Η καλλονή αδερφή της Δωροθέας Μερκούρη είναι μια yogi με ξανθά μαλλιά και πράσινα μάτια

Instagram

Η κόρη που απέκτησε και η συνεργασία με Μάκη Παντζόπουλο και Ελένη Μενεγάκη. 

Η Δωροθέα Μερκούρη είναι μοντέλο, ηθοποιός και πολλά ακόμα αλλά κυρίως είναι μια γυναίκα με ταπεραμέντο που απασχολεί χωρίς να κάνει "θόρυβο". Με τα ίδια υλικά είναι φτιαγμένη και η μικρότερη αδερφή της που έχει επίσης καλλιτεχνική φλέβα και που έχει διαπρέψει ως art director για παραπάνω από δύο δεκαετίες. Έχοντας την ίδια γοητεία, η εντυπωσιακή Αλεξάνδρα μοιάζει και εμφανισιακά με τη Δωροθέα Μερκούρη, με τη διαφορά ότι εκείνη είναι ξανθιά και έχει πράσινα μάτια.

Οι δύο αδερφές είναι πολύ δεμένες μεταξύ τους ωστόσο σπάνια ανεβάζουν κοινές φωτογραφίες τους στα social media. Όταν γίνεται αυτό, όμως, οι λεζάντες που συνοδεύουν τα στιγμιότυπά τους είναι ένας ύμνος στην αδερφική αγάπη.

Η Αλεξάνδρα Μερκούρη, μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Ελλάδας και Παρισιού, εργάζεται ως art director ενώ είναι και συν δημιουργός του amstudio. Στο βιογραφικό της γράφει: «Η δυναμική που έχει η ομορφιά της εικόνας και η δυνατότητά της να επικοινωνεί είναι η κινητήρια δύναμή μου εδώ και 20 χρόνια. Το πάθος μου είναι να μετασχηματίζω τις σκέψεις σε εικόνα, είτε πρόκειται για ένα προϊόν, είτε για ένα βιβλίο, είτε για ένα προσωπικό project. Τα τελευταία 20 χρόνια εργάζομαι ως Art Director και την τελευταία 15ετια έχω αφοσιωθεί στη βιομηχανία ειδών πολυτελείας και συνεργάζομαι με μεγάλους οίκους».

Κατά την περίοδο του εγκλεισμού δημιούργησε μέσα της την ανάγκη να διερευνήσει κι άλλες πτυχές του εαυτού της και να ασκηθεί στην πρακτική της Kundalini yoga και να την μάθει τόσο καλά έτσι ώστε να μπορεί να τη διδάξει με τη σειρά της σε άλλους. Έτσι, προέκυψε το νέο της project «Zorba Buddha» όπου συνενώνει την πνευματικότητα με τη χαρά της ζωής. H Eλλάδα και η αγαπημένη της Άνδρος δεν θα μπορούσε να μην είναι ο χώρος που συνενώνει τους δύο «κόσμους». Για το εν λόγω project η ίδια έχει γράψει: «Το να φροντίζει κανείς τη δική του ενέργεια ζωής δεν είναι εγωιστική πράξη, είναι μια πράξη προσφοράς στον κόσμο, είναι η αναπλήρωση της ενέργειάς του χωρίς να εξαντλείται η ενέργεια κάποιου άλλου».

Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό είχε συζητηθεί η συνεργασία της με το ξενοδοχείο «Όναρ» της Άνδρου, του οποίου ιδιοκτήτες είναι η Ελένη Μενεγάκη και ο Μάκης Παντζόπουλος.

