Το μήνυμα του Θανάση Ευθυμιάδη για τις εξετάσεις το «χειροκρότησε» και η Μαίρη Συνατσάκη
«Μακάρι να είχα διαβάσει το κείμενο αυτό όταν ήμουν 17. Πόσο από το άγχος μου θα είχε απαλύνει», έγραψε χαρακτηριστικά η Μαίρη Συνατσάκη παραθέτοντας τα λόγια του Θανάση Ευθυμιάδη.
Ο Θανάσης Ευθυμιάδης από την εποχή της καραντίνας ακόμα, όταν άρχισε να ασχολείται με το Instagram, μπήκε στην καρδιά των ανθρώπων που τον ακολουθούν, για τις μεγάλες αλήθειες που μοιράζεται.
30 μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, ο ηθοποιός Θανάσης Ευθυμιάδης και η σύζυγός του Άννα Δημητρίεβιτς έχουν δημιουργήσει έναν επίγειο παράδεισο κι από εκεί ο ηθοποιός και συγγραφέας πια ζει με τις κόρες του Ζωή και Σοφία, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Το 2008 η Άννα Ντιμιτρίεβιτς έφερε στον κόσμο την πρώτη της κόρη και μέσα σε δύο χρόνια απέκτησε και τη μικρότερη. Με δύο παιδιά στην εφηβεία πια, τα οποία βλέπουμε σπάνια, ο Θανάσης μοιράστηκε μια συνομιλία με ένα από τα δύο κορίτσια γράφοντας:
«Μπαμπά γιατί να μη δίνω εξετάσεις μόνο στα μαθήματα που αγαπώ και μου αρέσουν;
Γιατί να δίνω εξετάσεις στα μαθήματα που μισώ και δεν τα καταλαβαίνω».
Ο Ευθυμιάδης απάντησε από καρδιάς και η απάντησή του άγγιξε και τη Μαίρη Συνατσάκη, τονίζοντας πως τα λόγια αυτά θα βοηθούσαν κάθε παιδί που δίνει έξετάσεις και υποφέρει από άγχος:
«Κάνε ότι σου λέει αυτό το "κάτι" που μιλάει από μέσα σου.
Ποτέ δεν πρόκειται να πάρεις χαρά στη ζωή σου από κάτι που δεν σου αρέσει και δεν καταλαβαίνεις.
Αφού δεν σου αρέσει τώρα δεν θα σου χρειαστεί ποτέ και πουθενά στη ζωή σου. Δεν είναι για σένα είναι για κάποιον άλλον άνθρωπο.
Κάτι παραπάνω ξέρει το ένστικτό σου από αυτούς που βγάζουν την τεράστια ύλη των εξετάσεων και σου το επιβάλλουν με το ζόρι.
Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις κάτι χρήσιμο για το κοινωνικό σύνολο αν πρώτα δεν σου είναι φυσιολογικό να αγαπάς αυτό που κάνεις και να το κάνεις με όλη σου την καρδιά.
Επικεντρώσου λοιπόν μόνο στα μαθήματα που σου αρέσουν και στα υπόλοιπα κοίτα απλώς να περνάς την τάξη.
Αν εκπαιδευτείς σε κάτι που σου αρέσει, τότε και το επάγγελμα σου θα σου αρέσει και η παρέα σου θα σου αρέσει και θα έχεις βάλει τις σωστές βάσεις για να ζήσεις μία φυσιολογική ζωή.
Δεν φταίτε εσείς τα παιδιά που η ύλη των μαθημάτων, σάς φαίνεται τεράστια.
Είναι πραγματικά τεράστια.
Το κάνουν επίτηδες για να αναγκαστούν οι γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο φροντιστήριο και να δουλεύουν εκεί οι αδιόριστοι καθηγητές.
Για να καταλάβεις πόσο ελληνικό φαινόμενο είναι το φροντιστήριο,
η λέξη αυτή δεν υπάρχει σε καμία άλλη γλώσσα γιατί σε καμία άλλη χώρα τού κόσμου δεν χρειάζεται οι γονείς να πληρώνουν ένα δεύτερο σχολείο, για να μάθουν τα παιδιά, αυτά που την ίδια μέρα διδάχτηκαν στο κανονικό τους σχολείο.
Καλή δύναμη σε όλα τα παιδιά, σε όλους τους γονείς και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, που άθελά μας (από τότε που ήμουνα παιδί) συμμετέχουμε σε αυτή την ιδιαίτερα στρεσογόνο κατάσταση των εξετάσεων , που το Υπουργείο Παιδείας (όλων των κυβερνήσεων) αποκαλεί εκπαίδευση των παιδιών για να γίνουν σωστοί άνθρωποι» .
Θανάσης Ευθυμιάδης-Άννα Δημητρίεβιτς: Tο σπίτι τους είναι η απόλυτη απόδραση από την καθημερινότητα
Η μαμά Άννα για το μεγάλωμα των παιδιών
Τόσο ο Ευθυμιάδης όσο και η σύζυγός του Άννα Ντιμιτρίεβιτς έχουν μιλήσει για την ανατροφή των παιδιών τους. Η ίδια που είναι πια βοηθός μητρότητας είχε πει:
«Πιστεύω ότι η μητέρα πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει να δουλεύει τα πρώτα χρόνια του παιδιού. Αλλιώς ας μην το κάνει. Εγώ θέλω να είμαι εκεί κάθε μέρα, κάθε ώρα… Έχω διαβάσει τόσα βιβλία για την παιδική ψυχολογία που έχω γίνει εξπέρ… Όταν έμεινα έγκυος είπα ”εδώ είμαι!”. Δεν ήθελα να κυνηγήσω ούτε ρόλους ούτε καριέρα ούτε τίποτα. Κάτι έγινε μέσα μου. Ορμονικό; Δεν ξέρω.
Κάτι ηρέμησε μέσα μου με τα παιδιά και ήθελα να ασχολούμαι μόνο με το φαγάκι τους, το μπάνιο τους και όλα τα μικροπράγματα. Μεγάλη αλλαγή. Το ψωμί το φέρνει ο μπαμπάς κι εγώ φροντίζω τα παιδιά. Πιστεύω ότι τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά παλιά. Κάναμε μεγάλη φασαρία για τον φεμινισμό αλλά τελικά καταφέραμε κάτι καλό; Ή καταφέραμε να πρέπει η γυναίκα να τρέχει και στο γραφείο, να μεγαλώνει και τα παιδιά, να μαζεύει και το σπίτι.
Θέλω να μάθω στα παιδιά μου ότι μετά τη βροχή βγαίνει ένας λαμπερός ήλιος. Πρέπει δηλαδή να συνηθίσουν στην αλλαγή. Και πολύ καλά να είσαι, και πολύ χάλια να είσαι, αυτό θα αλλάξει», είχε πει η Άννα στο περιοδικό Marie Claire.