Μαίρη Χρονοπούλου: Ένας χρόνος από τον θάνατό της και η σύμπτωση με τον θάνατο του Μίμη Πλέσσα

Μαίρη Χρονοπούλου: Ένας χρόνος από τον θάνατό της και η σύμπτωση με τον θάνατο του Μίμη Πλέσσα

NDP PHOTO AGENCY

Σαν σήμερα πριν από έναν χρόνο έφυγε από τη ζωή η Μαίρη Χρονοπούλου, σε ηλικία 90 ετών κι εμείς θα τη θυμόμαστε πάντα με τη χαρακιά στο φόρεμα να τραγουδά «Του αγοριού απέναντι».

Ήταν 6 Οκτωβρίου 2023 όταν μία από τις μεγαλύτερες γόησσες του ελληνικού σινεμά και του θεάτρου, η Μαίρη Χρονοπούλου μας αποχαιρέτησε για πάντα. Στη φετινή πρώτη θλιβερή επέτειο, μετράμε ακόμη μία απώλεια που κάπως σχετίζεται με τη δική της.

Μία γεμάτη ζωή

Η Μαίρη Χρονοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου του 1933. Αποφοίτησε από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο οποίο εμφανίστηκε στις ομάδες του χορού, σε αρχαία δράματα και το 1957 άρχισε να συνεργάζεται με το ελεύθερο θέατρο.

Η καριέρα της στον κινηματογράφο όμως είχε ξεκινήσει νωρίτερα αφού πρωτοεμφανίστηκε σαν κομπάρσος στο Χαρούμενο ξεκίνημα του Ντίνου Δημόπουλου, παραγωγής Φίνος Φιλμ το 1954, όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια. Ο πρώτος μικρός ρόλος ήρθε το 1958 στο Τελευταίο ψέμα του Μιχάλη Κακογιάννη, πάλι στη Φίνος Φιλμ και από το 1963 και μετά υπήρξε μεγάλη πρωταγωνίστρια σε αμέτρητες δραματικές (κυρίως) ταινίες της Φίνος Φιλμ, και όχι μόνο, σε ρόλους ντάμας και μοιραίας γυναίκας. Δίπλα της, όλοι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της εποχής, όπως οι Νίκος Κούρκουλος, Φαίδων Γεωργίτσης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γιώργος Φούντας και Αλέκος Αλεξανδράκης.

Εκτός από αυτές τις ίσως πιο εμπορικές ερμηνείες της, η Μαίρη Χρονοπούλου έχει στο ενεργητικό της σημαντικές ερμηνείες και στον νέο ελληνικό κινηματογράφο, όπως στις εξαίρετες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου Οι κυνηγοί και Ταξίδι στα Κύθηρα, ενώ κέρδισε βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία Τα παιδιά της χελιδόνας του Κώστα Βρεττάκου, το 1987.

Στην προσωπική της ζωή, μετρά έναν γάμο, έναν αρραβώνα και μερικές έντονες σχέσεις ζωής. Τον Αύγουστο του 1975 παντρεύτηκε με τον πρώην δήμαρχο Σπάτων και πρώην βουλευτή Δήμο Μπότσαρη και χώρισαν μετά από λίγο καιρό, ενώ υπήρξε αρραβωνιασμένη για 3 χρόνια με τον ηθοποιό Ανδρέα Μπάρκουλη και τα πιο πρόσφατα χρόνια της ζωής της είχε μια πολύχρονη σχέση με τον ηθοποιό Νίκο Σταγόπουλο με τον οποίο παρέμειναν φίλοι μέχρι το τέλος της ζωής της.

Τον Αύγουστο του 1999 υπέστη ένα σοβαρό ατύχημα με το αυτοκίνητό της, που την έχει αναγκάσει να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και στάθηκε η αρχή πολλών δεινών με την υγεία της, τα οποία, όμως, ξεπερνούσε με το κεφάλι ψηλά. Μέχρι που τον Οκτώβρη του 2023, δεν τον ξεγέλασε ξανά.

