Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου;
Δεν θα μπερδέψεις ποτέ ξανά το «Όχι» με τους Τούρκους και την Οθωμανική Αυτοκρατορία με το 1945!
Σήμερα είναι μία σπουδαία μέρα για το ελληνικό έθνος. Παρά το γεγονός, όμως, ότι από μικρά παιδιά διδασκόμαστε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την ουσιαστική αξία της γιορτής, πάντοτε υπάρχουν ορισμένοι που δεν ξέρουν ακριβώς ποιος είναι ο λόγος που η 25η Μαρτίου δεν είναι μία συνηθισμένη μέρα.
Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα μιλήσουμε για αυτό ακριβώς με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται για να μη μπερδέψεις ποτέ ξανά το «Όχι» με τους Τούρκους και την Οθωμανική Αυτοκρατορία με το 1945!
Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου;
Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε το γεγονός ότι οι Έλληνες εναντιώθηκαν στον τουρκικό ζυγό, διεκδικώντας ελευθερία και αυτοδιάθεση. Την ίδια ημέρα γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο την σημασία της συγκεκριμένης ημέρας.
Αυτό που πιθανότατα να μπερδεύει πολλούς είναι το γεγονός ότι στις 25 Μαρτίου του 1821 δεν έγινε στην πραγματικότητα η έναρξη της ελληνικής επανάστασης, ούτε κάποια «οριστική νίκη» σε κάποια από τις μάχες του ελληνικού έθνους με τους Οθωμανούς στρατιώτες. Στην πραγματικότητα, η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική εορτή στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα. Η μέρα επιλέχθηκε για έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό που σχετίζεται με τη θρησκεία και την ανάγκη για ενίσχυση του αισθήματος εθνικής ενότητας.
Σκοπός, λοιπόν, ήταν να ταυτιστεί η απελευθέρωση των Ελλήνων με την ορθόδοξη εκκλησία, η οποία αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας των Ελλήνων ακόμα και κατά τα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας.
Η έναρξη της επανάστασης ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου με την πολιορκία των Καλαβρύτων από τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους, η οποία έληξε νικηφόρα πέντε μέρες αργότερα. Ο πρώτος σημαντικός σταθμός της επανάστασης, όμως, ήταν δύο ημέρες αργότερα, στις 23 Μαρτίου όταν οι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρίμπεη Μαυρομιχάλη και την συνεπικουρία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη καταλαμβάνουν την Καλαμάτα και μέσω διακήρυξης κάνουν γνωστό τον ξεσηκωμό των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.