Οι αποκαρδιωτικές εικόνες που κατέγραψε ο φακός κι ένα σκίτσο όλο νόημα για την καμένη Ελλάδα

 Άρτεμις Σκούφου
Οι αποκαρδιωτικές εικόνες που κατέγραψε ο φακός κι ένα σκίτσο όλο νόημα για την καμένη Ελλάδα
AP Photo/Michael Varaklas

Η Ελλάδα φλέγεται για ακόμα μία χρονιά και το σκίτσο του Αρκά αντικατοπτρίζει όλα μας τα συναισθήματα. 

Πύρινη κόλαση, ανείπωτη οικολογική καταστροφή, χιλιάδες στρέμματα καμένα και το σκίτσο του Αρκά που λέει μια μεγάλη αλήθεια.

Η φωτιά στην Αττική προκάλεσε τρομακτικές καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις, χωράφια και δημόσια κτίρια. Η πυρκαγιά που ξεκίνησε την Κυριακή το μεσημέρι άφησε πίσω της στάχτη, αποκαΐδια και μια ακόμα τραγωδία της ίδιας χώρας που κάθε χρόνο καίγεται στον δικό της εφιάλτη.

Υπολογίζεται πως η φωτιά έχει καταστρέψει περισσότερα από 100.000 στρέμματα με τουλάχιστον 100 σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ζώα απανθρακωμένα και μια ανείπωτη οικολογική καταστροφή.

Η φωτιά ξεκίνησε από την Βαρνάβα, αλλά γρήγορα επεκτάθηκε υποβοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους, καίγοντας τεράστιες εκτάσεις στην Πεντέλη, το Γραμματικό, το Καπανδρίτι, τον Μαραθώνα, τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τον Διόνυσο, τη Σταμάτα, τη Νέα Μάκρη, ενώ επεκτάθηκε και σε Βριλήσσια και Χαλάνδρι.

Αλυσίδα αλληλεγγύης: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι μαζί πυρόπληκτους & ζώα που χρειάζονται βοήθεια

Τις σκέψεις όλων μας αντικατοπτρίζει το νέο σκίτσο του Αρκά. Σε αυτό, με φόντο τεράστιες φλόγες που κατακαίνε το δάσος, ο Αρκάς έγραψε: «Θα είχε καταντήσει βαρετό, αν δεν ήταν τόσο τραγικά εγκληματικό». Ο γνωστός σκιτσογράφος αποτύπωσε την τραγική πραγματικότητα, παραθέτοντας τα έτη κατά τα οποία καταγράφηκαν πυρκαγιές στην Ελλάδα, προβλέποντας δυσοίωνα και το μέλλον.

Ο απολογισμός, λοιπόν, ξεκινά από το 1996 και φτάνει μέχρι το 2025. Βλέποντας τις χρονολογίες να περνούν μέσα από ένα δάσος που καίγεται δε θα μπορούσαμε να βρούμε τίποτα άλλο που να μας κάνει να ταυτιζόμαστε περισσότερο.

https://www.instagram.com/p/C-mFZBNNlpL/

Μία μέρα νωρίτερα, το σκίτσο του Αρκά δεν ήταν άλλο από μια «Καλημέρα» που ίσα που φαίνεται σ’ ένα γκρι και θολό τοπίο. Ο ήλιος επίσης αχνοφαίνεται και ο σκιτσογράφος πιθανότατα ήθελε να θίξει και πάλι το τοπίο στάχτης στο οποίο έχει καταλήξει η Ελλάδα.

https://www.instagram.com/p/C-jgeZRx3Z9/

«Η μισή Ελλάδα είναι σε κόκκινο συναγερμό»: Τι μεταδίδουν τα ξένα Μέσα για τη φωτιά στην Αττική

Στο ίδιο έργο θεατές, στην ίδια χώρα που καίγεται κάθε χρόνο

Για ακόμα μία χρονιά, βλέπουμε τη χώρα μας να παραδίδεται στις φλόγες. Το μόνο που αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα είναι κατεστραμμένες περιουσίες και ψυχές, νεκρά ζώα και μέχρι στιγμής και μια ανθρώπινη ζωή που χάθηκε.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα είναι καλύτερη και οι άνεμοι είναι πιο αδύναμοι από χθες, Δευτέρα. Όμως, οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές στις ψυχές των ανθρώπων και θα μείνουν για πολύ καιρό ακόμα ανοιχτές. Οι φωτογραφίες από τη φωτιά στην Αττική μας αφήνουν σοκαρισμένους και μ' ένα παράπονο.

https://www.instagram.com/p/C-mYJ5pInhA/
https://www.instagram.com/p/C-lfQopO-xl/
https://www.instagram.com/p/C-kROacorLX/
https://www.instagram.com/p/C-itGSTu2eJ/
https://www.instagram.com/p/C-kzwUBMRGm/