Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου

Παυλίνα Μητροφάνη

Δεν είναι λίγοι που μπερδεύουν μεταξύ τους τις εθνικές μας εορτές.

Η 28η Οκτωβρίου έφτασε, και μετά από δύο αρκετά δύσκολα χρόνια λόγω του κορονοϊού, δειλά δειλά οι δρόμοι θα γεμίσουν ξανά από τα βήματα και τις φωνές των παιδιών, τα επετειακά άσματα και φυσικά τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας να ηχεί στα αυτιά όλων στις παρελάσεις.

Μια στιγμή που την περιμέναμε όλοι αφού τα προηγούμενα δύο χρόνια οι παρελάσεις δεν πραγματοποιήθηκαν. Φέτος, ύστερα από απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, οι παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν κανονικά με εξαίρεση την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου υπάρχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Το διαχρονικό ερώτημα μικρών και μεγάλων ακόμα είναι: Μα τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου; Και είμαι εδώ για να σου λύσω αυτή την απορία και να σε βοηθήσω να ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου τα πράγματα.

Την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την επέτειο του ΟΧΙ. Το ΟΧΙ που δώσαμε σαν απάντηση στο ιταλικό τελεσίγραφο του Benito Mussolini, που δόθηκε την 28η Οκτωβρίου του 1940 στον Ιωάννη Μεταξά κι απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της Ιταλίας από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, ώστε, έπειτα, να καταλάβουν στρατηγικά σημεία της Ελλάδας.



Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c'est la guerre», δηλαδή, Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταλικών αιτημάτων.

Πηγή: @dleitmair

Ο Ιταλός διπλωμάτης Γκράτσι, στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή:

«Μόλις καθίσαμε, του είπα ότι η κυβέρνησή μου μού είχε αναθέσει να του κάνω μία άκρως επείγουσα ανακοίνωση και χωρίς άλλα λόγια του έδωσα το κείμενο. Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει. Τα χέρια που κρατούσαν το χαρτί έτρεμαν ελαφρά, και μέσα από τα γυαλιά έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν όπως συνήθιζε όταν ήταν συγκινημένος. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο και μου είπε με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή φωνή: «Alors, c'est la guerre!» (λοιπόν έχουμε πόλεμο). Του απάντησα ότι η ιταλική κυβέρνηση ήλπιζε πως η ελληνική κυβέρνηση θα δεχόταν τα αιτήματά της και θα άφηνε να περάσουν ελεύθερα τα ιταλικά στρατεύματα τα οποία θα άρχιζαν τις μετακινήσεις τους στις 6 το πρωί. Ο Μεταξάς με ρώτησε τότε πως θα μπορούσα να σκεφτώ ότι ακόμα και αν είχε πρόθεση να ενδώσει θα του ήταν δυνατόν μέσα σε τρεις ώρες να λάβει τις διαταγές του βασιλιά και να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για την ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων».

— Εμμανουέλε Γκράτσι, Η αρχή του τέλους, Εστία. 1980, σελ. 285

Από τότε η Ελλάδα κάθε τέτοια ημέρα γιορτάζει την επέτειο εισόδου της στον πόλεμο του '40 και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.



Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης