Ένα λεπτό ευτυχίας: 3 τρόποι για να θυμάσαι με χαρά τα pop idols που αγάπησες!

Πατούλια Κατερίνα

Mετά την απώλεια της Shannen Doherty από τα Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς και λίγους μήνες νωρίτερα εκείνη του Μάθιου Πέρι από τα Φιλαράκια, πιάνεις τον εαυτό σου να αναρωτιέται περισσότερο από ποτέ γιατί σε στεναχωρούν τόσο οι θάνατοι αγαπημένων καλλιτεχνών.

Κάθε φορά που ένας από αυτούς τους καλλιτέχνες φεύγει από τη ζωή, χάνουμε ένα κομμάτι της νιότης μας, είναι σαν να κλείνει ένα κεφάλαιο της ζωής μας, αφήνοντας πίσω του μια αίσθηση νοσταλγίας και μελαγχολίας.

Οι ειδικοί συμφωνούν πως όσο και να φαίνεται περίεργο, είναι δυνατό να θρηνούμε έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζουμε προσωπικά. Υπάρχει και η συλλογική θλίψη, όπου νιώθουμε την απώλεια και θέλουμε τιμήσουμε με τον δικό μας τρόπο τη μνήμη του ατόμου που φεύγει.

Πράγματι, όσο και να φαίνεται περίεργο, είναι δυνατό να θρηνούμε έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζουμε προσωπικά και δεν έχουμε σχέσεις μαζί του. Έναν άνθρωπο που τον γνωρίζουμε αρκετά μέσα από την εικόνα που έχει δημιουργήσει γύρω από το όνομά του και που έχουμε ταυτιστεί μαζί του.

Μπορεί επίσης, να μας θυμίζει ένα δικό μας άνθρωπο, τους γονείς μας, ένα συγγενή μας, κάποιον με τον οποίο τον έχουμε «ταιριάξει», σαν να χάνουμε εκείνον τον δικό μας άνθρωπο.

Μπορεί να έρχονται στην επιφάνεια διάφορες παλαιότερες δικές μας βιωματικές εμπειρίες που τις αναβιώνουμε μέσα από μία τέτοια κατάσταση. Μπορεί να έρχονται στην επιφάνεια φοβίες μας, άγχη, γύρω από έναν επικείμενο θάνατο για ένα δικό μας άτομο με κακή υγεία, τον θάνατο των γονιών ή ακόμη και τον δικό μας θάνατο.

Υπάρχει και η συλλογική θλίψη, όπου νιώθουμε την απώλεια και θέλουμε ενσυναισθητικά να συνεισφέρουμε και εμείς «κάτι» με τον δικό μας τρόπο.

Μην ξεχνάμε πως η διαδικασία του πένθους είναι μία μοναδική εμπειρία για τον καθένα μας και πως ο τρόπος που θα πενθήσουμε είναι επίσης μοναδικός.

Δες στο βίντεο τρεις τρόπους για να θυμάσαι με χαρά τα pop idols που αγάπησες!