Eco-friendly, βιοδιασπώμενο, upcycle: Τι σημαίνουν και πώς μπορείς να βοηθήσεις τη Γη
Μάθε τα πάντα για την οικολογία και τους όρους της.
Μιας και το «eco-friendly» γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο και πολλές από εμάς στρεφόμαστε στην οικολογία - γιατί όπως και να 'χει ελπίζουμε και φροντίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον και πλανήτη- καλό θα είναι να γνωρίζεις όλους τους σχετικούς όρους, αλλά και τι σημαίνει καθένας από αυτούς.
Εάν έχεις αναρωτηθεί ποτέ «Τι σημαίνει eco-friendly;», να ξέρεις ότι δεν είσαι η μόνη. Είναι ένας ασαφής όρος με αόριστη σημασία που μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες.
Δεν πάνε όλα στα σκουπίδια! 12 tips για να ξεκινήσεις να κάνεις σωστή ανακύκλωση
Για να σε βοηθήσουμε να γίνεις πιο συνειδητοποιημένη οικολόγος και να μπεις πιο βαθιά στον κόσμο της βιωσιμότητας, ακολουθούν μερικοί όροι που αποτελούν απάντηση σε ερωτήματα σχετικά με οικολογικές λέξεις που ακούς συνέχεια, αλλά δε γνωρίζεις την ακριβή έννοιά τους.
Βιοδιασπώμενο
Σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης, τα βιοδιασπώμενα είναι υλικά «ικανά να αποσυντίθενται γρήγορα από φυσικές βιολογικές διεργασίες. Τα περισσότερα οργανικά απόβλητα όπως τα τρόφιμα, το ξύλο, το χαρτί, το μαλλί και το βαμβάκι είναι βιοαποδομήσιμα».
Τα στοιχεία που είναι βιοδιασπώμενα επιστρέφουν ουσιαστικά στη γη και αποσυντίθενται φυσικά από βακτήρια και οργανισμούς. Το πλαστικό είναι μη βιοδιασπώμενο και μπορεί να χρειαστούν έως και 200 χρόνια για να αποσυντεθεί φυσικά.
Ουδέτερος άνθρακας
Ο ουδέτερος άνθρακας είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή καυσίμων με βάση τον άνθρακα, τα οποία όταν καίγονται δεν θα αυξήσουν το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα. Αυτά τα καύσιμα δεν συμβάλλουν ούτε στη μείωση της ποσότητας άνθρακα (μετρούμενη στην απελευθέρωση του CO2) στην ατμόσφαιρα.
Το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι φυτική τροφή, κάτι που είναι καλό και βοηθά επίσης να διατηρήσουμε τον πλανήτη μας ζεστό. Αλλά το υπερβολικό CO2 μπορεί να οδηγήσει σε ένα κακό πράγμα - αυτό που αποκαλούμε σήμερα υπερθέρμανση του πλανήτη.
Κομποστοποιήσιμο
Η κομποστοποίηση είναι «η φυσική διαδικασία ανακύκλωσης οργανικής ύλης, όπως φύλλα και υπολείμματα τροφίμων, σε ένα λίπασμα που μπορεί να εμπλουτίσει το έδαφος και τα φυτά». Φυσικά αντικείμενα που είναι βιοδιασπώμενα όπως τα τρόφιμα και είδη φυτικής προέλευσης όπως το μαλλί ή το βαμβάκι μπορούν να κομποστοποιηθούν. Και, όπως και η φυσική διαδικασία, η κομποστοποίηση περιλαμβάνει τη διάσπαση της οργανικής ύλης σε γόνιμο έδαφος πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά σε διάστημα μερικών μηνών.
Eco-friendly
Κυριολεκτικά μεταφράζεται σε φιλικό προς τη γη ή φιλικό προς το περιβάλλον και αναφέρεται σε προϊόντα ή διαδικασίες που δεν είναι επιβλαβείς για τον πλανήτη.
Ανακυκλώσιμο
Αυτός ο όρος αναφέρεται στη διαδικασία ανακύκλωσης της μετατροπής των απορριμμάτων σε νέα υλικά. Τις περισσότερες φορές, χημικές ουσίες ή θερμότητα εφαρμόζονται σε υλικά που μπορούν να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση (ή να επαναχρησιμοποιηθούν ως άλλη μορφή ανακύκλωσης).
Ανακυκλωμένο
Τα αντικείμενα που έχουν ανακυκλωθεί είναι συνήθως το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας ανακύκλωσης. Αυτά τα είδη κατασκευάζονται από απορρίμματα μετά την κατανάλωση που έχουν επανέλθει στην αρχική τους μορφή για τη δημιουργία νέων υλικών. Ένα παράδειγμα είναι τα αθλητικά είδη ή τα μαγιό που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένο νάιλον.
Αναγεννητική γεωργία
Σύμφωνα με το Regeneration International, η «αναγεννητική γεωργία» περιγράφει πρακτικές γεωργίας και βόσκησης που, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, αντιστρέφουν την κλιματική αλλαγή αναδομώντας την οργανική ύλη του εδάφους και αποκαθιστώντας την υποβαθμισμένη βιοποικιλότητα του εδάφους – με αποτέλεσμα τόσο τη μείωση του άνθρακα όσο και τη βελτίωση του κύκλου του νερού.
Η αναγεννητική γεωργία είναι ιδιαίτερα σημαντική για υλικά όπως το βαμβάκι και το μαλλί. Και τα δύο υλικά έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο τοπικό περιβάλλον, το έδαφος και την παροχή νερού. Με την εξάσκηση της αναγεννητικής γεωργίας, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι σε θέση να διατηρούν τους πόρους ενώ θρέφουν το έδαφος.
Upcycle
Το Upcycle είναι μια μορφή ανακύκλωσης που επικεντρώνεται στην επαναχρησιμοποίηση ενός αντικειμένου ή απορριμμάτων. Σε αντίθεση με την ανακύκλωση, αυτά τα αντικείμενα δεν επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. Σύμφωνα με το Upcycle That είναι «η πράξη κατά την οποία παίρνεις κάτι που δε χρησιμοποιείται πλέον και του δίνεις μια δεύτερη ζωή και νέα λειτουργία. Με αυτόν τον τρόπο, το τελικό προϊόν γίνεται συχνά πιο πρακτικό, πολύτιμο και όμορφο από αυτό που ήταν στο παρελθόν».
Μηδενικά απόβλητα
Η φιλοσοφία των μηδενικών απορριμμάτων (Zero waste) είναι μια φιλοσοφία που ενθαρρύνει τον επανασχεδιασμό των πόρων, έτσι ώστε όλα τα προϊόντα να επαναχρησιμοποιηθούν. Ο στόχος είναι για τα σκουπίδια να μην αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής, εγκαταστάσεις αποτέφρωσης, ή στον ωκεανό. Η διαδικασία που συνιστάται είναι παρόμοια με τον τρόπο που οι πόροι επαναχρησιμοποιούνται από τη φύση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φοιτητικό σπίτι: 7 tips για να δημιουργήσεις έναν eco-friendly χώρο
Ένα 15χρονο «κορίτσι-θαύμα» από την Ινδία ξεχώρισε παγκοσμίως με την οικολογική εφεύρεσή της