Γιατί δεν πρέπει να κοιμάσαι με το κινητό στο κρεβάτι σου;

Νατάσσα Σχοινά

Όλοι το κάνουμε, λίγοι δίνουν σημασία στο τι κρύβεται πίσω από αυτό.

Μάλλον δεν αποτελεί κρατικό μυστικό ότι το βράδυ πριν κοιμηθούμε θα πάρουμε το κινητό μας παρέα στο κρεβάτι κι ότι δεν πρόκειται να αποφύγουμε το scrollάρισμα σε κοινωνικά δίκτυα και τα λοιπά sites για να ενημερωθούμε για κάθε πιθανό τομέα που μας ενδιαφέρει. Από ένα σημείο και μετά ίσως έχει γίνει και μία συνήθεια, το τελείωμα της ημέρας που αγαπάμε να επιλέγουμε και που, όσο κι αν ακούμε ότι «δεν κάνει», παραμένουμε πιστοί σε αυτό.

Τι συμβαίνει, όμως, κι όλοι λένε ότι δεν είναι καλό να κοιμάσαι με το κινητό στο κρεβάτι ή γενικά δίπλα σου;

To Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Αμερικής αναφέρει ότι τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων από τις κεραίες τους. Μάλιστα, παρενέργειες νευρολογικής φύσης μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους, καθώς ο εγκέφαλος είναι αυτό που έρχεται σε πιο άμεση επαφή με το κινητό.

Σύμφωνα με μία έρευνα του 2018, οι μετωπιαίοι κι οι κροταφικοί λοβοί, δηλαδή οι περιοχές που συνήθως έρχονται σε επαφή με το κινητό κατά τη διάρκεια της κλήσης, παρουσίαζαν από τις πιο απότομες αυξήσεις σε όγκους, ενώ τα ποσοστά γλοιοβλαστώματος -ένας κακοήθης όγκος του εγκεφάλου- αυξήθηκαν πάνω από 100% στην Αγγλία από το 1995 μέχρι το 2015, δηλαδή τα χρόνια που η χρήση του κινητού αυξήθηκε ραγδαία.

Για να μπορέσουν οι επιστήμονες να έχουν στο μέλλον πιο ασφαλή αποτελέσματα, το 2010 ξεκίνησε μία έρευνα στην Ευρώπη με το όνομα COSMOS. Σε αυτήν συμμετέχουν περίπου 290.000 χρήστες κινητών άνω των 18 ετών και πρόκειται να διαρκέσει από 20 έως 30 χρόνια.

Διάβασε επίσης: Digital girls: Οι εφαρμογές που θα κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά σου

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης