Μήπως έχεις «καεί» λίγο συνεχώς μπροστά σε μία οθόνη;

Νατάσσα Σχοινά

Υπάρχουν αρνητικά αποτελέσματα που μάλλον δεν είχες σκεφτεί.

Την «ουρά» του κανείς δεν μπορεί να βγάλει έξω από το συγκεκριμένο θέμα. Όλοι βρισκόμαστε με μία οθόνη μπροστά από το πρόσωπό μας, καθημερινά και για πολλές ώρες. Δε χρειάζεται να είναι συνεχόμενα. Αν κάτσεις και προσθέσεις όλα εκείνα τα λεπτά, στο διάλειμμα των υποχρεώσεων, μαζί με το φαγητό, όταν έχεις βγει έξω με την κολλητή, όσο περιμένεις το λεωφορείο, κλπ κλπ, θα καταλάβεις ότι μιλάμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Τόσο που από ένα σημείο και μετά, αρχίζει να σε προβληματίζει. Και, αν δεν το κάνει, ίσως θα έπρεπε.

Τι εννοούμε; Όσο άκακη και να φαίνεται η χρήση του κινητού και όση ευχαρίστηση κι αν σου προσφέρει το ότι έχεις ανά πάσα ώρα κάτι να ασχοληθείς, υπάρχουν παρενέργειες που σε καμία περίπτωση δεν εντάσσεις στην κατηγορία των θετικών.

Χημεία του εγκεφάλου

Σύμφωνα με το Psychology Today, η υπερβολική χρήση της οθόνης μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση της χημείας του εγκεφάλου. «Ο εθισμός στο Internet σχετίζεται με δομικές και λειτουργικές αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου, περιλαμβανομένης της συναισθηματικής επεξεργασίας, της εκτελεστικής προσοχής, της λήψης αποφάσεων και της γνωστικής λειτουργίας»

Όραση

Λογικά δεν περίμενες κάποια έρευνα για να το μάθεις αυτό, αλλά η πολύωρη χρήση των οθονών μπορεί να οδηγήσει σε οπτική κόπωση, με τα συμπτώματα να περιλαμβάνουν αδυναμία συγκέντρωσης σε ένα πράγμα, ξηροφθαλμία, θολή όραση, ακόμα και πονοκεφάλους.

Αυχένας

Ακριβώς επειδή συνήθως δεν προσέχουμε τη στάση του σώματός μας όταν χρησιμοποιούμε το κινητό, ο πόνος στον αυχένα δεν αποκλείεται να έρθει. Όταν κάθεσαι σε μία καρέκλα ή στέκεσαι όρθια σε ένα σημείο, η κίνηση που κάνεις λογικά είναι να γύρεις το κεφάλι προς την κατεύθυνση που βολεύει το να δεις το κινητό. Κι αυτό είναι που επιβαρύνει τους μύες στην περιοχή του αυχένα.

Πνεύμονες

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, η κακή στάση του σώματος μπορεί να επέμβει στην καλή λειτουργία των πνευμόνων. Το αποτέλεσμα είναι ότι η καρδιά πρέπει να δουλέψει περισσότερο για να στείλει οξυγόνο στο σώμα.

Άγχος

Πέρα από τις επεμβάσεις στη σωματική μας υγεία, η ψυχολογία μας μπορεί επίσης να δεχτεί πλήγμα, βλέποντας τα επίπεδα του άγχους να ανεβαίνουν. Όσο περισσότερα αρνητικά διαβάζουμε και όσο πιο πολύ εκτιθέμεθα στις απαιτήσεις των likes, τόσο περισσότερο ανασφαλείς νιώθουμε.



© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης