Τα posts επωνύμων για τη Γιορτή της Μητέρας και το ρήμα «μητέρα» της Μπαλατσινού που τα είπε όλα
Προσωπικές φωτογραφίες των Συνατσάκη, Ρέβη, Χατζίδου, Τσιμτσιλή και άλλων γυναικών με τις μητέρες ή τα παιδιά τους. Ποια Ελληνίδα ανέβασε ανατρεπτική φωτογραφία με την πεθερά της.
Μητέρα, μανούλα, μαμά και #happymothersday. Η Γιορτή της Μητέρας, την οποία έχει καθιερωθεί να γιορτάζουμε κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, είναι για πολλούς λόγους, από τις αγαπημένες μας. Πρόκειται επί της ουσίας, για τη γιορτή της ίδιας της ζωής, του πιο ιερού είδους αγάπης που πρόκειται να υπάρξει ποτέ, αλλά και του μεγαλείου της μητρότητας (βιολογικής και μη).
Βέβαια, παρόλο που εμείς την έχουμε συνδυάσει αποκλειστικά με αγκαλιές, κάρτες, δώρα και λουλούδια, η σημερινή μέρα έχει τις ρίζες σε θλιβερά γεγονότα. Ειδικότερα, η ημέρα αυτή καθιερώθηκε αρχικά ως ημέρα μνήμης και πένθους των γυναικών που είχαν χάσει τα παιδιά και τους άντρες τους στον πόλεμο, τη δεκαετία του 1850, στη δυτική Βιρτζίνια.
Για τον Βασίλη Ζούλια η μητέρα του ήταν και είναι μέχρι σήμερα η αστείρευτη πηγή της έμπνευσης του
Ο πρώτος εορτασμός της Ημέρας της Μητέρας έγινε και επισήμως το 1908, όταν πια οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες ήταν διαφορετικές, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Woodrow Wilson, το 1914 καθιέρωσε ως επίσημη ημέρα της Γιορτής της Μητέρας, τη δεύτερη Κυριακή του Μάη.
Βέβαια, η Γιορτή της της Μητέρας έχει αρκετές αρχαιοελληνικές αναφορές, οι οποίες μας «ταξιδεύουν» στη λατρεία της μητέρας των θεών, της θεάς Κυβέλης, την οποία ο Πίνδαρος αποκαλεί «Κυβέλα, Μάτερ θεών». Άλλοι βρίσκουν τις απαρχές της στην ιστορία της Γαίας και του Ουρανού, καθώς η μητέρα Γη (Γαία), σύζυγος του Ουρανού, αποτελεί την προσωποποίηση της μητρότητας, της φύσης, που «γεννά» όλο τον κόσμο.
Σοφία Μαροπούλου Ζαφειράτου:«Τα άτομα με αυτισμό είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας»
Οι Ελληνίδες celebrities, όπως κάθε χρονιά, τιμούν την ημέρα αυτή αναρτώντας φωτογραφίες είτε με τη μητέρα είτε με τα παιδιά τους, είτε ακόμη (όπως η Ελένη Χατζίδου) και της πεθεράς τους.
Ελένη Φουρέιρα
Ελένη Χατζίδου
Μαίρη Συνατσάκη
«Όσο πιο ψηλά έχεις μια έννοια, όσο πιο ιερή έχεις μια κατάσταση στην καρδιά σου, τόσο πιο δύσκολο είναι να την προσεγγίσεις με οικειότητα, σαν να σου ανήκει. Αν η κοινωνία αντέχει να ακούει μόνο μια ιστορία, μην ανησυχείτε. Η δίκη σας ιστορία, η δίκη σας εμπειρία, έχει αξία! •Μητρότητα• Πρόκειται για μια τρομερή αλλαγή ταυτότητας και ρόλου. Μια αλλαγή που γίνεται βαθιά στον πυρήνα μας που δεν έχει να κάνει με λέξεις και έννοιες αλλά με κάτι βαθύτερο. Υπαρξιακό. Εννοείται πως επιτρέπεται να πάρετε τον χρόνο σας για αυτήν την συνειδητοποίηση. Κι ας θέλω να πω «επιβάλλεται» δεν θα το κάνω, γιατί σέβομαι πως έννοιες όπως αυτογνωσία, πυρήνας, ύπαρξη, μπορεί να μην έχουν για όλους την ίδια εσωτερική «μετάφραση» αλλά! Μην νιώθετε παράλογες, λιγότερο καλές μάνες, ανίκανες αν απλά χρειάζεστε χρόνο για να χωρέσει η έννοια του θαύματος μέσα σας. Δεν είμαστε προφανώς όλοι ίδιοι σε ψυχισμό και σε προσωπικότητα και σε ευαισθησία και σε άνεση απέναντι στις αλλαγές. Όσο όλοι τριγύρω πιέζουν να αυτοπροσδιοριστείς στο δικό τους ρυθμό, εσύ πάρε το χρόνο σου. Σε μια εποχή άλλωστε που όλα κυλάνε με τόσο κατακλυσμιαία γρήγορο τρόπο, αποτελεί οριακά επανάσταση να πάρεις τον χρόνο σου.
Να κάτσεις με το πλάσμα σου. Να το κοιτάς τόσο βαθιά στα μάτια μέχρι να μην ξεχωρίζεις ξεκάθαρα τι βλέπεις. Να το ταΐζεις, να το κοιμίζεις, να το παρηγορείς, να πετάγεσαι εκατό φορές τη νύχτα να δεις αν είναι καλά κι αν αναπνέει. Να το γνωρίσεις, αυτό το άγνωστο που όμως καίγεται η ψυχή σου να το φροντίσεις και ας μην το έχεις ξαναδεί ποτέ. Να σε γνωρίσει κι αυτό. Και κάποια στιγμή… Να χωρέσει το ΘΑΥΜΑ σε λέξεις και να αντέξει η καρδιά σου να ξεστομίσει. «Παιδί μου…Είμαι η μαμά σου.» και να ξέρεις αληθινά τι σημαίνει».
Κατερίνα Καινούργιου
Κλέλια Ανδριολάτου
Τζένη Μπαλατσινού
«Κυριολεκτικά ή μεταφορικά το ρήμα «μητέρα» είναι το πιο αναγκαίο ρήμα στην κοινωνία μας. Γιατί πράγματι η μητέρα είναι ρήμα. Συλλαμβάνει, κυοφορεί, γεννάει, θηλάζει, ταΐζει, κοιμίζει, νανουρίζει, ενεργεί, σε όλες τις φωνές, παθητικά και ενεργητικά για να μπορέσει να μεγαλώσει το παιδί της. Οι μητέρες στα βάθη των αιώνων προσπαθούν…
Το παραπάνω κείμενο το διάβασα πριν κάποια χρόνια, και θέλησα να το μοιραστώ σήμερα μαζί σας. Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες, αλλά και σε όλες τις γυναίκες που δεν κυοφόρησαν, αλλά ζουν πλήρεις ζωές ακριβώς όπως θέλουν εκείνες».
Λένα Δροσάκη
Βάσω Λασκαράκη
«Χαζομαμάδες. Χρόνια μας πολλά».
Σταματίνα Τσιμτσιλή
«Χρόνια πολλά μανούλες! Να απολαμβάνετε κάθε στιγμή από το υπέροχο ταξίδι της μητρότητας. Να λέτε σ´ αγαπώ και να αγκαλιάζετε τα παιδάκια σας χωρίς δεύτερη σκέψη».
Ρούλα Ρέβη
Ιδιαίτερα ξεχωριστή ήταν η ανάρτηση της Ρούλας Ρέβη, που έκανε αναφορά στον γνωστό ψυχαναλυτή Ματθαίο Γιωσαφάτ. Πρόκειται για τον Έλληνα, εβραϊκής καταγωγής, ψυχίατρο που «έφυγε» στις 27 Ιουλίου 202. Επρόκειτο για έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους του είδους του στη χώρα μας και είχε αναλάβει, μεταξύ άλλων, και τη γνωστή φωτογράφο. Όπως εξομολογήθηκε, η Ρούλα Ρέβη είχε αραιώσει τις συνεδρίες της την περίοδο λίγο πριν και αφότου έγινε μητέρα, αλλά χρειάστηκε να επανέλθει σε αυτόν και τη σοφία του, προκειμένου να τη βοηθήσει να διαχειριστεί τη μητρότητα. Εκείνος τη συμβούλευσε, να είναι ευτυχισμένη, γιατί έτσι θα είναι και τα παιδιά της.
«…όταν τα παιδιά μας έγιναν περίπου 3 ετών έψαχνα σαν τρελή για 6 μήνες παντού σημείο επαφής με τον αείμνηστο κύριο Γιωσαφατ, δεν έκανε πια πολλές συνεδρίες αλλά μια μέρα χτύπησε το τηλ μου και άκουσα τη φωνή του, πρέπει να του είχα αφήσει 100 μηνύματα 😂 τώρα που το θυμάμαι. Με ρώτησε τι συμβαίνει και επιμένω τόσο να τον δω. Του είπα «κύριε Γιωσαφατ έγινα Μαμά και δεν ξέρω πώς είναι μια καλή Μαμά και θέλω να σας δω» .
Γέλασε και μου έκλεισε ραντεβού.
Οι αγωνίες μου όλες ήταν πια στο γραφείο του τον ρώτησα εκατομμύρια πράγματα για τη μητρότητα γνωρίζοντας ποσό τον έχει απασχολήσει το θέμα «μητέρα». Μου είπε πολλά πρακτικά θέματα για την καθημερινότητα δεν θα σας τα πω, είναι ιδιωτικές συμβουλές συνεδρίας μου. Όμως κράτησα το τελευταίο και το γράφω εδώ.
«Με λίγα λόγια μου είπε κορίτσι μου πρέπει να δείχνεις και να λες στα παιδιά σου πως ό,τι έχεις επιλέξει στη ζωή σου το θες δικό σου , το κρατάς για εσένα γιατί είσαι χαρούμενη με τις επιλογές σου, γιατί εκείνα θα στο ζητάνε να το πάρουν όμως το μεγαλύτερο δώρο είναι να το κρατήσεις για εσένα και εκείνα να το βλέπουν, να σε βλέπουν να κρατάς με αγάπη τις επιλογές σου και ότι σου ανήκει, για να μπορέσουν να αποσυνδεθούν τη στιγμή που πρέπει από εσένα και να αρπάξουν τις δικές τους ευκαιρίες, πρέπει να μην τις δίνεις εσύ αλλά να τους αφήνεις να ψάξουν για τις δικές τους. Τον κοίταξα σαν ούφο και μου χαμογέλασε. Μου λέει θα στο πω απλά «πρέπει να είσαι ευτυχισμένη και οφείλεις να είσαι ευτυχισμένη και τότε θα έχεις σίγουρα 2 πολύ δυνατά παιδιά». Χρόνια πολλά σε όσες είναι μαμάδες και σε εκείνες που θέλουν να γίνουν και σε εκείνες που προσπαθούν και είναι η σκέψη τους κάθε μέρα στο να τα καταφέρουν. Ας είμαστε ευτυχισμένες για τα παιδιά μας».