Ένας χρόνος από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν δικαιοσύνη

 Άρτεμις Σκούφου
AP Photo/Ohad Zwigenberg

7 Οκτωβρίου 2023, η ημέρα που 1.205 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μια στιγμή. Ένας χρόνος από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ακόμα μαίνεται. 

Χιλιάδες άνθρωποι στη Μέση Ανατολή ονειρεύονται την ειρήνη και την ασφάλεια, μακριά από τον φόβο του θανάτου. Ένα χρόνο, όμως, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, δεν έχει «ανάψει» ακόμα το πράσινο φως για κάτι τέτοιο.

Με τα στρατεύματα να πολεμούν αυτό που το Ισραήλ λέει ότι είναι ένας πόλεμος για την ίδια του την ύπαρξη, ο κόσμος συγκεντρώθηκε σε ολονυκτίες στους χώρους σφαγής, εκεί όπου άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μέσα από τις συγκεντρώσεις τους ζητούσαν κάτι πολύ απλό, να επιστρέψουν οι όμηροι που βρίσκονται ακόμα στη Γάζα ένα χρόνο μετά την απαγωγή τους.

Ένας χρόνος από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σκοτώθηκαν 1.205 άνθρωποι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ισραήλ, και με το τραύμα να μην έχει επουλωθεί καθόλου, οι οικογένειες των νεκρών συγκεντρώθηκαν στον χώρο του μουσικού φεστιβάλ Nova. Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Herzog, πραγματοποίησε ενός λεπτού σιγή στις 6:29 π.μ. - την ακριβή ώρα έναρξης της επίθεσης - στο Kibbutz Reim, τον τόπο διεξαγωγής του μουσικού φεστιβάλ Nova, όπου περισσότερα από 370 άνθρωποι σκοτώθηκαν από οπλισμένους μαχητές της Χαμάς στην πιο πολύνεκρη επίθεση εκείνης της ημέρας.

Στην πόλη του Τελ Αβίβ, επίσης, οικογένειες ομήρων και υποστηρικτών συγκεντρώθηκαν πριν από την αυγή για να ζητήσουν την επιστροφή των αγαπημένων τους προσώπων, κρατώντας πανό και πλακάτ με τις φωτογραφίες τους. Η επέτειος έρχεται με το Ισραήλ να εξακολουθεί να πολεμά στη Γάζα και να εμπλέκεται σε νέο πόλεμο στα βόρεια του Λιβάνου.

Σε όλο τον κόσμο διοργανώθηκαν εκδηλώσεις για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης της Χαμάς και άλλες για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον παλαιστινιακό λαό μετά από ένα χρόνο πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ερχόμενοι σε αυτή την εκδήλωση ένα χρόνο μετά από αυτή την τρομερή σφαγή που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου, είναι πολύ συγκινητικό», δήλωσε η διοργανώτρια Solly Laniado σε μια τελετή την Κυριακή στο Τελ Αβίβ για τα θύματα της επίθεσης.

Περίπου 100 οικογένειες ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα βρέθηκαν έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ για να διαδηλώσουν.

«Είμαστε εδώ για να υπενθυμίσουμε (στους ομήρους) ότι δεν τους έχουμε ξεχάσει», δήλωσε η Shiri Albag, της οποίας η κόρη Liri είναι μεταξύ των αιχμαλώτων.

Η Albag πρόσθεσε ότι η ίδια και οι άλλες οικογένειες «δεν θα ησυχάσουν» μέχρι να επιστραφούν οι υπόλοιποι όμηροι. Από τους 250 ομήρους που αρχικά αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς, περίπου 97 εξακολουθούν να αγνοούνται - με ορισμένους να έχουν σκοτωθεί και άλλους είτε να έχουν διασωθεί είτε να έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους μέσω οργανωμένης ανταλλαγής.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης