EURO 2004! Εμείς που λέμε στα παιδιά μας τι έγινε το βράδυ της 4ης Ιουλίου και δεν το πιστεύουμε

Πατούλια Κατερίνα
EURO 2004! Εμείς που λέμε στα παιδιά μας τι έγινε το βράδυ της 4ης Ιουλίου και δεν το πιστεύουμε

20 χρόνια από την κατάκτηση του Euro 2004. 20 χρόνια από εκείνη την μαγική Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου με μέντορα τον Ότο. 20 χρόνια από τη συγκινητική υποδοχή των «ηρώων» στο Καλλιμάρμαρο.  

«Θα θυμόμαστε πάντα με ποιον ζήσαμε αυτή τη στιγμή, τη χαρά που νιώσαμε, πόσους αγνώστους αγκαλιάσαμε εκείνο το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας». Αυτό είναι μόνο ένα από τα σχόλια στο Twitter, στο τρίτο σε τιτιβίσματα trend στο X, κάτω από το hastag #euro2004.

Σαν σήμερα το 2004, πριν από 18 καλοκαίρια, πανηγύρισαμε, κλάψαμε, βγήκαμε στους δρόμους για την πιο επική βραδιά όλων των εποχών. Το Έπος των Επών.

Με το «Ντα Λουζ» της Λισαβόνας να πάλλεται από τον ρυθμό δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων, ο Άγγελος Χαριστέας σκόραρε στο 57′ εναντίον της Πορτογαλίας, δίνοντας το προβάδισμα στην Ελλάδα στον μεγάλο τελικό, έναν τελικό που κερδίσαμε με δόξα και τιμή.

Κι ύστερα; Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες στον δρόμο, να πανηγυρίζουμε και να κλαίμε σαν μικρά παιδιά. Δύο μέρες μετά ο κόσμος βγαίνει και πάλι στον δρόμο. Η αποστολή με τους διεθνείς μας επιστρέφει στο Ελ. Βενιζέλος, μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα συνοδεύαν την αποστολή μέχρι το Καλλιμάρμαρο. Ανά πέντε μέτρα το πούλμαν σταματούσε, προκειμένου να αποθεωθούν οι «γαλανόλευκοι» ήρωες. Η οδός Βασιλίσσης Σοφίας είχε μετατραπεί σε μια λαοθάλασσα και η Αθήνα ετοιμαζόταν για να υποδεχτεί τους 23 ποδοσφαιριστές με τον προπονητή τους.

Οι θριαμβευτές μπαίνουν λίγο μετά τις 9 το βράδυ στο στάδιο που σείεται, ο Ζαγοράκης υψώνει το τρόπαιο και είμαστε όλοι στον έβδομο ουρανό.

Ταξί δεν υπάρχουν, αυτοκίνητα δεν μπορούν να κινηθούν μέσα στη λαοθάλασσα που φεύγει αργά από το Καλλιμάρμαρο. Περπατάμε και δεν πιστεύουμε αν είναι όνειρο αυτό που ζούμε. Θα το λέμε στα παιδιά μας, κι έτσι έγινε. 20 χρόνια μετά η Ελλάδα γιορτάζει κι ας μην είμαστε φέτος στο Euro 2024, να κάνουμε τον Κριστιάνο να δακρύσει ξανά.

https://www.instagram.com/p/C7uPdXWIyRg/

Το ποστ του αρχείου της ΕΡΤ για το EURO

#ΣανΣήμερα πριν από 20 χρόνια η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου έφτασε στο πιο ψηλό σκαλί της Ευρώπης, κατακτώντας το EURO 2004, που διεξήχθη στα γήπεδα της Πορτογαλίας από τις 12 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς. Με προπονητή τον Γερμανό Ότο Ρεχάγκελ, η Ελλάδα έκανε μια εντυπωσιακή πορεία για να φτάσει στον τελικό της 4ης Ιουλίου στο στάδιο «Ντα Λούζ» της Λισαβόνας. Εκεί τέθηκε αντίπαλος με την διοργανώτρια Πορτογαλία. Το γκολ του Άγγελου Χαριστέα στο 57ο λεπτό του αγώνα ήταν αρκετό για να δώσει το κύπελλο στην Εθνική Ελλάδας, γεγονός που αποτελεί την κορυφαία στιγμή στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Τα σχόλια του κόσμου στο Twitter/X για το EURO και τα stories των διεθνών

Νικοπολίδης, Δέλλας, Χαριστέας, Φύσσας κάνουν ήδη report για τον θρίαμβο του 2004 στα social media τους.

Το ποστ του Ντέμη για τον Ότο

Ο Ντέμης Νικολαΐδης, αφιέρωσε ένα δικό του βίντεο στον Ότο Ρεχάγκελ για να πει τι ακριβώς είχε εκείνος που δεν είχαν οι υπόλοιποι προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε.

https://www.instagram.com/reel/C8_tTKFMVgh/

Φράσεις που δεν ξεχνάμε από το EURO 2004:

  • Στον έβδομο ουρανό όλοι αδέρφια
  • Γκολ και φύγαμε για τελικό
  • Σήκωσέ το, το τιμημένο
  • Να το πειρατικό!!!Εμείς προχωράμε αυτοί σταματάνε!!!!
  • Σήκωσαν την Ελλάδα στα ουράνια
  • Νενικήκαμεν
  • Αν είναι όνειρο, αφήστε μας να κοιμηθούμε
  • Βάλτο αγόρι μου