Μήπως το Instagram για παιδιά δεν είναι και τόσο καλή ιδέα;

Νατάσσα Σχοινά

Δε χρειάζεται να χάνονται άλλες ποιοτικές ενασχολήσεις προς όφελος της τεχνολογικής επιτυχίας.

Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς τα social media. Οι κοινωνικές πλατφόρμες δικτύωσης έχουν εξελιχθεί σήμερα στα μέσα με τα οποία έχουμε μάθει να ζούμε. Πλαστοί φίλοι, εικονικές σχέσεις, μακρινά περιβάλλοντα που έχουν αξιώσεις από εσένα χωρίς να σε ξέρουν. Όχι ουσιαστικά τουλάχιστον. Σε οδηγούν να φτιάξεις μία περσόνα. Αυτή που θα προσελκύσει τα likes και τα σχόλια γνωστών και ξένων followers. Σταδιακά μπορούν μέχρι και να σε επηρεάσουν σε βαθύ ψυχολογικό επίπεδο. Να δημιουργήσουν την ανάγκη να γίνεις όπως το alter ego που έχεις προβάλλει.

Θα μας πεις «Δεν υπάρχουν περιπτώσεις υγιούς χρήσης των social media;». Σαφώς και υπάρχουν, αλλά αυτές δεν αναιρούν την ευρύτερη εθιστική διάθεση που παρατηρείται. Σε αυτήν είναι που βασίζονται κιόλας για την επιβίωσή τους. Αν δεν έχουν αναγκαιότητα στη ζωή μας, για ποιον λόγο να τα χρησιμοποιούμε σε αυτόν τον οριακά εμμονικό βαθμό;

Το τελευταίο βήμα του Instagram θέλει να περιλαμβάνει μία πλατφόρμα ειδικά φτιαγμένη για παιδιά έως 13 ετών.

«Ανακοινώνω με ενθουσιασμό ότι προχωρώντας μπροστά, έχουμε ταυτοποιήσει τη δουλειά στη νεολαία ως προτεραιότητα για το Instagram και το έχουμε προσθέσει στην πρώτη προτεραιότητα στη λίστα μας», είπε ο Vishal Shah, αντιπρόεδρος του Instagram.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι αρμόδιοι ενέκριναν την εφαρμογή είναι η μέχρι σήμερα απαγόρευση αυτού του εύρους των ηλικιών από την εφαρμογή. Ωστόσο, η πλειοψηφία του κοινού βρίσκεται απέναντί της και δε συμφωνεί με την εν λόγω επέκταση. Και αυτό δεν είναι κάτι που μας προκαλεί απορία.

Τόσο τρυφερές και ευαίσθητες ηλικίες, όπως αυτές κάτω των 13 ετών, είναι πιο δύσκολο να φιλτράρουν τον όγκο των πληροφοριών που βρίσκουν το φως της δημοσιότητας. Χωρίς, μάλιστα, κάποιος να μπορεί να ελέγξει ποιος ανεβάζει, τι ανεβάζει και με ποια συχνότητα.

Το κυριότερο ερώτημα που τίθεται σε αυτήν την περίπτωση είναι γιατί να πρέπει να συμπεριληφθεί αυτή η ηλικιακή ομάδα στην πλατφόρμα; Φυσικά και δεν αναφερόμαστε στα οφέλη που θα έχει η εταιρεία -προφανώς μιλάμε για ένα τεράστιο χρηματικό κέρδος-, αλλά στα οφέλη που θα έχουν τα παιδιά. Θα έχουν να κερδίσουν κάτι ή απλώς είναι άλλος ένας τρόπος η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και των social media να προβάλλει τον εαυτό της;

Ήδη τα παιδιά εκτίθενται σε αναρίθμητους κινδύνους και σε καθημερινή βάση. Τόσους που συχνά και οι γονείς, όσο καλά και να κάνουν τη δουλειά τους, δεν μπορούν να τους εξαλείψουν. Μία πλατφόρμα social media για παιδιά πολύ πιθανό να έχει την ίδια μοίρα με την τηλεόραση στις αντίστοιχες ηλικίες. Πολλή φασαρία για τις επιπτώσεις στην αρχή, αλλά αποδοχή της στη συνέχεια. Ως καθιέρωση άλλης μίας παιδικής ασχολίας. Σαν να είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό.

Τα βιβλία παραγκωνίστηκαν για τις οθόνες. Οι κοινωνικές επαφές αποξενώθηκαν από τις εφαρμογές εικονικών προσωπικών σχέσεων. Τι άλλο θα χαθεί για να έχουμε άλλο ένα τεχνολογικό κατόρθωμα στα χέρια μας;

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης