Συγκλονιστική η Μαρία Καρυστιανού ξανά στην Ευρωβουλή: Τι κατάφερε και η αντίδραση του Twitter/X
«Δεν έχει χρώμα αυτός ο αγώνας, ανήκει στα παιδιά που χάθηκαν», έγραψε κάποιος στο Twitter/X.
Πρώτο trend στο Twitter/X έγινε η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού μετά τη δεύτερη συγκλονιστική ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο τη Δευτέρα 18 Μαρτίου.
Μετά την δική της ομιλία η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβε την απόφαση να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως μία πρώτη «νίκη».
«Φτάνουν τα κλάματα. Έναν ολόκληρο χρόνο κλαίμε και μας χτυπάνε την πλάτη»
Συγκλονιστική η Μαρία Καρυστιανού ξανά
Η πρόεδρος του Συλλόγου και μητέρα της Μαρθής, η οποία έχασε τη ζωή της την μοιραία νύχτα της 28η Φεβρουαρίου 2023, στάθηκε για ακόμα μία φορά δυνατή απέναντι στην Ε.Ε. έχοντας δίπλα της αυτή τη φορά όχι μόνο τις 57 ψυχές που χάθηκαν στα Τέμπη και τους συγγενείς τους, αλλά και 1,3 εκατομμύρια πολίτες της Ελλάδας, οι οποίοι ενώθηκαν μέσω διαδικτυακού ψηφίσματος, ζητώντας την άρση της βουλευτικής ασυλίας πολιτικών προσώπων.
Οι χρήστες του διαδικτύου δείχνουν ξανά τη στήριξή τους
Το όνομα της Μαρίας Καρυστιανού βρέθηκε πρώτο στα trends του Twitter/X και μέχρι το πρωί της Τρίτης 19 Μαρτίου πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να σχολιάσουν με ποικίλους τρόπους την ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο.
Κάποιοι αναφέρθηκαν σε πολιτικές προεκτάσεις της ομιλίας της, ενώ αρκετοί θέλησαν να δώσουν έμφαση στο γεγονός ότι «είναι χρέος και καθήκον μας να σταθούμε δίπλα της με όποιον τρόπο μπορούμε».
Κάποιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Καρυστιανού είναι η τρανή απόδειξη ότι ο “απλός” λαός μπορεί και πρέπει να πάρει την τύχη στα χέρια του», ενώ ένας άλλος χρήστης της πλατφόρμας, θέλοντας να δείξει τον σεβασμό και την υποστήριξή του, ανέφερε «Το “κυρία” με “Κ” κεφαλαίο παρακαλώ».
Ένας ακόμα, θέλησε να δώσει περισσότερη έμφαση στην σημασία που έχει να μην δίνεται πολιτική χροιά σε ένα τέτοιου είδους ζήτημα.
«Μπορείτε να υποστηρίζετε την κυρία Καρυστιανού και τις οικογένειες των θυμάτων στα Τέμπη χωρίς πολιτικές ταμπέλες; Δεν έχει χρώμα αυτός ο αγώνας, ανήκει στα παιδιά που χάθηκαν».
«Κι ας τα σβήνουν, κάθε όνομα είναι πληγή στην ψυχή», λένε στο Twitter μετά τον καθαρισμό στη Βουλή
Η αναφορά στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου και η απόφαση
Στα μέσα Φεβρουαρίου, η Μαρία Καρυστιανού κατέθεσε εκ μέρους του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών αναφορά στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η συγκεκριμένη αναφορά, την οποία έχει δικαίωμα να υποβάλει κάθε πολίτης της Ε.Ε. ή και κάτοικός της, συζητήθηκε εχθές 18 Μαρτίου στο Ευρωκοινοβούλιο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Μαρία Καρυστιανού πήρε τον λόγο και απαρίθμησε όσα εκείνη, ο Σύλλογος θυμάτων και το 1,3 εκ. πολιτών που υπέγραψαν στο change.org ζητούν από την Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, η κ. Καρυστιανού τόνισε πως:
«Δεν προσδοκούμε από εσάς να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Προσδοκούμε με αφορμή το προσωπικό μας δράμα να ενσκήψετε με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης σε τρία αντικείμενα μείζονος ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος:
- Στο κράτος δικαίου
- Στην προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών
- Στην ασφάλεια των συγκοινωνιών.
Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά στην Επιτροπή σας».
Στο τέλος της συζήτησης, η αντιπρόεδρος της επιτροπής Αναφορών, Jana Toom (Εσθονία, Φιλελεύθεροι) ανακοίνωσε ότι «Η αναφορά πάει στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Ελευθεριών ''LIBE'', στην επιτροπή Μεταφορών ''TRAN'' του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παραμένει ανοιχτή. Θα ζητήσουμε και μία γραπτή ενημερωμένη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Δες το παρακάτω βίντεο με την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού
Τι ισχύει με τις αναφορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει το δικαίωμα να υποβάλει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μέσω αυτών, το Κοινοβούλιο έχει την δυνατότητα να ελέγχει τις πραγματικές συνθήκες μέσω των οποίων εφαρμόζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο έχει την ευκαιρία να ελέγχει τον βαθμό με τον οποίο τα θεσμικά όργανα ανταποκρίνονται σε όσα την προβληματίζουν.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , αναφορά μπορεί να υποβάλει οποιοσδήποτε πολίτης της Ε.Ε. ή και μόνιμος κάτοικός της, είτε ατομικά, είτε συλλογικά, συνεργαζόμενος με άλλους. Στην προκειμένη περίπτωση, η Μαρία Καρυστιανού έκανε την αναφορά συνεργαζόμενη με άλλους συγγενείς θυμάτων και έχοντας ταυτόχρονα την υποστήριξη 1,3 εκατ. πολιτών της Ελλάδας.
Ψήφισμα για Τέμπη: Στόχος το 1 εκατομμύριο υπογραφές - Τα βήματα για έγκυρη συμμετοχή στο Change.org
Το ζήτημα για το οποίο κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο υποβάλει αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο είναι απαραίτητο να σχετίζεται με θέματα που αφορούν τομείς δραστηριότητας της, όπως, δικαιώματα των πολιτών, περιβάλλον ή προστασία των καταναλωτών.
Μετά την υποβολή της αναφοράς (η οποία μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά) τα μέλη της Επιτροπής Αναφοράς αποφασίζουν αν είναι παραδεκτή ή μη παραδεκτή. Επιπλέον, η Επιτροπή καλείται να αποφασίσει και τι θα ακολουθήσει.
Αν κριθεί παραδεκτή, τα μέλη της Επιτροπής Αναφοράς δύνανται να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξάγει έρευνα ή να προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη λύση κρίνει κατάλληλη (Σε αυτό το σημείο βρίσκεται η αναφορά της Καρυστιανού).
Σε περίπτωση που μία αναφορά δεν κριθεί παραδεκτή, αρχειοθετείται και δεν συνοδεύεται από κάποια άλλη ενέργεια.
Η ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού για 2η φορά στην Ευρωβουλή
«Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι βουλευτές
Βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας, φέρνοντας το πολύ μεγάλο βάρος, μίας τεράστιας ευθύνης που εύχομαι να μη χρειαστεί κανείς να αναλάβει ξανά μέσα από τόσο τραγικές συνθήκες! Έχω ευθύνη γιατί δεν μιλώ μόνο ως μάνα που έχασε το παιδί της και ως εκπρόσωπος οικογενειών των θυμάτων. Έχω ευθύνη γιατί η φωνή μας γιγαντώθηκε και έσμιξε με τη φωνή 1.350.000 Πολιτών που έχουν συνυπογράψει το δίκαιο αίτημα μας και από τούτο το βήμα τους ευχαριστώ για την τόσο συγκινητική τους συμπαράσταση. Και όλους τους Έλληνες, που η ψυχή τους είναι σήμερα εδώ μαζί μας.
Βρίσκομαι ενώπιον σας, γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα. Απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι. ΟΧΙ ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα.
Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που ΚΑΙ ενδιαφέρονται ΚΑΙ μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Ευχαριστούμε θερμά την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου που ορθά και νηφάλια συναισθάνθηκε το κατεπείγον και μας δέχτηκε στη σημερινή ακρόαση. Αυτό που μας οδήγησε σήμερα εδώ, είναι μια αλληλουχία κάκιστων χειρισμών και μεθοδεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών μας και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που επιβίωσαν. Ουσιαστικά παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου.
Με λίγα λόγια σήμερα μας έφερε εδώ η απελπιστική κατάρρευση της εμπιστοσύνης που βιώνουμε στην Ελλάδα, σε σχέση με την ορθή λειτουργία των θεσμών.
Άνθρωποι απλοί, καλοπροαίρετοι και νομοταγείς δεν αντέχουμε τη νομιμοποίηση της ατιμωρησίας.
Εξαιτίας αυτής, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαπιστώνει σε σχέση με τη διαβόητη σύμβαση 717, παράνομες πράξεις και παραλείψεις που συνδέονται αιτιωδώς με το δυστύχημα, η Κυβέρνηση μέσω της Βουλής παρέχει στον αρμόδιο τότε Υπουργό και ΝΥΝ βουλευτή πλήρη ασυλία. Δεν τον παραπέμπει ΚΑΝ να κριθεί στη δικαιοσύνη.
Εξαιτίας αυτής, στο πρώτο 24ωρο, μετά τη μοιραία σύγκρουση, δόθηκε κυβερνητική εντολή συγκάλυψης για την οποία μέχρι και σήμερα κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, παρόλο που έχει δημοσίως ομολογηθεί. Κατά τη σύγκρουση εύφλεκτες και παράνομες ουσίες προκάλεσαν τεράστια έκρηξη που κατέκαψε τους περισσότερους. Το φορτίο αυτό δεν ήταν ΚΑΝ δηλωμένο. Μέσα σε 5 μέρες μετακίνησαν τα συντρίμμια και επιχωμάτωσαν πλήρως την περιοχή. Χάθηκαν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής. Καμία παρέμβαση Εισαγγελέα και Ανακριτή. Παρά 6 μήνες μετά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μας προέτρεψε «να ζητήσουμε βοήθεια από την εκκλησία». Βέβαια είναι ήδη γνωστή σε εσάς η αμφισβήτηση της ελληνικής Δικαιοσύνης επειδή η κεφαλή αυτής, διορίζεται από την Κυβέρνηση.
Σήμερα ΕΜΕΙΣ και ΟΛΟΣ ο ελληνικός λαός είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη!
Ο Πρωθυπουργός και ο πρώην Υπουργός διακήρυτταν ότι ο σιδηρόδρομος είναι απολύτως ασφαλής. Σήμερα ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι «ο Σιδηρόδρομος αυτή τη στιγμή είναι ΟΣΟ ασφαλής ΜΠΟΡΕΙ να είναι». Ξεκάθαρα όμως, γνωρίζει ότι ΔΕΝ είναι ασφαλής, και είναι εντάξει με αυτό.
Σημειωτέον ότι Εθνικοί κανόνες ασφαλείας δεν έχουν θεσπιστεί. Ούτε φυσικά νέοι, για επαυξημένη ασφάλεια μετά το δυστύχημα, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή οδηγία. Δεν εφαρμόστηκε ΠΟΤΕ ουσιαστικά ο νόμος που την ενσωμάτωσε. Η διαδικασία της διερεύνησης στην Ελλάδα εξελίσσεται με τρόπο που πλέον μας βεβαιώνει ότι η αλήθεια ΔΕΝ θα λάμψει, για άλλη μια φορά. Αν όμως ΔΕΝ λάμψει η αλήθεια είναι θέμα χρόνου να ξανασυμβεί το κακό.
Εμείς δεν προσδοκούμε από εσάς να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Προσδοκούμε, με αφορμή το προσωπικό μας δράμα , να ενσκήψετε με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης, σε τρία αντικείμενα μείζονος ενωσιακού ενδιαφέροντος.
- Στο Κράτος Δικαίου
- Στην προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών
- Στην ασφάλεια των συγκοινωνιών
Γι’ αυτούς τους λόγους παρακαλούμε:
- Να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά στην Επιτροπή σας,
- Να ζητήσετε για το θέμα Γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία,
- Να ζητήσετε από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού,
- Να ζητήσετε από τον ERA να επανεξετάσει τη χορήγηση πιστοποιητικού ασφαλείας των ελληνικών σιδηροδρόμων μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
- Να διαβιβάσετε την αναφορά μας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, να ζητήσετε να σας κοινοποιήσει το πόρισμά της για την υπόθεση, και να στηρίξετε το αίτημά της για συνεργασία με την Κομισιόν.
Στη μνήμη των νεκρών μας, στο όνομα του Κράτους Δικαίου και των κοινών μας αξιών ελπίζουμε να εισακούσετε το θεμιτό και δίκαιο αίτημα μας».
Η πρώτη ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο
Η Μαρία Καρυστιανού μίλησε για πρώτη φορά στην Ευρώπη για την τραγωδία των Τεμπών τον Φεβρουάριο 2024, σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία είχε τίτλο «Τέμπη: Εκτροχιασμός του Κράτους Δικαίου».
Τότε η μητέρα της Μαρθής είχε καταχειροκροτηθεί από τους παραβρισκόμενους.
Μεταξύ άλλων είχε πει τότε: «Θα τολμούσε κανείς να βάλει τιμή στην ανθρώπινη ζωή; Σε εμάς τόλμησαν. Την κοστολόγησαν όσο ένα εισιτήριο τρένου. Και όταν αυτό ειπώθηκε όχι μία φορά μόνο κανένας δημοσιογράφος δεν τόλμησε να πάρει θέση και κανένας εισαγγελέας δεν έδωσε εντολή να συλλάβουν αυτόν τον άνθρωπο. Όχι βέβαια γιατί δεν είναι παράνομο αυτό στην Ελλάδα, αλλά γιατί αυτός που το είπε είναι υπουργός και μπορεί να λέει και να κάνει ότι θέλει (…) Ανθρωποθυσίες δεν συμβαίνουν το 2023, μόνο σκόπιμες παραλήψεις, εγκληματικές παραβάσεις και αδιαφορία για τον άνθρωπο».
Πηγή κεντρικής εικόνας: eurokinissi