Το «αντίο» στη Μαίρη Χρονοπούλου έγινε όπως ήθελε, αλλά όλοι αναρωτήθηκαν για μία σημαντική απουσία

Τι έλεγε για τον θάνατο

Μιλώντας για τον θάνατο στην τελευταία συνέντευξη που είχε δώσει στον Θοδωρή Κουτσογιανόπουλο τον Δεκέμβριο του 2022 η Μαίρη Χρονοπούλου είχε παραδεχτεί ότι θα ήθελε να μη γεράσει πολύ καθώς βάσει του DNA της οικογένειάς της προς τα εκεί πήγαινε. Ηλικίες άνω των 100 ετών που όμως για εκείνη φαινόταν «φρικτό μάκρυμα της ζωής». «Δεν το θέλω καθόλου. Θέλω να έχω ένα καλό τέλος, ήρεμο και να μην πολυγεράσω. Σιχαίνομαι τα γεράματα», έλεγε 89 ετών ούσα ήδη η ηθοποιός ενώ παραδεχόταν ταυτόχρονα ότι όντως ήταν μεγάλη!

«Ο θάνατος δεν με τρομάζει, είμαι προετοιμασμένη γι' αυτόν, τον περιμένω», είχε πει παλιότερα η Μαίρη Χρονοπούλου. Το μόνο που θα ήθελε ήταν ένα 24ωρο για να αποχαιρετιστεί με ότι αγαπάει. Τελικά μάλλον δεν το είχε καθώς το τέλος ήρθε κάπως βίαια, ύστερα από ένα ατύχημα που είχε μέσα στο σπίτι της και από το οποίο δεν συνήλθε ποτέ.

Όταν ο Άλκης Κούρκουλος μίλησε για τη νονά του & μεγάλη ντάμα του κινηματογράφου, Μαίρη Χρονοπούλου

Ο εφηβικός έρωτας της Μαίρης Χρονοπούλου με τον Μίμη Πλέσσα

Η Μαίρη Χρονοπούλου δεν έκρυψε ποτέ τίποτα από τη ζωή της. Μιλούσε πάντα ανοιχτά και μοιραζόταν τα πάντα με τον κόσμο της. Ένα από τα πολύ δικά της πράγματα που είχε μοιραστεί ήταν και ο «απελπισμένος» έρωτας που είχε σε πολύ μικρή ηλικία με τον Μίμη Πλέσσα, ένας έρωτας που την ώθησε να κάνει «τρελά» πράγματα.

«Ήμουν 15,5-16 χρόνων, με κοτσίδες… Τις έλυσα για να πάω στον γάμο του. Αυτός ήταν 20, μόλις είχε γυρίσει από την Αμερική με το master της χημείας. Θεός για μένα. Τι απελπισμένος έρωτας. Μια Ιουλιέτα πρώιμη», είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της η θρυλική ηθοποιός προσθέτοντας πως ακόμη και για μπάσκετ πήγαινε παρόλο που η ίδια μισούσε τον αθλητισμό αλλά «η αδελφή του Μίμη ήταν η αρχηγός της ομάδας».

Στη συνέχεια βέβαια οι δυο τους συνδέθηκαν με πολλά χρόνια φιλίας, ενώ εκείνη τραγούδησε μερικές από τις πιο εμβληματικές επιτυχίες εκείνου τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο.

Και να πως τα φέρνει η ζωή και έναν χρόνο μετά τον δικό της χαμό έφυγε από τη ζωή με μια μέρα διαφορά και ο Μίμης Πλέσσας. Ποιος ξέρει! Τώρα μπορεί οι δυο τους να έχουν συναντήσει ξανά και τον Γιάννη Πουλόπουλο και να τραγουδούν μαζί το «Έκλαψα χτες».

DPG Network