Γίνεται να κολλήσει Covid η συγκάτοικός σου, αλλά όχι εσύ;
Τι έχουν να πουν οι ειδικοί για το θέμα;
Η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει νέες, πρωτόγνωρες καταστάσεις. Πολλές φορές, δεν ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε μέσα σε αυτές. Φοράμε μάσκα όλη την ώρα, δίνουμε έμφαση στην απολύμανση και, γενικά, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προφυλαχτούμε.
Ο φόβος, βέβαια, παραμένει σχετικά με το αν μπορούμε να κολλήσουμε και υπό ποιες συνθήκες. Ένα ερώτημα, λοιπόν, είναι, αν μένεις με κάποιον και εκείνος έχει Covid, υπάρχει περίπτωση εσύ να μην κολλήσεις;
Διάφοροι γιατροί μίλησαν επί του θέματος στο Bustle, εξηγώντας τι συμβαίνει με την κατάσταση.
«Είναι πιθανό απλώς να στάθηκες τυχερή και ο ασθενής να μην απελευθέρωσε σταγονίδια στον αέρα», είπε η γιατρός Tania Elliott.
«Ξέρουμε ότι, με τον SARS-CoV-V2, το μεγαλύτερο ποσοστό του ιού είναι παρόν από την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και υπάρχουν μερικές μέρες μετά. Οπότε, η επαφή με κάποιον νωρίτερα στη μόλυνση είναι πιο πιθανό να σε βάλει σε μπελάδες σε σύγκριση με το να το κάνεις μετά», είπε ο Dr. John Sellick.
Στην περίπτωση που η συγκάτοικός σου έχει κορονοϊό, η dr. Elliott προτείνει να απολυμαίνεις συχνά όλες τις επιφάνειες, και το μπάνιο κάθε φορά που το χρησιμοποιεί, να πλένεις συχνά τα χέρια σου, να αποφεύγεις να ακουμπάς το πρόσωπό σου και να αποφεύγεις την απευθείας επαφή των χεριών σου με τις επιφάνειες. Μην ξεχνάς, επίσης, η ασθενής να παραμείνει όσο πιο απομονωμένη γίνεται στον χώρο.