Mήπως δεν έχεις όρεξη για τίποτα; Η ειδικός σου δίνει λύση

«Teen blues» Εφηβική μελαγχολία…

«Κάποιες φορές αισθάνομαι να μην έχω όρεξη να κάνω τίποτα! Η διάθεσή μου είναι πεσμένη, κάνω αρνητικές σκέψεις, ακόμα και η απόδοσή μου σε δραστηριότητες πέφτει και εκείνη…»

Tι προτείνει για εσένα η Μαρίνα μόσχα

Είσαι έφηβη! Μιλάς για τα χαρακτηριστικά της περιόδου αυτής, εφόσον μέσα σου συμβαίνουν πολλές ψυχοσωματικές αλλαγές με το ξύπνημα των ορμονών που έχει αρχίσει και γίνεται ήδη, εδώ και καιρό!

Πράγματι, οι συναισθηματικές διακυμάνσεις μπορεί να είναι έντονες, καθώς από τη μία νιώθεις ότι μπορείς να κατακτήσεις όλο τον κόσμο και από την άλλη θέλεις να αποσυρθείς στη…γωνίτσα σου και να μην κάνεις τίποτα, εφόσον τα βλέπεις όλα …μάταια! Βέβαια, μέσα στο μυαλό σου πάντα βρίσκεις λόγους γι αυτό που σου συμβαίνει, μέσα από τη δραματοποίηση – επίσης χαρακτηριστικό της εφηβείας – που σου κάνει πολύ πιο έντονο όλο αυτό που αισθάνεσαι!

Θυμάμαι και εγώ ως έφηβη, πως αισθανόμουν, τις γρήγορες εναλλαγές στη διάθεση, την ρομαντική χροιά που έπαιρνε μορφή μέσα από τον γραπτό λόγο, μην μου πεις ότι δεν γράφεις; Αν όχι, δοκίμασέ το, είναι ένας εύκολος τρόπος να εκφράσεις όλο αυτό που υπάρχει μέσα σου δημιουργικά, έστω και αν δεν διαβάσει κανείς άλλος τις ενδόμυχες σκέψεις σου και … γιατί όχι, μπορεί να δεις ότι έχεις και ταλέντο!

Καλά τα λέμε μέχρι εδώ, αλλά σίγουρα δεν είναι και πάντα έτσι τόσο όμορφα, όταν μάλιστα βλέπεις να πέφτει η απόδοσή σου σε καθημερινές σου υποχρεώσεις, δραστηριότητες, μαθήματα… Ναι, ίσως προσπαθείς με έναν εντελώς μηχανιστικό τρόπο να ανταπεξέλθεις, «κάνοντας αγγαρεία»…

Διάβασε κι αυτό: Και όμως, ο χωρισμός κάνει …καλό: 10 λόγοι για να το πιστέψεις κι εσύ!

Και όμως, άνοιξε έναν δικό σου δρόμο και ξεκίνα να βάζεις στόχους – μικρούς στην αρχή – που θα σε κάνουν να συμμετέχεις στο ταξίδι της ζωής σου. Μίλα με φίλες και φίλους σου για το πώς αισθάνεσαι, μην ξεχνάς ότι μπορεί και εκείνοι να νιώθουν παρόμοια συναισθήματα και να έχετε παρόμοιους επίσης προβληματισμούς. Μίλησε επίσης με τους γονείς σου – μην βιαστείς να πεις πως και με εκείνους δεν μπορείς πια να συνεννοηθείς! Να γνωρίζεις ότι όλη αυτή η αλλαγή σου, φέρνει και εκείνους σε αμήχανη θέση και δεν ξέρουν πώς να σε αντιμετωπίσουν κάποιες φορές, φαντάζομαι θα έχεις προσέξει τα ξαφνικά σου ξεσπάσματα, έτσι δεν είναι; Λογικό, αν σκεφτείς πως κάποιες φορές ίσως νιώθεις ακόμη παιδί ενώ άλλες καλείσαι να γίνεις «γυναίκα» που «πρέπει» να αναλάβει τις ευθύνες της και να δει τι θα κάνει στο μέλλον της – ένα μέλλον που δυστυχώς μέσα από την οικονομική κρίση της χώρας μας φαίνεται πιο δύσκολο και αβέβαιο!

Αν παρόλα αυτά, αισθάνεσαι πως είναι σαν να ζεις μέσα σε ένα βαρύ και γκρίζο σύννεφο, χωρίς να βλέπεις φωτεινά σημεία στον ορίζοντα, μπορείς να ζητήσεις από τους δικούς σου να δεις έναν ειδικό, να μιλήσεις για το πώς αισθάνεσαι και να αντιμετωπίσεις αυτή την μελαγχολία…

Ευχαριστούμε τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο, MA Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
https://marinamoscha.wordpress.com
https://www.facebook.com/marinamoscha

Μαρίνα Μόσχα

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης