5 μάνες - σύμβολα που έχασαν τα παιδιά τους και παλεύουν για δικαιοσύνη, γίνονται η φωνή όλων μας

Πατούλια Κατερίνα

Κέλλυ Ταμπάκη, Μαρία Καρυστιανού, Βαρβάρα Φύτρου, Κούλα Αρμουτίδου, Αλεξάνδρα Μάκου: σήμερα, έναν χρόνο μετά την τραγωδία στα Τέμπη είναι πιο επίκαιρο από ποτέ το «ο αγώνας τους πρέπει να είναι και αγώνας μας».

Ποτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ’ τα σπίτια τους,
τριγυρίζουν εκεί, μπλέκονται στα φουστάνια τής μητέρας τους

την ώρα που εκείνη ετοιμάζει το φαΐ κι ακούει το νερό να κοχλάζει
σα να σπουδάζει τον ατμό και το χρόνο.

Δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά. Μένουν στο σπίτι
κι έχουν μια ξέχωρη προτίμηση να παίζουν στον κλεισμένο διάδρομο
και κάθε μέρα μεγαλώνουν μέσα στην καρδιά μας, τόσο
που ο πόνος κάτω απ’ τα πλευρά μας, δεν είναι πια απ΄τη στέρηση
μα απ’ την αύξηση.

Σχήμα της απουσίας. Γιάννης Ρίτσος

Η γιορτή της μητέρας αργεί ακόμα θα πεις. Όμως για τις γυναίκες αυτές, ο Μάιος δεν θα φέρει γιορτή, θα φέρει μια ακόμα υπενθύμιση της απώλειας, της απώλειας των παιδιών τους. Η μέρα αυτή, η 28η Φεβρουαρίου, η ημέρα απώλειας 57 ανθρώπων, νέων παιδιών στην πλειοψηφία τους, μας κάνει να θέλουμε να σφίξουμε το χέρι σε όλες εκείνες τις μάνες που έχασαν τα παιδιά τους και παλεύουν ακόμα, να δουν τη δικαιοσύνη να κάνει το έργο της, να λυτρωθούν, να νιώσουν οποιοδήποτε ίχνος δικαίωσης μπορεί να απαλύνει τον πόνο τους, για τα εγκλήματα εκείνα που κόστισαν τη ζωή στα παιδιά τους.

Μαρία Καρυστιανού: Μαμά Μάρθης- Τέμπη 2023

Η παιδίατρος Καρυστιανού, μαμά της 20χρονης Μάρθης που έφυγε από τη ζωή στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023, έκανε το μεγάλο και βαρύ πένθος της δύναμη για να έρθει δικαιοσύνη για το δικό της παιδί που έφυγε πριν έναν χρόνο αλλά και για όλα εκείνα τα παιδιά που δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω στις οικογένειές τους.

Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος και οι γονείς βιώνουν σήμερα μεγαλύτερο από ποτέ, το βάρος της απώλειας.

«Από εκείνη την ημέρα του Φεβρουαρίου η ζωή σταμάτησε για κάποιους και για κάποιους άλλαξε. Αυτά που θα πω μπορεί να ακουστούν απίθανα, σε κάποιους δεν θα είναι αρεστά αλλά πιστέψτε με είναι αληθινά χωρίς καμία σκοπιμότητα γιατί μιλάω εκ μέρους της κόρης μου και με απόλυτο σεβασμό και προς τους άλλους συνεπιβάτες.

Παραδέχομαι πως δεν αισθάνομαι άνετα που είμαι εδώ, ίσως γιατί έχω κληθεί να μιλήσω για τη δολοφονία της κόρης μου… Θέλω να έρθετε στη θέση μας, να χάσετε το πιο αγαπημένο πρόσωπο από ιατρικό λάθος, για να χρησιμοποιήσω την ιδιότητά μου και ο εν λόγω γιατρός αντί να παραπέμπεται στη δικαιοσύνη, να παραπέμπεται στον ιατρικό σύλλογο. Πώς σας φαίνεται αυτό; Σκληρό; Άδικο; Φυσιολογικό; Το ίδιο νιώθουμε κι εμείς», είπε η πρόεδρος των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη στην εξεταστική στα Τέμπη.

Η Μαρία Καρυστιανού έχασε την κόρη της Μάρθη στα Τέμπη πριν 10 μήνες και τα λόγια της συγκινούν

Κέλλυ Ταμπάκη- Μητέρα Έμμας: «Είσαι η δύναμή μου... θα κάνω τα πάντα για να δικαιωθείς... τα πάντα».

Ήταν 22 Νοεμβρίου 2022, όταν η 21χρονη Έμμα, παρασύρθηκε και εγκαταλήφθηκε από διερχόμενο όχημα. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 16,5 ετών στον 28χρονο οδηγό του αυτοκινήτου για τη θανατηφόρα παράσυρση με εγκατάλειψη της 21χρονης στη Θεσσαλονίκη.

Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για επικίνδυνη οδήγηση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο, για εγκατάλειψη τροχαίου ατυχήματος και για οδήγηση χωρίς άδεια.

Η Κέλλυ Ταμπάκη, η μητέρα της Έμμας έκανε αγώνα τον τελευταίο 1,5 χρόνο για να τιμωρηθεί όπως πρέπει ο κατηγορούμενος ενώ με την δωρεά οργάνων της κόρης της, ενέπνευσε και τους ανθρώπους να μην ξεχνούν τη σημασία της δωρεάς. Μετά την καταδίκη του ανθρώπου που σκότωσε το παιδί της, η τραγική μάνα θέλησε να ευχαριστήσει τον κόσμο για τη συμπαράσταση που έδειξε αυτόν τον έναν χρόνο από το θανατηφόρο ατύχημα.

«Όχι 16 .. ούτε 116 δε θα ήταν αρκετά!!! Προς σεβασμό στους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους με τον ίδιο τρόπο πριν την Έμμα και οι ποινές ήταν εξαγοράσιμες ή με αναστολή .. απλά σιωπή», είχε γράψει η μαμά της Έμμας.

Ένας χρόνος αγώνα για την μητέρα της Έμμας και το «θα κάνω τα πάντα για να δικαιωθείς» έγινε πράξη

Βαρβάρα Φύτρου: «Σήμερα θα ήθελα να περιμένω τα παιδιά μου να γυρίσουν από το σχολείο, όχι να είμαι εδώ μαζί σας. Μάτι 2018

Η Βαρβαρά Φύτρου είπε αυτό που θα έλεγε κάθε μάνα για τα νεκρά παιδιά της: Ήθελα να ήμουν μαζί τους

Ο τρόπος που η Βαρβάρα Φύτρου παλεύει τα έξι χρόνια για τη δικαίωση των δικών της ανθρώπων που χάθηκαν στη φονική φωτιά, των υπόλοιπων 100 που επίσης κάηκαν στο Μάτι αλλά και των ανθρώπων που η Φύτρου δεν θέλει να βρεθούν ποτέ στη θέση της, εμπνέει. Δεν είναι τυχαίο πως στην είσοδό της στη δικαστική αίθουσα τον Δεκέμβριο του 2022, ο κόσμος που βρέθηκε εκεί, ακόμα και οι άνθρωποι που έχασαν αγαπημένους τους ή βίωσαν οι ίδιοι την πυρκαγιά, της χειροκρότησαν για πολλά λεπτά. Δεν είναι τυχαίοι και οι λιγμοί και τα δάκρυα που προκάλεσε η κατάθεση της Φύτρου που σε ένα απόγευμα έχασε τον σύζυγο και τα παιδιά της.

«Σήμερα θα ήθελα να περιμένω τα παιδιά μου να γυρίσουν από το σχολείο, όχι να είμαι εδώ μαζί σας.

Βοηθήστε οι δολοφονίες των ανθρώπων μας στο Μάτι να είναι η τελευταία τραγωδία σε αυτή τη χώρα. Για την Εβίτα, τον Αντρέα και τον Γρήγορη. Πέθαναν στη φονική πυρκαγιά στις 23ης Ιουλίου 2018 από τις εγκληματικές παραλείψεις και τα τραγικά λάθη όλων των κατηγορουμένων», είχε πει η Φύτρου και οι δολοφονίες δεν σταμάτησαν στο Μάτι το 2018.

Κούλα Αρμουτίδου- Μαμά Ελένης Τοπαλούδη, Ρόδος 2018

Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Νοεμβρίου 2018 και η κοινωνία «παγώνει» στο άκουσμα της φρικιαστικής είδησης πως μια 21χρονη φοιτήτρια στη Ρόδο βιάστηκε και δολοφονήθηκε. Το όνομά της Ελένη Τοπαλούδη. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι γονείς της νεαρής φοιτήτριας ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά.

Η μαμά της Ελένης Τοπαλούδη, είχε συγκλονίσει τους πάντες και στη διάρκεια της δίκης τονίζοντας:

«Καμιά φορά σκέφτομαι αν θα τους άξιζε η θανατική καταδίκη, αλλά μετά λέω, όχι θάνατος. Θέλω να συνειδητοποιήσουν τι έκαναν σε ένα παιδί 21 ετών με όνειρα για το μέλλον. Οι φωνές της Ελένης έρχονται στο μύαλό μου και βγαίνω στο μπαλκόνι του σπιτιού μου, σαν ένα λιοντάρι που του έχουν στερήσει ζωτικό χώρο», είχε πει η Κούλα Αρμουτίδου ενώ μόλις συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τον θάνατο του παιδιού της είχε γράψει χαρακτηριστικά στο προφίλ της στο Facebook.

«Ελένη μου κοριτσάκι μου μικρό. Σήμερα 28/11/2023 συμπληρώνονται 5 χρόνια από την άγρια δολοφονία σου. Πέντε χρόνια βασανιστικά και εφιαλτικά. Αυτή η καταραμένη ημερομηνία μου έδωσε έναν σταυρό βαρύ και ασήκωτο. Πώς μπορώ να τον σηκώσω αυτόν τον Σταυρό του Μαρτυρίου; Δεν μπορώ κοριτσάκι μου όμορφο να τον αντέξω όλον αυτόν τον πόνο. Πονάει πολύ η φρικτή δολοφονία σου. Η κάθε μέρα που έρχεται είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Η απώλειά σου μου έχει ξεσχίσει τα σωθικά. Νιώθω ότι μου κατασπάραξαν όλο μου το είναι. Μου τα αρπάξανε όλα, ό,τι είχα μέσα στην ψυχή μου».

«Κοριτσάκι μου, θησαυρέ μου»: Η Ελένη Τοπαλούδη θα έκλεινε τα 26 και η μαμά της συγκλονίζει

Αλεξάνδρα Μάκου- Μαμά Γαρυφαλιάς, Φολέγανδρος

6.07.2021. Η 26χρονη Γαρυφαλλιά Ψαρράκου ανασύρεται νεκρή από τη θάλασσα στη Φολέγανδρο. Ο σύντροφός της ομολογεί ότι εκείνος τη δολοφόνησε. «Χάλασε η φάση» και τη σκότωσε μία μέρα των διακοπών τους. Η Γαρυφαλλιά στα 26 της χρόνια γίνεται σύμβολο της έμφυλης βίας και το gineanthropos.gr,η μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιούργησε η μητέρα της δείχνει τη δύναμη ψυχής της.

«Αυτό που νιώθω μετά από αυτή την τραγική απώλεια είναι ότι δεν πρέπει να χάνουμε την πίστη μας στον άνθρωπο... γιατί ακόμα υπάρχουν Άνθρωποι», έχει πει η μαμά της Γαρυφαλιάς και οραματίζεται έναν κόσμο όπου θα πηγαίνουν ελεύθερες και ασφαλείς οι κόρες μας να απολαύσουν ένα ηλιοβασίλεμα στη Φολέγανδρο. Έναν κόσμο καθαρό, σαν το βλέμμα της Γαρυφαλλιάς.

Το μήνυμα της μαμάς της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε στη Φολέγανδρο προς τους νέους εμπνέει

«Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια κοινωνία που θα αναγνωρίζει και θα απορρίπτει τη βία σε όποια μορφή κι αν εμφανίζεται, από όπου και αν προέρχεται. Μια κοινωνία στην οποία το να είσαι βίαιο άτομο δε θα σε εξυψώνει. Μια κοινωνία που θα εκπαιδεύει τα παιδιά της σε έννοιες όπως η αγάπη, η ισότητα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση. Θα φροντίζει να τιμωρεί αλλά ταυτόχρονα να σωφρονίζει τους δράστες. Θα βοηθά τα θύματα να ανακάμψουν ψυχικά, σωματικά και κοινωνικά. Δε θα κλείνει τα μάτια. Χρειαζόμαστε μια κοινωνία με ανθρώπους, με άλφα κεφαλαίο», είχε πει η κυρία Μάκου στο queen.gr στον έναν χρόνο από τη δολοφονία της κόρης της.

Ένας χρόνος από τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς και η μητέρα της μας μιλάει για το gineanthropos.gr

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης