. Εισπνέουμε καθώς ψηλώνουμε, εκπνέουμε καθώς φέρνουμε τον κορμό μπροστά λυγίζοντας από τα ισχία. Φέρνουμε την κοιλιά προς τους μηρούς, ακουμπάμε το κεφάλι στο πάτωμα και χαλαρώνοντας τους ώμους ακουμπάμε τα χέρια στο πάτωμα, δίπλα στο σώμα, με τις παλάμες να κοιτούν προς τα πάνω. Νιώστε την αναπνοή σας πώς ανεβοκατεβάζει τον κορμό, πώς κινούνται τα πλευρά προς τα έξω. Χαλαρώστε σε αυτήν τη στάση μέχρι η αναπνοή σας να γίνει, χαλαρή, μαλακή.
Αν η στάση σας δυσκολεύει μπορείτε να ανοίξετε ελαφρά τα γόνατά σας, ή να βάλετε μαξιλάρια κάτω από γόνατα ή τα πόδια. Όταν είστε έτοιμες να σηκωθείτε, σηκώστε πρώτα το κεφάλι, ισιώστε την πλάτη και καθίστε πάνω στις φτέρνες σας. Για να σηκωθείτε όρθιες, μαζέψτε τα δάχτυλα των ποδιών, με τη βοήθεια των χεριών σας μπροστά στο πάτωμα σηκώστε προς τα πίσω τα γόνατα μέχρι να πατήσουν οι πατούσες κάτω ή πάνω σε βοηθητική κουβέρτα που έχει μικρό ύψος, και στη συνέχεια με τη βοήθεια της επόμενης εισπνοής και των χεριών, σηκώνουμε τον κορμό αργά χωρίς να επιβαρύνουμε τη μέση.
Εκπνέουμε και φέρνουμε την προσοχή μας στην κοιλιακή χώρα. Αναπνέουμε διαφραγματικά και αν ακόμα έχει μείνει κάποιο ίχνος πόνου με την εισπνοή παίρνουμε αγάπη από το Σύμπαν και με κάθε εκπνοή αφήνουμε τον όποιον πόνο να φύγει. Εισπνοή αγάπη, εκπνοή αφήνουμε τον πόνο να φύγει.
Είναι πολύ σημαντικό να προσθέσω ότι ο πόνος στο σώμα μας υπάρχει για να μας θυμίζει ότι υπάρχει μια δυσαρμονία. Αν θέλουμε να απαλλαγούμε μόνιμα από τους πόνους της περιόδου χρειάζεται να κάνουμε λίγη δουλειά Αυτογνωσίας. Στα Εργαστήρια του Καφέ Σχολειού, με τη μέθοδο του Κώστα Φωτεινού έχουμε θαυμάσει μόνιμα αποτελέσματα και γρήγορα, επίσης, συνδυάζοντας τη γιόγκα που εκτός από «στάσεις» του σώματος μας διδάσκει και «στάση» ζωής.
Και μια αγκαλιά στις κοπέλες που ψάχνουν λύσεις για τους πόνους τους τους και εκτός από τα φάρμακα.
Eυχαριστούμε τη Σοφία Φώτεινα, δασκάλα Γιόγκα (RYT 500) Himalayan Yoga Tradition, πιστοποιημένη από την Yoga Alliance και την CYA International (Council of Yoga Accreditation International)και νηπιαγωγός ειδικευμένη στη μέθοδο του Καφέ Σχολείου για οικογένειες. Περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το Καφέ Σχολειό θα βρεις εδώ: www.cafecole.gr.