Πίσω από τη δυναμική Kamala Harris «βρίσκεται» πάντα η πανίσχυρη μητέρα της

Πίσω από τη δυναμική Kamala Harris «βρίσκεται» πάντα η πανίσχυρη μητέρα της
2024 Getty Images

«Η μητέρα μου με κοίταζε και μου έλεγε: "Kamala, μπορεί να είσαι η πρώτη που θα κάνεις πολλά πράγματα, αλλά φρόντισε να μην είσαι η τελευταία"».

Στις 21 Ιουλίου ύστερα από την αποχώρηση του Joe Biden από την προεδρική κούρσα, η Kamala Harris έγινε επίσημα υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος στην Προεδρική εκλογή των Ηνωμένων Πολιτειών 2024. Αν εκλεχθεί θα είναι η πρώτη γυναίκα και δεύτερη αφροαμερικανή πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά τον αφροαμερικανό Barack Obama.

«Είναι τιμή μου να έχω τη στήριξη του προέδρου και πρόθεσή μου είναι να κερδίσω το χρίσμα για την υποψηφιότητα του προέδρου», δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ενώ ο Biden είπε στη ανακοίνωσή του στο Χ πως «ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας».

Έγραψε ιστορία η Kamala Harris -Έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ μόλις για 85 λεπτά

Σε ανάρτησή της στο Instagram, η Kamala Harris είπε χαρακτηριστικά:

«Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, ευχαριστώ τον Joe Biden για την εξαιρετική ηγεσία του ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και για τις δεκαετίες προσφοράς του στη χώρα μας.

Είναι τιμή μου να έχω την υποστήριξη του Προέδρου και πρόθεσή μου είναι να κερδίσω αυτή την υποψηφιότητα.

Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ενώσω το Δημοκρατικό Κόμμα -και να ενώσω το έθνος μας- για να νικήσω τον Donald Trump».

https://www.instagram.com/p/C9ssvQUJVtC/

Ποια είναι η Kamala Harris και πόσο την επηρέασε η μητέρα της

Ήταν στις 20 Ιανουαρίου του 2021, όταν ορκίστηκε αντιπρόεδρος -η πρώτη γυναίκα, η πρώτη αφροαμερικανίδα και η πρώτη αμερικανίδα της Νότιας Ασίας που εκλέγεται σε αυτή τη θέση.

Ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ η Kamala Harris λέει πως θέλει να υπερασπίζεται πάντα τους ανθρώπους για τους οποίους όπως τονίζει «μάχεται»- από την εποχή που έσπασε γυάλινες οροφές ως εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο και γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια, μέχρι τη θητεία της ως γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών και αντιπρόεδρος.

Ως αντιπρόεδρος, εργάστηκε για να φέρει τους ανθρώπους κοντά για να προωθήσει τις ευκαιρίες και να προστατεύσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες σε ολόκληρη τη χώρα. Έχει ηγηθεί του αγώνα για την ελευθερία των γυναικών να λαμβάνουν αποφάσεις για το σώμα τους, την ελευθερία να ζουν ασφαλείς από την οπλοκατοχή, την ελευθερία να ψηφίζουν και την ελευθερία να πίνουν καθαρό νερό και να αναπνέουν καθαρό αέρα.

Ενώ γράφει ιστορία στην πατρίδα της, εκπροσωπεί επίσης το έθνος στο εξωτερικό -κάνοντας περισσότερα από δώδεκα ταξίδια στο εξωτερικό, ταξιδεύοντας σε περισσότερες από 19 χώρες και συναντώντας περισσότερους από 150 παγκόσμιους ηγέτες για την ενίσχυση κρίσιμων παγκόσμιων συμμαχιών.

https://www.instagram.com/p/C5EN-pBsoBT/

Ως πρόεδρος της Γερουσίας, η αντιπρόεδρος Harris σημείωσε νέο ρεκόρ για τις περισσότερες ισοψηφίες που έχει δώσει αντιπρόεδρος στην ιστορία -ξεπερνώντας ένα ρεκόρ που ίσχυε για σχεδόν 200 χρόνια. Και αυτοί οι ψήφοι της είχαν συνέπειες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η καθοριστική ψήφος για την εξασφάλιση της ψήφισης του νόμου-ορόσημο για τη μείωση του πληθωρισμού, της μεγαλύτερης επένδυσης που έχει γίνει ποτέ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Επίσης, προήδρευσε της πρωτοφανούς ψηφοφορίας για την επιβεβαίωση της πρώτης αφροαμερικανής γυναίκας, της δικαστού Ketanji Brown Jackson, στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ συνεργάστηκε με τον πρόεδρο Biden για την επίτευξη ιστορικής εκπροσώπησης των γυναικών και των έγχρωμων ατόμων μεταξύ των υποψηφίων σε όλα τα επίπεδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Σε κάθε βήμα της διαδρομής, καθοδηγούμαι από τα λόγια που είπα από την πρώτη φορά που στάθηκε σε μια δικαστική αίθουσα: Kamala Harris, για τον λαό».

Το 2017 ορκίστηκε στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου υπερασπίστηκε τη νομοθεσία για την καταπολέμηση της πείνας, την ανακούφιση από τα ενοίκια, τη βελτίωση της μητρικής υγειονομικής περίθαλψης, την επέκταση της πρόσβασης σε κεφάλαια για τις μικρές επιχειρήσεις, την αναζωογόνηση των υποδομών της Αμερικής και την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Αμφισβήτησε δύο υποψηφίους για το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ ήταν μέλος της δικαστικής επιτροπής. Εργάστηκε επίσης για να κρατήσει τον αμερικανικό λαό ασφαλή από ξένες απειλές και επεξεργάστηκε διακομματική νομοθεσία για να βοηθήσει στην ασφάλεια των αμερικανικών εκλογών, ενώ ήταν μέλος της Επιλεκτικής Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας.

https://www.instagram.com/p/C9stXqRtp_-/

Το 2010, η αντιπρόεδρος Harris εξελέγη Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνια, όπου επέβλεψε το μεγαλύτερο πολιτειακό τμήμα δικαιοσύνης της χώρας. Τα έβαλε με εκείνους που εκμεταλλεύονταν τον αμερικανικό λαό, κερδίζοντας έναν διακανονισμό ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους Καλιφορνέζους των οποίων τα σπίτια είχαν κατασχεθεί και έναν διακανονισμό ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους φοιτητές και τους βετεράνους που είχαν εκμεταλλευτεί μια κερδοσκοπική εταιρεία εκπαίδευσης. Υπερασπίστηκε επίσης δικαστικά τον νόμο περί προσιτής περίθαλψης και εφάρμοσε την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Ίδρυσε επίσης τη μονάδα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης του γραφείου της και δημιούργησε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για να παρέχει στους νέους παραβάτες ναρκωτικών την ευκαιρία να αποκτήσουν πτυχίο λυκείου και να βρουν εργασία, το οποίο το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως εθνικό μοντέλο καινοτομίας για την επιβολή του νόμου. Και χρόνια νωρίτερα, το 1990, εντάχθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας Alameda, όπου ειδικεύτηκε στη δίωξη υποθέσεων σεξουαλικής επίθεσης σε παιδιά.

«Όποιος ισχυρίζεται ότι είναι ηγέτης πρέπει να μιλάει σαν ηγέτης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μιλάει με ακεραιότητα και αλήθεια», έχει αναφέρει η Harris σε ανάρτησή της στο Instagram το 2019.

Η ισχυρή σχέση με τη μητέρα της που έφυγε από τη ζωή το 2009

https://www.instagram.com/reel/C4x9K05rpPx/

Η Kamala Harris γεννήθηκε στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας. Ως κόρη μεταναστών, μεγάλωσε περιτριγυρισμένη από μια ποικιλόμορφη κοινότητα και μια στοργική ευρύτερη οικογένεια. Αυτή και η αδελφή της, η Maya, εμπνεύστηκαν από τη μητέρα τους, τη Shyamala Gopalan, μια επιστήμονα για τον καρκίνο του μαστού και πρωτοπόρο στο είδος της, η οποία ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ινδία σε ηλικία 19 ετών και στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό της την ίδια χρονιά που γεννήθηκε η Kamala.

Και οι δύο γονείς της αντιπροέδρου συμμετείχαν ενεργά στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα και της εμφύσησαν τη δέσμευση να δημιουργεί ισχυρούς συνασπισμούς που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ανθρώπων.

Η αντιπρόεδρος Harris αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Χάουαρντ και το Κολέγιο Νομικής του Πανεπιστημίου Χέιστινγκς της Καλιφόρνια. Το 2014 παντρεύτηκε τον δικηγόρο Douglas Emhoff και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, την Ella και τον Cole.

https://www.instagram.com/p/C3VY0SAsso7/

Η Harris καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της, έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει τις συμβουλές της μητέρας της:

«Η μητέρα μου με κοίταζε και μου έλεγε: "Kamala, μπορεί να είσαι η πρώτη που θα κάνεις πολλά πράγματα, αλλά φρόντισε να μην είσαι η τελευταία"».

Ακολουθεί δήλωσή της όταν είχε εκλεγεί στις 7 Νοεμβρίου του 2020

«Στη γυναίκα που είναι περισσότερο υπεύθυνη για την παρουσία μου εδώ σήμερα -τη μητέρα μου, Shyamala Gopalan Harris, η οποία βρίσκεται πάντα στις καρδιές μας. Όταν ήρθε εδώ από την Ινδία σε ηλικία 19 ετών, ίσως δεν φανταζόταν ακριβώς αυτή τη στιγμή. Αλλά πίστευε τόσο βαθιά σε μια Αμερική όπου μια τέτοια στιγμή είναι δυνατή», δήλωσε η Harris κατά τη διάρκεια της νικητήριας ομιλίας της στις 7 Νοεμβρίου. «Σκέφτομαι εκείνη και τις γενιές των γυναικών -μαύρων γυναικών, Ασιάτισσες, λευκές, Λατίνες και ιθαγενείς Αμερικανίδες γυναίκες σε όλη την ιστορία του έθνους μας που άνοιξαν το δρόμο για αυτή τη στιγμή απόψε. Γυναίκες που αγωνίστηκαν και θυσίασαν τόσα πολλά για την ισότητα, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη για όλους, συμπεριλαμβανομένων των μαύρων γυναικών, οι οποίες πολύ συχνά παραβλέπονται, αλλά τόσο συχνά αποδεικνύουν ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της δημοκρατίας μας. Μεγαλύτερη απόδειξη του χαρακτήρα του Joe, είναι το γεγονός πως είχε την τόλμη να σπάσει ένα από τα πιο ουσιαστικά εμπόδια που υπάρχουν στη χώρα μας και να επιλέξει μια γυναίκα ως αντιπρόεδρο του. Αλλά ενώ μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα, δεν θα είμαι η τελευταία. Γιατί κάθε κοριτσάκι που παρακολουθεί απόψε βλέπει ότι αυτή είναι μια χώρα με δυνατότητες».