Τα life hacks που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις την κρυμμένη μοναξιά
Αλήθεια, έχεις υπολογίσει ποτέ πόσες φορές χτυπάει κατά μέσο όρο την ημέρα το smartphone σου; Εάν μπορούσες να κάνεις έναν σύντομο υπολογισμό και δοκίμαζες να προσθέσεις τις κλήσεις, τα SMS, τις ειδοποιήσεις που λαμβάνεις από τους λογαριασμούς σου στα SoMe, τα email και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Viber και το WhatsApp, πόσες φορές σε αναζήτησε κάποιος το τελευταίο 24ωρο; Δεν υπάρχει αμφιβολία πως από το μεσημέρι και μετά, κάπου θα έχανες το μέτρημα. Ωστόσο, το βασικό ερώτημα που προκύπτει από τον παραπάνω συλλογισμό είναι ένα: Γιατί ενώ τα κινητά μας χτυπούν κάθε μέρα ασταμάτητα, το βράδυ πριν κλείσουμε τα μάτια και πέσουμε για ύπνο, αισθανόμαστε πιο μόνες από ποτέ;
Το πλέον κατάλληλο πρόσωπο που μπορεί να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα, δεν είναι άλλο από τον life coach, εξειδικευμένο εκπαιδευτή νευρογλωσσικού προγραμματισμού, high performance coach και ειδικό στρατηγικής παρέμβασης, Παναγιώτη Φάσσα. Σύμφωνα με τον κ. Φάσσα, λοιπόν, η λέξη «κλειδί» που λύνει τον παραπάνω γρίφο, είναι η έννοια κρυμμένη μοναξιά, δηλαδή, το γεγονός πως την ίδια στιγμή που είμαστε πιο connected από ποτέ και διαθέτουμε πολλές και διαφορετικές επιλογές επικοινωνίας, εμείς νιώθουμε αποξενωμένες και βαθιά αποσυνδεδεμένες συναισθηματικά.
Ειδικότερα εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης πραγματικότητας που βιώνουμε, το εν λόγω αίσθημα γίνεται ακόμη πιο έντονο, χωρίς κανείς όμως να μιλάει ή να κάνει κάτι για αυτό. Κανείς, εκτός από το νέο, ελπιδοφόρο κίνημα #ProjectUnlonely του Lipton, που φέρνει στην επιφάνεια τώρα το ζήτημα της κρυμμένης μοναξιάς και μας παρακινεί να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και να αρχίσουμε να δημιουργούμε πιο ποιοτικούς και ισχυρούς δεσμούς με τους δικούς μας ανθρώπους, κάθε μέρα!
Κερδίζοντας τη «μάχη» ενάντια στη μοναξιά
Η αλήθεια είναι πως η «μάχη» που χρειάζεται να δώσουμε ενάντια στη μοναξιά που μας κυριεύει, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη, όμως έχουμε στη «φαρέτρα» μας ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, το οποίο μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Φάσσα, αυτό το «πολύτιμο» εργαλείο είναι η συναισθηματική νοημοσύνη, δηλαδή «η ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τα συναισθήματα μας και των άλλων, να τα διαχειριζόμαστε, να διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας με τους άλλους και να μπορούμε να παρακινούμε τον εαυτό μας να αναλάβει δράση». Ωστόσο, για να μπορέσουμε να εξασκήσουμε και να καλλιεργήσουμε τη συναισθηματική μας νοημοσύνη, χρειαζόμαστε απαραίτητα τη συμμετοχή των δικών μας ανθρώπων σε αυτή την προσπάθεια. Συνομιλώντας μαζί τους, εκφράζοντάς τους τις ειλικρινές σκέψεις μας και έχοντας τα αυτιά μας πραγματικά ανοιχτά, σταδιακά θα βελτιώσουμε την ποιότητα της επικοινωνίας μας και θα μπορέσουμε να απελευθερωθούμε από το «καβούκι» της κρυμμένης μοναξιάς.
Διαμορφώνοντας μία καλύτερη σχέση με τον εαυτό μας
Ένας παράγοντας που διαδραματίζει εξίσου καθοριστικό ρόλο και συντελεί στο φαινόμενο της κρυμμένης μοναξιάς, είναι η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Όπως αναφέρει και ο κ. Φάσσας, λοιπόν, «ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους είμαστε διστακτικοί να προσεγγίσουμε νέους ανθρώπους, ώστε να τους γνωρίσουμε και εν συνεχεία, να δημιουργήσουμε ποιοτικές σχέσεις, είναι το ότι αμφιβάλουμε για τον εαυτό μας. Νιώθουμε πως δεν είμαστε αρκετά έξυπνοι, αρκετά όμορφοι, αρκετά ικανοί, αρκετά αστείοι. Αυτές οι αυτό-αμφιβολίες έχουν ως αποτέλεσμα να φοβόμαστε να πλησιάσουμε νέους ανθρώπους και να τους γνωρίσουμε». Δυστυχώς, τις αυτό-αμφιβολίες δεν μπορούμε να τις αποβάλλουμε εύκολα, όμως μπορούμε να χτίσουμε μια άλλη ικανότητα η οποία τις υπερνικά. Αυτή η ικανότητα είναι η αυτοπεποίθηση. Βλέπεις, «η αυτοπεποίθηση είναι το χαρακτηριστικό το οποίο κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων. Όταν έχουμε αυτοπεποίθηση νιώθουμε πως μπορούμε να καταφέρουμε σχεδόν τα πάντα και ως εκ τούτου, συνήθως τα καταφέρνουμε». Σε αυτό βέβαια έρχεται να συμβάλλει η… ανθυγιεινή σχέση που έχουμε αποκτήσει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις, εντείνουν το πρόβλημα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον γνωστό life coach, «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα εργαλείο και είναι στο χέρι μας να το αξιοποιήσουμε σωστά και όχι να το αφήσουμε να μας εξουσιάζει»!
Από τη θεωρία στην πράξη με τον «κανόνα» των 15 λεπτών
Εάν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται ένα περίπλοκο «κουβάρι» καταστάσεων, από το οποίο δεν έχεις ιδέα πώς θα ξεφύγεις, να ξέρεις πως η άκρη του «νήματος», για να αλλάξεις τη ζωή σου και να καταπολεμήσεις την κρυμμένη μοναξιά, βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας σου, εκεί που έχεις φυλάξει το αγαπημένο σου τσάι Lipton, τη λαχταριστή αφορμή για να πεις στην κολλητή, τον σύντροφο, τη μητέρα ή την αδερφή σου, «YOU.ME.TEA.NOW» και να τους προσκαλέσεις σε μία σύντομη, αλλά ουσιαστική 15λεπτη συζήτηση, ανάμεσα σε δύο κούπες ζεστό τσάι. Διότι μπορεί να μην το γνώριζες όμως, σύμφωνα με έρευνες, έχει αποδειχθεί πως 15 λεπτά ουσιαστικής επικοινωνίας κάθε μέρα, είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για να απαλλαγούμε από τα αρνητικά συναισθήματα της μοναξιάς και συγχρόνως, να δυναμώσουμε τους δεσμούς μας, με τα πρόσωπα που μας περιβάλλουν. Οργάνωσε, λοιπόν, μία virtual συνάντηση για τσάι και μην διστάσεις να μοιραστείς αυτή την προσωπική «ιεροτελεστία» με τους διαδικτυακούς σου φίλους, αναρτώντας μία φωτογραφία από τα φλιτζάνια σας ή ένα screenshot από την ψηφιακή σας συνάντηση και παρακινώντας τους να επενδύσουν στα 15 «θαυματουργά» λεπτά, που θα βελτιώσουν τη διάθεση, αλλά και τις διαπροσωπικές σας σχέσεις.
Κλείνοντας, η τελευταία συμβουλή που έχω να σου δώσω, είναι να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου και στην προσπάθεια που κάνεις. Ναι, η συμμετοχή σου στο #Project Unlonely είναι μία καλή αρχή, αλλά χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να δημιουργήσεις σχέσεις και δεσμούς που θα σε συντροφεύουν μία ζωή. Άλλωστε, όπως επισημαίνει και ο life coach Παναγιώτης Φάσσας, «τα περισσότερα πράγματα στη ζωή τα οποία αξίζουν την προσπάθεια μας και μας προσφέρουν πραγματική ικανοποίηση και μακροχρόνια ευδαιμονία, δεν επιτυγχάνονται από τη μια στιγμή στην άλλη»!
#Lipton #Connect #ProjectUnlonely #Whatreallymatters