Στη λεζάντα της εν λόγω ανακοίνωσης η ίδια είχε γράψει σχετικά:

«Με μεγάλη χαρά ανακοινώνω το πρώτο ησυχαστήριο yoga που διοργανώνουμε εγώ και η Louise, σε ένα από τα αγαπημένα μου μέρη στον κόσμο: το Onar Resort, στην παραλία Άχλα στην Άνδρο των Κυκλάδων. Μεταξύ ποταμών και θάλασσας, θα εγκαταλείψουμε την αναβλητικότητα και θα ξαναβρούμε την αφέλεια και τον αυθορμητισμό των παιδιών. Αυτό που μας κάνει να δονούμαστε και να ονειρευόμαστε χωρίς εμμονή ή κρίση ή όριο».

Θυμίζουμε πως πριν από πολλά χρόνια η αδερφή της, Δωροθέα Μερκούρη, διατηρούσε σχέση με τον γνωστό επιχειρηματία, ενώ η ανιψιά της, Γαία Μερκούρη, είναι ζευγάρι με τον γιο της Ελένης Μενεγάκη, Άγγελο Λάτσιο. Οι άψογες σχέσεις των οικογενειών είναι δεδομένες κι έτσι δεν προκάλεσε εντύπωση η εν λόγω συνεργασία.

Στο Instagram της Αλεξάνδρας Μερκούρη

Ο προσωπικός λογαριασμός της Αλεξάνδρας Μερκούρη στο Instagram είναι υψηλής αισθητικής και ένα υπέροχο μέρος για να εισπράξει κανείς ενδυνάμωση και ωραία ενέργεια.

Αξίζει να αναφέρουμε, πως η εντυπωσιακή yogi, έχει αποκτήσει μία κόρη, την Αθηνά Μερκούρη. Τα τελευταία χρόνια είναι ζευγάρι με τον φωτογράφο Michel Sedan.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ενδιαφέρουσα συνέντευξή της στο Andro.gr με αφορμή τη νέα της ενασχόληση.

– Το νέο σας project «Zorba Buddha» έχει έντονη Καζαντζακική χροιά. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια;

Eίναι μια διαδικασία ζωής που μας έφερε αυτή η περίοδος, καθώς κλειστήκαμε μέσα μας και ήρθαμε σε επίγνωση με του εσωτερικού μας κόσμου. Το κλείσιμο στο σπίτι ήταν καθοριστικό για να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει μέσα μας. Η συνειδητοποίηση πως είμαστε πολύ παραπάνω από τις δουλειές μας, από αυτό που κάνουμε. Πως το «είναι» μας θέλει να τραφεί επίσης. Η τρέλα της καθημερινότητας και της αδρεναλίνης που φέρνει η δουλειά και η καλοπέραση μας αποτρέπει από αυτή τη συνειδητοποίηση. Πιστεύουμε πως η γαλήνη έρχεται μετά από το επίτευγμα του πλούτου ή της επιτυχίας. Δεν είναι έτσι.

– Eσείς ποια διέξοδο βρήκατε;

Ο Βούδας είναι η επίγνωση των συναισθημάτων μας για να μπορούμε να δούμε τον εσωτερικό μας κόσμο χωρίς την ταυτοποίηση του πόνου ή της αποτυχίας. Αυτή η ανάγκη να δουλέψω τον εσωτερικό μου κόσμο με έφερε στην πρακτική της Kundalini yoga. Κατανόησα πως ο εαυτός μου χρειαζόταν μια πιο έντονη πνευματική πρακτική και πήρα την απόφαση να σπουδάσω αυτή την τεχνική με σκοπό μια μέρα να μπορώ με τη σειρά μου να την διδάξω. «Γιόγκα σημαίνει εμπιστεύομαι κάτι ανώτερο, ξαναβρίσκω τη δύναμή μου που είναι ανώτερη από εμένα».

– Αυτή η δύσκολη περίοδος για όλους σας ώθησε να πάρετε αποφάσεις;

Βέβαια! Είχα σοβαρά οικογενειακά θέματα, τα οποία χρειάζονταν διαχείριση και έπρεπε να βρω μια δύναμη μέσα μου για να διαχειριστώ τα προβλήματα με ησυχία και χωρίς πανικό. Αυτό βοήθησε έντονα στο να βρω μια δύναμη ανώτερη του μυαλού μου. Το μυαλό πρέπει να είναι ο υπηρέτης και όχι ο αφέντης. Αυτό σημαίνει γιόγκα: εμπιστεύομαι κάτι ανώτερο, ξαναβρίσκω τη δύναμή μου που είναι ανώτερη από εμένα. Είτε αυτό λέγεται ανώτερος εαυτός είτε θεός είτε θείο πνεύμα είτε καθολικό φως. Υπάρχει μια δύναμη που μπορούμε να την νιώσουμε μόνο όταν έρθουμε σε ευθυγράμμιση με το είναι μας και κάνουμε την ανάλογη πρακτική. «Το ανθρώπινο είδος έχει αποδείξει ότι είναι ένα είδος δίχως όρια». «Υπάρχει μια δύναμη που μπορούμε να την νιώσουμε μόνο όταν έρθουμε σε ευθυγράμμιση με το είναι μας».

– Σε τι μπορεί να μας βοηθήσει αυτή η δύναμη;

Μπορεί να μας καθοδηγήσει σε λύσεις που είναι συνδεδεμένες με τον ανώτερο εαυτό μας και όχι με τους πόνους ή τη διαστρέβλωση που προκαλεί το μυαλό. Το μυαλό είναι ο προστάτης μας. Μας λέει «μην το κάνεις αυτό γιατί την προηγούμενη φορά κάηκες», αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να καθοδηγεί τη ζωή μας. Η εμπειρία μας κάνει να έχουμε επίγνωση των ορίων μας. Οταν, όμως, έρχεται η δύσκολη στιγμή και χρειάζεται να προσπεράσουμε τον εαυτό μας ή τους φόβους μας, χρειαζόμαστε μια άλλη τακτική.

– Τι χρειάζεται να κάνουμε;

Χρειάζεται να διακόψουμε τον μονόλογο του μυαλού και να αφήσουμε την εσωτερική μας δύναμη και το ένστικτό μας να ενορχηστρώσει ξανά τη ζωή μας. Το ανθρώπινο είδος έχει αποδείξει την έννοια δίχως «όρια», boundless self, όπως λέμε και στη γιόγκα. Είναι η επίγνωση της εσωτερικής σου δύναμης, της προσπέρασης του «εαυτού», του «εγώ». «Χρειάζεται να διακόψουμε τον μονόλογο του μυαλού και να αφήσουμε την εσωτερική μας δύναμη και το ένστικτό μας να ενορχηστρώσει τη ζωή μας».

– Πρακτικά πώς θα εφαρμοστεί αυτό το project;

Αυτό το project έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς θεωρώ πως o λογαριασμός που διατηρώ στο Instagram έχει δώσει ήδη στους ανθρώπους μια χροιά του τι σημαίνει να είσαι Zorba Buddha. «Και ο Ζορμπάς μέσα μας χρειάζεται να εκφραστεί μέσα από τον χορό, τη χαρά, μέσα από το γέλιο ή την έκσταση που μας προκαλεί η φύση όταν την κοιτάμε».

– Τι σημαίνει να είσαι Zorba Buddha;

Υπάρχει ο Βούδας που μας λέει πως δεν υπάρχουν όρια, αλλά για να το καταφέρει αυτό, γίνεται μοναχικός. Ας θυμηθούμε την ιστορία του Σιντάρτα: Είχε πλούτη, είχε γυναίκες, ένα μεγάλο παλάτι. Οταν συνειδητοποίησε πως όλα αυτά δεν μπορούν να γεμίσουν τη ψυχή του για να φτάσει στο σημείο να την απελευθερώσει, έφυγε για να βρει την επιφοίτηση. Και έπειτα υπάρχει ο Ζορμπάς που με τον χορό, το τραγούδι και τη σοφία του που είναι του «δρόμου», καταφέρνει να φτάσει στην κάθαρση και την έκφραση του συναισθήματος, πέρα από τα λόγια, πέρα από το συμβατικό. Το να είσαι Zorba Buddha είναι η ένωση του είναι με το ανώτερο. Η ένωση του σώματος και του πνεύματος, της επίγνωσης και της καρδιάς, της σεξουαλικότητας και της πνευματικότητας. «Το να είσαι Zorba Buddha είναι η ένωση του σώματος και του πνεύματος, της σεξουαλικότητας και της πνευματικότητας».

– Λόγω της καραντίνας γίναμε όλοι πιο μόνοι.

Οντως, γίναμε μοναχικοί λόγω του ιού. Κάποιοι βρήκαν τον Βούδα τους κι άλλοι έπαθαν κατάθλιψη και ήρθαν σε ρήξη τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους γιατί ο «Ζορμπάς» τους δεν μπορούσε να εκφραστεί. Ας έχουμε την επίγνωση ότι και ο Ζορμπάς είναι εκεί και χρειάζεται να εκφραστεί μέσα από τον χορό, τη χαρά, μέσα από το γέλιο ή την έκσταση που μας προκαλεί η φύση όταν την κοιτάμε, όπως ακριβώς συμβαίνει και στον μυθιστορηματικό Ζορμπά.

– Τι χρειάζεται να κάνουμε για να είμαστε υγιείς;

Για να είμαστε υγιείς πρέπει να είμαστε μισό-μισό. Να έχουμε επίγνωση ότι και ο χορός και η χαρά και το γέλιο είναι αναγκαία ανθρώπινα στοιχεία. Ο Ζορμπάς, ενώ βρήκε όλα αυτά τα καταπληκτικά πράγματα δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τον εαυτό του. Πέθανε φτωχός, πήγαινε σαν έρημο σκυλί δεξιά και αριστερά. Ο Ζορμπάς για να μπορέσει να ξεπεράσει τον εαυτό του χρειάζεται έναν Βούδα και για να γίνει κάποιος Βούδας χρειάζεται να εκφράσει τον Ζορμπά του. «Απευθύνομαι στον κόσμο που θέλει να ζήσει το πανηγύρι της χαράς και της αφθονίας της Ελλάδας».

– Γιατί επιλέξατε την Ελλάδα για το project;

To project αυτό απευθύνεται σε όσους θέλουν να ζήσουν μια εμπειρία όχι μόνο πνευματική, αλλά και χαράς και κάθαρσης. Δεν επιλέγω μόνο την Ελλάδα. Είμαι στη Γαλλία και δεν θέλω να απευθυνθώ μόνο σε ελληνικό κοινό. Δεν βλέπω όρια, αλλά όλο τον κόσμο. Είναι μια διδασκαλία που μπορεί να βοηθήσει τους πάντες. Το project περιλαμβάνει κάποια retreats που θα γίνουν στην Ελλάδα, ki αυτό γίνεται γιατί ο άνθρωπός μου είναι ο Ζορμπάς και γιατί η Ελλάδα, το Αιγαίο, η μακροζωία σε κάποια νησιά μας, η τροφή, το λάδι, το φως, όλα αυτά μου λένε πως η Ελλάδα παραμένει το κατάλληλο σημείο για να βρούμε τον Ζορμπά μας.

– Εσείς θα επιστρέψετε στην Ελλάδα;

Το μισό χρόνο θα είμαι στην Ελλάδα και τον άλλο μισό στη Γαλλία. Ο σκοπός μου είναι την επόμενη χρονιά να φέρω τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει, κάποιους πνευματικούς ανθρώπους, για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια retreats στην Ελλάδα. Ο μεγάλος στόχος του project είναι να σκορπίσουμε το φως της γνώσης που έρχεται από την απελευθέρωση του είναι μας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τη βουδιστική διαδικασία, αλλά και το φως και το χορό της Ελλάδας.

– Στη Γαλλία ενδιαφέρεται ο κόσμος γι’ αυτόν τον αναστοχασμό;

Eδώ στη Γαλλία υπάρχει πολύς κόσμος που εφαρμόζει την πρακτική της Kundalini yoga στην καθημερινότητά του και ενδιαφέρεται για τις πνευματικές διδασκαλίες. Η Γαλλία είναι μια φανταστική χώρα που είναι οργανωμένη σε μια σοσιαλιστική φλέβα, αλλά της λείπει η τρέλα. Αυτή που έχει ο Ζορμπάς. Να γελάσεις πολύ, να κλάψεις πολύ. Αυτό που έχει ο Έλληνας που είναι αυθόρμητος. Αυτό θέλω να βιώσουν οι ξένοι που θα έρθουν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό απευθύνομαι περισσότερο στους ξένους. Απευθύνομαι στον κόσμο που θέλει να ζήσει το πανηγύρι της χαράς και της αφθονίας αυτού του τόπου. Προσωπικά όταν γυρνάω τα καλοκαίρια στην Ελλάδα γεμίζει αμέσως ο Ζορμπάς μέσα μου. «Ο χορός και η χαρά και το γέλιο είναι αναγκαία ανθρώπινα στοιχεία»

– Αρα θα παρουσιάσετε στους ξένους μια λιγότερη τουριστική πλευρά της Ελλάδας εστιάζοντας στην πνευματικότητα. Το κύτταρό του ανθρώπου είναι 0,0001 ύλη και 99,9999 ενέργεια. Αυτό το έχουμε ξεχάσει. Νομίζουμε πως αξίζει ό,τι είναι μόνο χειροπιαστό. Το αντίθετο συμβαίνει. Θέλω όσοι ζήσουμε αυτή την εμπειρία σε αυτό τον ευλογημένο τόπο να γεμίσουμε χαρά και αγάπη, να γεμίσουμε αυτό το αόρατο κομμάτι που λέγεται ενέργεια, μέσα από το χορό, τη χαρά, το φαγητό και τη γιόγκα. Θα τους δείξουμε όχι μόνο την κληρονομιά μας, αλλά και τις πολύπλευρες πτυχές του είναι μας. Ώστε μετά να γυρίσουν στις «ζωές» τους και να σκορπίσουν κι εκεί λίγο από το φως που έχει τόσο ανάγκη ο κόσμος στις σημερινές εποχές.

– Ειδικά σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες…

Αυτή η περίοδος ήταν πολύ καθοριστική για εμένα έτσι ώστε να ξεκινήσω το project. Εδώ στη Γαλλία οι άνθρωποι ζουν σε 20 τετραγωνικά και τρελαίνονται! Εχουν αυξηθεί η κατάθλιψη και η ψυχασθένεια στο 45%. Ζούμε μια περίοδο όπου η ψυχική υγεία είναι το μεγάλο πρόβλημα. Αυτό που θέλω να κάνω με το «Zorba Buddha» είναι να καθαρίσουμε ό,τι κακή ενέργεια έχουμε μέσα μας, να μάθουμε την κουλτούρα κάποιων περιοχών που οι άνθρωποι ζουν πάρα πολλά χρόνια, να μιλήσουμε με τους ντόπιους που είναι, ας πούμε, 100 χρονών και χορεύουν στα πανηγύρια. Σε αυτά τα μέρη, οι ηλικιωμένοι είναι ενταγμένοι στην κοινωνία. Σε αντίθεση με το τι συμβαίνει σε ξένες χώρες όπου πεθαίνουν μόνοι τους σε γηροκομεία ή μακριά από την οικογένειά τους. Η ζωή δεν είναι ένα μόνο πράγμα, έχει πολλές πτυχές. Ας ανοίξουμε την προοπτική μας.


© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης