Jingle Bells: Το τραγούδι ΔΕΝ είναι αυτό που νομίζεις! Μια διαφορετική ιστορία

Ανθία Φιλιππή

Η ιστορία πίσω από το must Χριστουγεννιάτικο τραγούδι, θα γκρεμίσει όλα σου τα παιδικά όνειρα.

Jingle Bells, ή αλλιώς Τρίγωνα Κάλαντα! Έτσι το έχεις μάθει, έτσι το έχεις τραγουδήσει και έτσι το έχεις συνδυάσει με τη γιορτή των Χριστουγέννων. Είναι ένα τραγούδι must για την περίοδο αυτή και δεν υπάρχει περίπτωση να μην το έχεις ακούσει, έστω και τυχαία. Και ενώ όλοι γνωρίζουμε το τραγούδι, ελάχιστοι ξέρουμε την ιστορία του.

Ας σου συστήσω αρχικά τον μουσικοσυνθέτη James Pierpont και ας πάμε λίγο πίσω στον χρόνο, κάπου γύρω στο φθινόπωρο του 1850 όπου και γράφτηκε το τραγούδι αυτό.

Η ιστορία θέλει τον Pierpont να γράφει το τραγούδι σε μια ταβέρνα της Μασαχουσέτης. Εμπνευσμένος από τους παραδοσιακούς αγώνες με έλκηθρο του Medford που γίνονταν στην γειτονική πλατεία, αποφάσισε να γράψει το τραγούδι αυτό. Η ιστορία αυτή συνεχίζεται με τον Pierpont να συνθέτει το τραγούδι σε ένα πιάνο που ανήκε σε ένα σπίτι δίπλα στην ταβέρνα.


Εικάζεται επίσης ότι προοριζόταν για σχολικές χορωδίες. Ένα τραγούδι δηλαδή που θα τραγουδούσαν τα παιδιά για τη γιορτή των Ευχαριστιών. Ναι - ναι καλά διάβασες. Το τραγούδι αυτό που εσύ νομίζεις για Χριστουγεννιάτικο, ουδεμία σχέση είχε κάποτε με τα Χριστούγεννα, αντιθέτως ήταν ένα τραγούδι για την Ημέρα των Ευχαριστιών.


Το τραγούδι δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1857 και για πολλά χρόνια δεν είχε τραβήξει την προσοχή.
Ο αρχικός τίτλος του πιο γνωστού αμερικανικού τραγουδιού ανά τον κόσμο, ήταν «One Horse Open Sleigh» (εν τω μεταξύ το Jingle Bells πολύ καλύτερο είναι, δεν νομίζεις;)
Έτσι επανεκδόθηκε από τον δημιουργό του δύο χρόνια μετά με νέο τίτλο. Τον τίτλο Jingle Bells. Όσο περνούσαν τα χρόνια το τραγούδι γινόταν ακόμη πιο γνωστό και η στιγμή που το κομμάτι έγινε το must το Χριστουγέννων ήρθε το 1890, μερικά χρόνια πριν τον θάνατο του Pierpont.



© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης