Υπόθεση Λύτρα: Καμία ανοχή στην κακοποίηση και δικαίωση για τα θύματα ζητούν στα social media

Κατερίνα Μπούσιου
Υπόθεση Λύτρα: Καμία ανοχή στην κακοποίηση και δικαίωση για τα θύματα ζητούν στα social media
3059220

Προφυλακίστηκε ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας στις φυλακές Κορυδαλλού, για παραβίαση περιοριστικών όρων, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την κακοποίηση της συζύγου του. 

Ο ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας ήδη έχει περάσει το πρώτο του βράδυ στο κελί του στις φυλακές Κορυδαλλού, αφού κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί, ύστερα από την καταγγελία της συζύγου και επίσης δικηγόρου Σοφίας Πολυζωγοπούλου για κακοποίηση. Ύστερα και από την ποινική δίωξη που του ασκήθηκε, η υπόθεση που απασχολεί την κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις για όλους τους σωστούς λόγους.

Με αρκετές - και ανεπίτρεπτες - ωστόσο παρασπονδίες και ακρότητες.

Όλοι ζητούν το αυτονόητο για σεβασμό των θυμάτων και καμία ανοχή στην κακοποίηση

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο γνωστός ποινικολόγος μεταφέρθηκε στην πτέρυγα αυξημένων μέτρων, τα λεγόμενα και ως κελία VIP, λόγω της ιδιότητάς του και για να μη βρεθεί αντιμέτωπος προφανώς με ήδη κρατούμενους με τους οποίους είχε κάποια επαγγελματική εμπλοκή κατά το παρελθόν.

Η Σίσσυ Χρηστίδου έγραψε αυτό που σκεφτήκαμε όλοι για κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Ο Απόστολος Λύτρας γνωστός και τηλεοπτικά από τη συχνή του παρουσία σε εκπομπές υπερασπιζόμενος θύματα μεγάλων υποθέσεων που απασχόλησαν τη δημοσιότητα, το βράδι του Σαββάτου επιτέθηκε στο αυτοκίνητο κατά την επιστροφή τους στο σπίτι μετά από έξοδό τους στη σύζυγό του Σοφία Πολυζυγωπούλου. Προκαλώντας της σοβαρές κακώσεις και κατάγματα ακόμη και στα χέρια, όταν τα χρησιμοποίησε για να προστατέψει το πρόσωπό της από τα σφοδρά του χτυπήματα, όπως μας είχε ενημερώσει και ο συνήγορός της Θέμης Σοφός.

Το οξύμωρο και το απόλυτα κατακριτέο είναι ότι από υπερασπιστής θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας έγινε ο ίδιος θύτης και το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις ακόμη και με την αρχική μη προφυλάκισή του μετά την καταγγελία της συζύγου του. Σωτήρια υπήρξε για εκείνη, η καταγγελία που έκανε ο γιατρός που την εξέτασε εκείνο το βράδυ και οδήγησε στην αποκάλυψη της υπόθεσης.

Όμως το βράδυ της Τρίτης ο δικηγόρος, παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα που του είχαν επιβληθεί τόσο με τα γραπτά μηνύματα προς τη σύζυγο του και θύμα, όσο και με την κίνηση, η κόρη του και η πρώην σύζυγος να βρεθούν στο σπίτι που έμενε η Πολυζυγωπούλου για να πάρουν κάποια προσωπικά του αντικείμενα.

Η κατάθεσή της Πολυζυγωπούλου είναι ευρέως γνωστή για όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου αλλά και όσα συνέβησαν το βράδυ της Τρίτης με την εισβολή στο σπίτι της, που την ανάγκασαν να πατήσει το panic button και να μεταφερθεί στη συνέχεια στο νοσοκομείο σε άσχημη ψυχολογική και σωματική κακοποίηση.

Παρά τη δημόσια συγγνώμη του δικηγόρου, οι πράξεις του δεν έδειξαν πρακτικά τη μεταμέλειά του.

Γιώργος Καλλιακμάνης: «Ένα θύμα διαδικτυακής βίας να αντιληφθεί ότι το πρόβλημα το έχει ο δράστης»

Το θέμα όπως καταλαβαίνεις μας έχει συγκλονίσει όλους και μας έχει προβληματίσει ακόμη και η δημοσιογραφική του αντιμετώπιση με αρκετές ακρότητες και λάθη που δεν επιτρέπονται όταν μιλάμε για θύματα ενδοικογενειακής βίας. Αναφέρομαι και στα σχόλια της Ζήνας Κουτσελίνη από την εκπομπή της, τα οποία δικαιολογημένα και ξεσήκωσαν αντιδράσεις στα social media.

Ευτυχώς υπήρξαν και εξαιρέσεις με παρουσιάστριες αλλά και γυναίκες από τον καλλιτεχνικό χώρο που στάθηκαν στην ουσία: Καμία ανοχή στη βία, προστασία των θυμάτων και κυρίως σεβασμός, αλλά και παραδειγματική τιμωρία των θυτών. Όποιοι και αν είναι, ανεξάρτητα από το επάγγελμά τους και το κοινωνικό τους status.

Τα σχόλια στα social media συνεχίζουν να είναι είναι εκατοντάδες με κοινό παρανομαστή όλα τα παραπάνω.