Ουάου! Αυτό το σχολείο στη Δράμα διαθέτει αστρονομικό παρατηρητήριο και πάρκο ηλιακών ρολογιών
Το σχολείο διαθέτει αστρονομικό παρατηρητήριο και πάρκο ηλιακών ρολογιών.
Το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλος αγώνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με ειρηνικές διαδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα σε κάθε γωνιά της γης. Πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν βρεθεί σε αυτές τις πορείες δείχνοντας ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για τον πλανήτη. Και μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη για την ανθρωπότητα έρχεται τώρα ένα σχολείο σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας- ούτε καν στην πρωτεύουσα- να δείξει ότι υπάρχει ελπίδα.
Στη Δράμα υπάρχει ένα σχολείο εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα της Ελλάδας. Ένα σχολείο που έχει κάνει την ανατροπή. Πόσα σχολεία στην Ελλάδα διαθέτουν αστρονομικό παρατηρητήριο ή πάρκο ηλιακών ρολογιών; Πόσα σχολεία στην πατρίδα μας έχουν υπαίθριο εργαστήριο φυσικής;
Σε πόσα σχολεία στην Ελλάδα γίνονται ηλιακές παρατηρήσεις και νυχτερινές αστροπαρατηρήσεις; Σε πόσα δημόσια σχολεία στην πατρίδα μας διοργανώνονται εκδηλώσεις αστρονομίας με ομιλίες από έγκριτους καθηγητές Πανεπιστημίων;
Κι όμως, υπάρχει ένα ΔΗΜΟΣΙΟ σχολείο στη Δράμα που διαθέτει όλες τις παραπάνω δράσεις και αυτό οφείλεται στις πρωτοβουλίες μαθητών και καθηγητών, στο ομαδικό πνεύμα και την κοινή προσπάθεια που τους διακρίνει.
Το γυμνάσιο Νικηφόρου με λυκειακές τάξεις, στο Δήμο Παρανεστίου, στα ορεινά της Δράμας, είναι ίσως το μοναδικό δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα που διαθέτει και αστρονομικό παρατηρητήριο, υπαίθριο εργαστήριο φυσικής και πάρκο ηλιακών ρολογιών. Με μόλις 63 παιδιά και 17 καθηγητές, το γυμνάσιο Νικηφόρου με λυκειακές τάξεις μπορεί να θεωρηθεί, κι όχι άδικα, ως μια από τις σημαντικότερες σχολικές μονάδες στην πατρίδα μας, την οποία έχουν αρχίσει να επισκέπτονται μαθητές της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου έγιναν τα εγκαίνια του αστρονομικού παρατηρητηρίου στο προαύλιο του σχολείου, το οποίο πραγματικά γέμισε με κόσμο. Οι τοπικές Αρχές, οι βουλευτές, η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα, και πολλοί φίλοι του σχολείου ήταν εκεί για να δουν από κοντά το αποτέλεσμα της δουλειάς που χρειάστηκε 10 ολόκληρα χρόνια.