Μετά τις «κλινικές χιτζάμπ», έρχεται η θανατική ποινή για τις Ιρανές που αψηφούν τους νέους νόμους

Άρτεμις Σκούφου
AP Photo/Gregorio Borgia

Οι γυναίκες στο Ιράν καλούνται πλέον να αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή αν παραβούν τους νέους νόμους περί ηθικής. Τα πρόστιμα, οι ποινές κι ο νέος Μεσαίωνας του ιρανικού κράτους. 

Σε ισχύ τίθενται η θανατική ποινή στο Ιράν, όπως και οι μεγάλες ποινές φυλάκισης και τα επίσης μεγάλα πρόστιμα για την «προώθηση» της γυμνότητας, της αποκάλυψης ή του ακατάλληλου ντυσίματος, που δε συμβαδίζει με τους κανόνες του καθεστώτος. Τι περιλαμβάνουν οι νέοι νόμοι, ποιες οι ποινές και τα πρόστιμα;

Το Ιράν άφησε ελεύθερη τη φοιτήτρια που έβγαλε τα ρούχα της σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Νέοι νόμοι, νέες ποινές και θανατική ποινή για τις γυναίκες στο Ιράν

Οι Ιρανές θα αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή ή έως και 15 χρόνια φυλάκισης εάν αψηφήσουν τους νέους υποχρεωτικούς νόμους περί ηθικής που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ αυτή την εβδομάδα.

Οι νέοι νόμοι για την προώθηση της «κουλτούρας της αγνότητας και του χιτζάμπ» που ψηφίστηκαν από τις ιρανικές αρχές νωρίτερα αυτό το μήνα επιβάλλουν αυστηρές ποινές σε όσους συλλαμβάνονται να «προωθούν τη γύμνια, την ασέβεια, την αποκάλυψη ή το ακατάλληλο ντύσιμο», συμπεριλαμβανομένων προστίμων έως και 12.500 λιρών, μαστίγωμα και ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από 5 έως 15 χρόνια για τους παραβάτες κατ' εξακολούθηση.

Το άρθρο 37 του νέου νόμου ορίζει επίσης ότι όσοι προωθούν ή προπαγανδίζουν την αιδώ, την αποκάλυψη ή το «κακό ντύσιμο» σε ξένους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών μέσων ενημέρωσης και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια δεκαετία φυλάκισης και πρόστιμα έως και 12.500 λίρες.

Επίσης, αν οι Αρχές θεωρήσουν ότι η συμπεριφορά κάποιων ισοδυναμεί με «διαφθορά επί της γης» θα μπορούσαν αυτές οι γυναίκες να καταδικαστούν σε θάνατο βάσει του άρθρου 286 του ισλαμικού ποινικού κώδικα του Ιράν.

Πώς χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία τον νέο νόμο και τη θανατική ποινή στο Ιράν;

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι αυτή η νομική διάταξη στην πράξη σημαίνει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια που στέλνουν βίντεο με τους εαυτούς τους αποκαλύπτοντας κάποιο μέρος του σώματός τους σε μέσα ενημέρωσης εκτός Ιράν ή «που συμμετέχουν με άλλο τρόπο σε ειρηνικό ακτιβισμό» μπορεί να καταδικαστούν σε θάνατο.

Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι ο νόμος φαίνεται επίσης να παρέχει ασυλία σε όποιον θέλει να εκτελέσει το «θρησκευτικό του καθήκον» και να επιβάλει την υποχρεωτική μαντήλα στις γυναίκες. Όποιος παρεμβαίνει ή προσπαθεί να σταματήσει τη σύλληψη ή την παρενόχληση γυναικών και κοριτσιών που αψηφούν την υποχρεωτική μαντήλα μπορεί να φυλακιστεί ή να του επιβληθεί πρόστιμο σύμφωνα με το άρθρο 60 του νέου νόμου.

Τυχόν επιχειρήσεις ή εμπορικά καταστήματα, οδηγοί ταξί, μέσα μαζικής ενημέρωσης και ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί, καθώς και εκπαιδευτικά ιδρύματα θα υπόκεινται πλέον επίσης σε ποινές και κυρώσεις εάν δεν καταγγέλλουν γυναίκες και άνδρες που αθετούν την υποχρέωση κάλυψης ή εάν επιτρέπουν την προώθηση της «γύμνιας» και του «ακατάλληλου ντυσίματος».

Η Diana Eltahawy, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή, χαρακτήρισε τους νέους κανόνες ντροπιαστικούς.

Αυτός ο επαίσχυντος νόμος εντείνει τη δίωξη των γυναικών και των κοριτσιών που τόλμησαν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους μετά την εξέγερση «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία». Οι αρχές επιδιώκουν να εδραιώσουν το ήδη ασφυκτικό σύστημα καταστολής κατά των γυναικών και των κοριτσιών, ενώ κάνουν την καθημερινότητά τους ακόμη πιο ανυπόφορη.

Ιρανοί δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, κληρικοί και δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει την οργή τους για τον νόμο, ο οποίος, όπως λένε, θα νομιμοποιήσει τους αυξανόμενους περιορισμούς για τις γυναίκες στη χώρα.

Ο Saeid Dehghan, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συλλογικότητα Parsi Law, δήλωσε: «Σχεδόν όλες οι διατάξεις αυτού του νόμου αντιβαίνουν σε θεμελιώδεις αρχές, όπως το άρθρο 9 του ιρανικού συντάγματος, το οποίο απαγορεύει τη νομοθεσία που υπονομεύει τις ελευθερίες των πολιτών ακόμη και στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας».

Ο νέος νόμος προβλέπει μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης για όσους αντιτίθενται επίμονα στην υποχρεωτική χιτζάμπ και ενθαρρύνουν άλλους να κάνουν το ίδιο. Οι πολίτες που αντιτίθενται στην υποχρεωτική χιτζάμπ αντιμετωπίζουν ποινές, όπως μακροχρόνια φυλάκιση ή ακόμη και εκτέλεση, οι οποίες είναι κατάφωρα δυσανάλογες με τις πράξεις τους.

Ιnterview: Ένας Ιρανός φωτογράφος απαθανατίζει τη βιαιότητα του καθεστώτος με κίνδυνο της ζωής του

Ο νέος νόμος είναι απλά η συνέχεια ενός Μεσαίωνα που έχει ενταθεί τα δύο τελευταία χρόνια

Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ δύο χρόνια μετά τις διαμαρτυρίες που έγιναν σε όλη τη χώρα, μετά τον θάνατο της Mahsa Amini, μιας 22χρονης Κούρδισσας, η οποία φυλακίστηκε επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι Ιρανές αψηφούν δημοσίως τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα. Τον περασμένο μήνα, βίντεο με μια νεαρή Ιρανή φοιτήτρια να βγάζει τα ρούχα της και να μένει μόνο με τα εσώρουχα, διαμαρτυρόμενη για τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα, έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αργότερα μεταφέρθηκε σε άγνωστο ψυχιατρικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας.

Οι Αρχές ανακοίνωσαν έκτοτε την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν «κλινικές χιτζάμπ» για τη θεραπεία γυναικών που αψηφούν το νόμο, προκαλώντας περαιτέρω οργή.

Η Nazanin Afshin-Jam MacKay, μια Ιρανή συνήγορος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι ο νόμος σηματοδοτεί μια ριζική καταστολή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των γυναικών από ένα «καταπιεστικό, καθεστώς απαρτχάιντ των φύλων».

Τα τελευταία 45 χρόνια οι γυναίκες έχουν υποβληθεί σε πρόστιμα, φυλάκιση και μαστίγωμα για ακατάλληλο χιτζάμπ, αλλά ποτέ δεν είδαμε να εγγράφεται στο νόμο η δυνατότητα έκδοσης εκτελεστικού διατάγματος για ένα τέτοιο «έγκλημα». Χωρίς διεθνή πίεση, το καθεστώς αυτό θα συνεχίσει την εκστρατεία του για τη συντριβή των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως είδαμε να συμβαίνει υπό τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν - πρώτα περιορίζοντας την εκπαίδευση και στη συνέχεια φιμώνοντας εντελώς τις γυναίκες, ακόμη και σε χώρους που προορίζονται αποκλειστικά για γυναίκες.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Masoud Pezeshkian, δήλωσε την αντίθεσή του στους νέους νόμους σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης, όπου προειδοποίησε ότι η εφαρμογή τους θα οδηγήσει σε περαιτέρω δυσαρέσκεια στην ιρανική κοινωνία.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης