5+1 ταινίες για να γιορτάσεις κοριτσίστικα την Γιορτή του Πατέρα σήμερα

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
5+1 ταινίες για να γιορτάσεις κοριτσίστικα την Γιορτή του Πατέρα σήμερα

Αν είσαι και εσύ κορίτσι του μπαμπά, σου μαζέψαμε 6 ταινίες για να δεις και να γιορτάσεις την Γιορτή του Πατέρα.

Ο πρώτος ήρωας κάθε κοριτσιού που είχε την τύχη να τον έχει. Ο άντρας που όσες είχαμε την ευλογία να μεγαλώσουμε μαζί του, ήταν αυτός που μας στήριζε, είτε σιωπηλά είτε φωνακλάδικα, που μας καμάρωνε, που θα τρέχαμε σ' αυτόν. Μπορεί να μην είχε η κάθε μία αυτήν την τύχη, αλλά για όσες είχαμε τον Μπαμπά μας δίπλα μας, ασχέτως από γένη και βιολογίες, για όσες τον έχουμε ακόμα, για όσες είμαστε νοητά μαζί του όπου και να είμαστε, είμαστε σίγουρα τυχερές και γιορτάζουμε. Γιατί η μέρα είναι σήμερα δική του.

Αν λοιπόν είσαι και εσύ το κοριτσάκι του μπαμπά και θες την Γιορτή του Πατέρα να δεις μια ταινία που αναδεικνύει αυτήν τη σχετικά απλή -αλλά όχι και τόσο-, δυνατή και τρυφερή σχέση πατέρα-κόρης, τότε σου προτείνουμε 6 ταινίες για να ευχαριστηθείς.

5+1 Ταινίες για την Γιορτή του Πατέρα

Διακοπές με τον Μπαμπά μου (My Father the Hero, 1994)

Πατεράδες-κόρες, τσεκ. Καλοκαίρι, τσεκ. Ρομάντζο, τσεκ. Το "My Father the Hero", είναι μια κομεντί, σε σκηνοθεσία Steve Miner, με τον Gérard Depardieu να πρωταγωνιστεί ως André, ένας Γάλλος που προσπαθεί να επανασυνδεθεί με την έφηβη κόρη του, Nicole (Katherine Heigl), κατά τη διάρκεια διακοπών στις Μπαχάμες. Με '90s ανάλαφρο χιούμορ, οι αδέξιες προσπάθειές τους να δεθούν περνούν μέσα από παρεξηγήσεις και πολιτισμικές συγκρούσεις, δίνοντάς μας ένα ευχάριστο φιλμ για την Γιορτή του Πατέρα.

Τα Φτερουγίσματα (Fly Away Home, 1996)

Καλοκαίρι εδώ μπορεί να μην έχουμε, έχουμε όμως χήνες και χηνάκια, και μια συγκινητική ιστορία, εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα. Σε σκηνοθεσία του Carroll Ballard, στο Fly Away Home πρωταγωνιστεί η Anna Paquin ως Amy, ένα νεαρό κορίτσι που, μετά τον θάνατο της μητέρας της, μετακομίζει στον αποξενωμένο πατέρα της, Thomas, τον οποίο υποδύεται ο λατρεμένος Jeff Daniels. Μαζί φροντίζουν ένα σμήνος ορφανών χηνών και τις καθοδηγούν σε ένα μεταναστευτικό ταξίδι. Μια συγκινητική ταινία που αναδεικνύει τη θεραπευτική δύναμη της φύσης και τον βαθύτερο δεσμό μεταξύ πατέρα και κόρης καθώς εργάζονται μαζί για έναν κοινό, αγνό στόχο.

Ο Μπαμπάς της Νύφης (Father of the Bride, 1991)

Ο αγαπημένος Steve Martin γίνεται εδώ ο George Banks, ένας στοργικός αλλά υπερπροστατευτικός πατέρας που προσπαθεί να βιώσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται τον γάμο της κόρης του, πλάι στην γυναίκα του, Diane Keaton. Η Kimberly Williams υποδύεται την Annie, ο αρραβώνας της οποίας οδηγεί τον George σε κωμική φρενίτιδα. Όχι μόνο έχουμε το χάος στην οργάνωση γάμου, αλλά και τη δύσκολη συνειδητοποίηση ότι οι γονείς μας πρέπει να μας αφήσουν να μεγαλώσουμε, και σίγουρα δεν τους είναι πάντα εύκολο. Ευτυχώς μιλάμε πάλι για κομεντί του '90, οπότε δεν μένει κανένα βάρος.

Captain Fantastic (2016)

Στο Captain Fantastic του Matt Ross πρωταγωνιστεί ο Viggo Mortensen ως Ben, ένας πατέρας που μεγαλώνει τα έξι παιδιά του, πολύ, πολύ εναλλακτικά. Η ταινία εστιάζει στη μοναδική, πνευματικά διεγερτική ανατροφή που παρέχει ο Ben, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σχέση του με τις κόρες του. Καθώς αναγκάζονται να επανέρθει στην κυρίαρχη κοινωνία, η οικογένεια αντιμετωπίζει προκλήσεις που δοκιμάζουν τις αξίες και την ανθεκτικότητά τους. Μια δραματική κομεντί που διερευνά την ισορροπία μεταξύ ιδεαλισμού και πρακτικότητας στην ανατροφή των παιδιών. Πώς ήταν ο “Κυνόδοντας”; Καμία σχέση.

Aftersun (2022)

Η ταινία που έφερε την πρώτη υποψηφιότητα για Όσκαρ του Paul Mescal (σίγουρα, δεν θα είναι η τελευταία). Το Aftersun, σε σκηνοθεσία της Charlotte Wells, είναι ένα στοχαστικό δράμα με πρωταγωνιστές τον Mescal ως Calum και την Frankie Corio ως την κόρη του, Sophie. Η ταινία, που έχει την αισθητική του ‘90, αλλά όχι το ανάλαφρο των παραπάνω, κάνει μια αναδρομή σε διακοπές στην Τουρκία, αποτυπώνοντας τις φευγαλέες και γλυκόπικρες στιγμές που καθόρισαν τη σχέση τους και τη μετέπειτα ψυχοσύνθεση της κόρης. Μέσα από τις αναμνήσεις της Sophie, βλέπουμε τη βαθιά αγάπη και τις προσωπικές δυσκολίες του Calum, καθιστώντας την ταινία έναν συγκινητικό στοχασμό πάνω στη μνήμη, την αγάπη και τη διαρκή επίδραση της παρουσίας (ή της απουσίας) ενός πατέρα.

Extra: Η Αρπαγή (Taken, 2008)

Αν δεν θες ούτε ανάλαφρα, ούτε γλυκόπικρα, τότε σου έχουμε δράση, και το “Taken” δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Ο Liam Neeson πρωταγωνιστεί ως Bryan Mills, ένας πρώην πράκτορας της CIA, του οποίου η κόρη, Kim (Maggie Grace), απαγάγεται κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Παρίσι. Η ταινία παρακολουθεί την αδυσώπητη και ανελέητη προσπάθεια του Bryan να τη σώσει, αναδεικνύοντας τις “ιδιαίτερες δεξιότητές του που απέκτησε κατά τη διάρκεια μιας μακράς καριέρας”. Το Taken είναι κάτι περισσότερο από μια ταινία γεμάτη δράση- αναδεικνύει τα όρια που ένας πατέρας θα κάνει για να προστατεύσει το παιδί του.

Η τελευταία αυτή προσθήκη, είναι αφιερωμένη στον μπαμπά μου.

.