Greta Thunberg: Οι φωτιές στην Αυστραλία και το μήνυμά της στο Instagram
Η 17χρονη Greta παίρνει θέση απέναντι στην τραγωδία που βιώνει ο πλανήτης.
«Σήμερα, η θερμοκρασία έξω από το Σίδνεϊ είναι 48,9 βαθμοί Κελσίου. 500 εκατομμύρια ζώα υπολογίζονται ότι είναι νεκρά λόγω των πυρκαγιών. Πάνω από 20 άνθρωποι έχουν πεθάνει και χιλιάδες σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς. Οι φωτιές έχουν βγάλει 2/3 των ετήσιων εθνικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τη Sydney Morning Herald», είπε η Greta Thunberg και τοποθέτησε σε λέξεις την εικόνα της ανείπωτης καταστροφής στο μυαλό κάθε ανθρώπου που διάβασε το μήνυμά της στο Instagram για την τραγωδία που συμβαίνει στην Αυστραλία κι έχει πλήξει πάνω από 60.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.
Οι εικόνες έχουν κάνει τον γύρο ολόκληρου του πλανήτη το τελευταίο διάστημα και, όσο κλισέ κι αν ακούγεται, είναι εικόνες ντροπής. Μόνο αυτή η λέξη χαρακτηρίζει αυτό το αποτρόπαιο θέαμα. Ντροπή, που εν έτη 2020, με την πρόοδο που έχει κάνει η ανθρωπότητα σε κάθε πιθανό τομέα της ύπαρξής της, από την επιστήμη μέχρι την τεχνολογία, συνεχίζει να αδυνατεί να προλάβει συμβάντα που πρόκειται να στιγματίσουν το οικοσύστημα για τις τωρινές και τις μελλοντικές γενιές.
«Όλο αυτό δεν έχει οδηγήσει σε καμία πολιτική δράση γιατί ακόμα αποτυγχάνουμε στο να κάνουμε μία σύνδεση μεταξύ της κλιματικής κρίσης και των αυξανόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων και των φυσικών καταστροφών, όπως οι φωτιές στην Αυστραλία.»
Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι όλη αυτή τρέλα δε συμβαίνει για πρώτη φορά. Για την ακρίβεια, κάθε χρόνο έχουμε να μετράμε αντίστοιχες καταστροφές σε όλον τον πλανήτη. Μιλώντας για την Αυστραλία, ο ζεστός και ξηρός καιρός το καλοκαίρι σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους δημιουργεί ένα κλίμα που διευκολύνει την έναρξη πυρκαγιών, κάτι που οφείλεται, όχι μόνο σε φυσικά αίτια, αλλά -δυστυχώς- και σε εμπρησμούς. To ακόμα μεγαλύτερο κρίμα είναι ότι αυτοί μπορούν να ελεγχθούν πολύ ευκολότερα απ’ ο,τι η φύση, αλλά κανένα ουσιαστικό μέτρο που να κάνει τη διαφορά δεν έχει παρθεί μέχρι σήμερα.
Δε γίνεται να βλέπεις όλες αυτές τις φωτογραφίες με καμένα ζώα, με αποτεφρωμένα κοάλα και με καγκουρό να ζητούν λίγο νερό από τους πυροσβέστες. Είναι επώδυνο πια να κοιτάς. Αν η ψυχή ήταν κάποιο όργανο, αυτήν τη στιγμή μάλλον θα είχε εσωτερική αιμορραγία. Χωρίς καμία υπερβολή νιώθεις ότι φθείρεσαι και μόνο βλέποντας το θέαμα. Από εδώ. Από μακριά. Μέσα στην ασφάλεια του σπιτιού σου. Που δε βλέπεις τη φωτιά να απειλεί εσένα και την οικογένειά σου. Που δε βρίσκεσαι εγκλωβισμένη από τον πύρινο κλοιό που σε περικυκλώνει. Που δε αισθάνεσαι τις φλόγες να σε πλησιάζουν. Που δε νιώθεις να καίγεται το δέρμα σου γιατί δεν κατάφερες με κάποιον ανύπαρκτο τρόπο να ξεφύγεις. Που δεν... Κι αναρωτιέσαι, αν είσαι εσύ έτσι, σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ζωές που το βιώνουν;
Πέρα από τα πιο άμεσα θέματα που πρέπει να λυθούν -κατάσβεση της φωτιάς και διάσωση και φροντίδα των ζώων- είναι αναγκαία η λήψη μέτρων για να αποφευχθούν στο μέλλον αντίστοιχες περιστάσεις. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που επιβάλλεται, αν θέλουμε να περισώσουμε τον πλανήτη, να μην έχουμε μία μονόπλευρη σχέση με αυτόν και να ανταποδώσουμε έστω και μερικά από τα ανεκτίμητα πλούτη που μας προσφέρει.
Και στο τέλος της μέρας, η πραγματικότητα είναι μία: όσο κι αν κάποιος πιστεύει ότι μία φυσική καταστροφή δεν τον επηρεάζει γιατί βρίσκεται μακριά από εκείνον γεωγραφικά, οι συνέπειες θα τον βρουν με κάποιον τρόπο, κάποια στιγμή εκεί που είναι.. Κάθε συμβάν βάζει το δικό του λιθάρι στη διαρκώς φθίνουσα πορεία ολόκληρου του πλανήτη.
«Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και πρέπει να αλλάξει τώρα. Οι σκέψεις μου είναι με τους ανθρώπους της Αυστραλίας και αυτούς που επηρεάστηκαν από αυτές τις συγκλονιστικές φωτιές.»
Πώς θα βοηθήσεις σε αυτό που συμβαίνει στην Αυστραλία;
Το μέγεθος της καταστροφής έχει, φυσικά, επιφέρει και την ανάγκη πολλών χρημάτων τόσο για την περίθαλψη των ζώων όσο και για τη μετέπειτα δράση. Γι’ αυτόν τον σκοπό, πολλοί φορείς δέχονται δωρεές, όπως Australian Red Cross, Salvation Army Australia, the NSW Rural Fire Service και το St. Vincent de Paul Society Australia.
Συγκεκριμένα για τα ζώα, ανάμεσα στα λοιπά, θα βρεις το Port Macquarie Hospital, το Wires και το Currumbin Wildfire Hospital.
Εναλλακτικά, μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις τη δωρεά σου και μέσω Facebook, όπως στον έρανο που ξεκίνησε η Celeste Barber για λογαριασμό του NSW Rural Fire Service & Brigades Donations Fund.
Διάβασε επίσης: Digital girls: Οι εφαρμογές που θα κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά σου