«Έφυγε» από τη ζωή η Μαίρη Χρονοπούλου, η μεγάλη ντάμα του ελληνικού κινηματογράφου

Κατερίνα Μπούσιου

«Η ζωή μου είναι ένα θρίλερ κανονικό». Σε ηλικία 90 χρονών μας «αποχαιρέτησε» η Μαίρη Χρονοπούλου, μία από τις μεγαλύτερες γόησσες του ελληνικού σινεμά και του θεάτρου. 

Η Μαίρη Χρονοπούλου, η γόησσα, η ντάμα, η μεγάλη σταρ του ελληνικού κινηματογράφου, κλείνει με την απώλειά της τον κύκλο των μεγάλων του σινεμά. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, μετά από ένα ατύχημα που είχε στο σπίτι της. Δεν ήταν η πρώτη φορά που κλονιζόταν η υγεία της, αλλά κάθε φορά, κατάφερνε με μεγάλη προσπάθεια, να σταθεί ξανά δυνατή. Την τελευταία φορά, δεν τα κατάφερε.

Όλη της η ζωή ήταν μυθιστορηματική. Μας την έχει αφηγηθεί η ίδια δεκάδες φορές. Δεν κρύφτηκε ποτέ και από κανέναν. Ούτε και από τα ίδια της τα λάθη.

Η επιτυχία, η ευτυχία και η ατυχία της

Η Μαίρη Χρονοπούλου είχε τη στόφα της μεγάλης πρωταγωνίστριας από την πρώτη της συμμετοχή ως κομπάρσος στο «Κυριακάτικο ξύπνημα» του Ντίνου Δημόπουλου στο πλευρό της Έλλης Λαμπέτη και του Δημήτρη Χόρν. Ήταν ήδη απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου όταν έκανε την πρώτη της απόπειρα στην τραγωδία, ως μέλος του χορού.

Πριν όμως από αυτό όπως η ίδια είχε διηγηθεί στο περιοδικό Down Town, έγινε ηθοποιός από τύχη:

«Είχα πάει στο χορό του αρχαίου δράματος από το Λύκειο Ελληνίδων καθώς ο Δημήτρης Ροντήρης ζητούσε κοπέλες. Εγώ νόμιζα ότι εκεί χορεύουν, ήμουν και ψώνιο με το χορό, έτσι πήγα. Μια μέρα ήρθε η Δέσπω Διαμαντίδου και μου πρότεινε να παίξω σε ένα έργο. Ήταν να παίξουν η Τζένη Καρέζη και ο Ντίνος Ηλιόπουλος με την Κυρία Κυβέλη στο Ακροπόλ. Επρόκειτο να ανεβάσει ένα θέαμα με ένα εισιτήριο: μια πρόζα και μια επιθεώρηση. Το βρήκαν προσβλητικό τα παιδιά και φύγανε. Μου είπε λοιπόν η Δέσπω: «Θέλεις να παίξεις το ρόλο της πρωταγω­νίστριας;» Εγώ δεν ήθελα, αλλά μου είπαν έναν πολύ μεγάλο μισθό. Έμαθα το ρόλο σε 37 ώρες».

Πριν γίνει η μεγάλη μούσα του Φιλοποίμην Φίνου και του Γιάννη Δαλιανίδη, η Μαίρη Χρονοπούλου ήταν ήδη δημοφιλής, λόγω της συμμετοχής της στις ταινίες - αριστουργήματα «Κόκκινα φανάρια», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Χωρίς ταυτότητα».

Κυρίως ως δραματική ηθοποιός μας συστήθηκε και στη συνέχεια στις μεγάλες ταινίες του Νίκου Φώσκολου και του Ντίνου Κατσουρίδη («Όταν η πόλις πεθαίνει», «Αδίστακτοι», «Η λεωφόρους του μίσους», «Ορατότης μηδέν») μέχρι να γνωρίσουμε και την πιο διαφορετική, μπριόζα πλευρά της στις κωμωδίες υπερπαραγωγές του Γιάννη Δαλιανίδη. Ήταν αρχόντισσα και αλήτισσα, σκληρή και ρομαντική ταυτόχρονα. «Και τώρα μάγκες σπάστε για τα γραφεία σας κι αφήστε την ήσυχη! Γιατί δεν είναι για πολλή σκοτούρα! Είναι γυναίκα του κεφιού».

Έκανε πάνω από 100 παραστάσεις στο θέατρο, ενώ μεταγενέστερα την είχαμε δει και στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ταξίδι στα Κύθηρα».

Η Μαίρη Χρονοπούλου προσαρμόστηκε καλλιτεχνικά στην κάθε εποχή, στις αλλαγές και στις απαιτήσεις της. Έκανε τηλεόραση, ποιος θα ξεχάσει το «Μάνα είναι μόνο μία» ή την τελευταία της συμμετοχή στο «Έτερος Εγώ» και ήταν πάντα παρούσα, ακόμη και όταν για περισσότερα από 30 χρόνια έμεινε καθηλωμένη σε ένα αναπηρικό καροτσάκι, λόγω ενός ατυχήματος.

H Μαίρη Χρονοπούλου στον Έτερος Εγώ

Η Μαίρη Χρονοπούλου είχε έναν guest ρόλο στην τελευταία σεζόν της σειράς «Έτερος Εγώ: Νέμεσις» του Σωτήρη Τσαφούλια.

«Οι ημέρες δουλειάς μου στα Μέγαρα ήσαν υποδειγματικές. Και να αρχίσουμε από τη μετακίνηση μου; Ξέρω πως ο Σωτήρης Τσαφούλιας δεν αγαπά τα τζιπ. Εγώ τα λατρεύω. Φρόντισε για τις μετακινήσεις μου να υπάρχει ένα τζιποειδές SUV με έναν κουλτουριάρη και σινεφίλ οδηγό τον κ. Μανώλη που περάσαμε 4 αξέχαστες ημέρες αναλύοντας πλάνο πλάνο τις ταινίες που μας άρεσαν. Ύψος! Σε ότι αφορά στο γύρισμα; Με μεταχειρίστηκαν σαν πορσελάνη της Δρέσδης. Και για τις ψιλοπολικές συνθήκες του περιβάλλοντος, μετά απο κάθε πλάνο με κουκούλωναν με κουβερτούλες και άφθονες θερμοφόρες. Όλο το συνεργείο ήταν θεϊκό! Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς με τέτοιον big boss!! Σωτήρη αγάπη μου είσαι ό, τι πιο σημαντικό έτυχε στη ζωή μου. Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ για όλα! Μαίρη για πάντα!», είχε γράψει η Χρονοπούλου για τη συνεργασία της με τον σκηνοθέτη.

«Η Μαίρη είναι ένας άνθρωπος που αγαπάω πολύ και ήταν τιμή μου να την σκηνοθετήσω», είχε πει χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσαφούλιας για την Χρονοπούλου.

Αποσύρθηκε, αλλά δεν εγκατέλειψε ποτέ, η Μαίρη Χρονοπούλου. Ακόμη και όταν χρόνια αργότερα είχε υποβληθεί σε μία σειρά χειρουργείων για τα σοβαρά εγκαύματα που προκάλεσε στο σώμα της, μία πυργκαγιά στο σπίτι της.

NDP PHOTO AGENCY

Μόλις πριν από δύο χρόνια και με τη βοήθεια ενός φίλου της φυσιοθεραπευτή κατόρθωσε να σταθεί όρθια και να μεταμορφωθεί. Αυτό της χάρισε μία αισιοδοξία για τη νέα της ζωή:

«Με παρέλαβε γύρω στα 100 κιλά ο φυσιοθεραπευτής μου και τώρα είμαι 62 κιλά. Είναι ένα μήνυμα που θέλω να στείλω σε όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα: «Ήμουν χοντρή και ανάπηρη, πάλεψα και τα κατάφερα, όχι να είμαι ο Κεντέρης, αλλά να κάνω πέντε βήματα, να μπορώ να βάφομαι, να φτιάχνω τα μαλλιά μου» όπως είχε δηλώσει στην εκπομπή «Το Πρωινό».

NDP PHOTO AGENCY

Οι άντρες, τα φλέρτ, ο γάμος και η ζωή της μέσα από δικά της λόγια

Ο γάμος της το 1975 με τον τότε δήμαρχο Σπατών Δήμο Μπότσαρη, μπορεί να κράτησε για λίγους μήνες, αλλά την ημέρα του μυστηρίου οι δέκα χιλιάδες θαυμαστές της είχαν κλείσει τον δρόμο γύρω από την εκκλησία. Τη συνόδευε ο Κώστας Καρράς και οι φανς είχαν σπάσει την Rolls Royce που την μετέφερε.

Ο πρώτος της μεγάλος και κρυφός έρωτας ήταν όμως ο Μίμης Πλέσσας. «Στον γάμο του μπήκα ντυμένη στα μαύρα» όπως είχε δηλώσει αφοπλιστικά σε συνέντευξή της.

Φίλος της καρδιακός υπήρξε ο Νίκος Κούρκουλος για αυτό και η Χρονοπούλου είχε βαφτίσει και τον γιο του Άλκη. Η ηθοποιός απασχόλησε πολλές φορές τα πρωτοσέλιδα με τις σχέσεις της, πραγματικές ή φημολογούμενες. Όπως και η μικρή χρονικά σχέση της με τον Ανδρέα Μπάρκουλη.

Και όπως σοφά είχε δηλώσει: «Μια φορά ερωτευόμαστε στη ζωή μας πραγματικά. Πιστεύω ότι οι μεγάλοι έρωτες δεν καταλήγουν σε γάμο».

Ο δυναμικός της χαρακτήρας και η επιτυχία της, πάντα ήταν εμπόδιο στον έρωτα. Το είχε εξομολογηθεί στον Νίκο Χατζηνικολάου και το «Ενώπιος Ενωπίω»: «Οι άνδρες δεν ανέχονται μια γυναίκα με επιτυχία και καριέρα προσωπική, και οικονομική ανεξαρτησία, δεν το δέχονται με τίποτα, θέλουν να είναι εκείνοι τα αφεντικά, εκ των πραγμάτων δεν γίνονταν αυτά, δεν διάλεγα ίσως και τους πιο δυναμικούς ανθρώπους στη ζωή μου, δεν ξέρω τι φταίει. Μάλλον φταίω εγώ. Τρόμαζε η λάθος εντύπωση. Είμαι μια γυναίκα που της αρέσει να μαγειρεύει, να είμαι νοικοκυρά να είμαι θηλυκό, δεν το αναγνώριζαν αυτό, ήθελα να κάνω οικογένεια. Το ελεεινό σινεμά φταίει».

Σύντροφος ζωής για πολλά χρόνια υπήρξε ο ηθοποιός Νίκος Σταγόπουλος ο οποίος την είχε στηρίξει σε όλες τις περιπέτειες με την υγεία της.

Βαθιά θρησκευόμενη, η Μαίρη Χρονοπούλου είχε φιλοσοφήσει τον θάνατο: «Τίποτα που είναι σίγουρο δεν μπορεί να είναι και μακάβριο. Υπάρχει τίποτα πιο σίγουρο από το φευγιό; Πιστεύω στο σύμπαν με έναν δικό μου αιρετικό τρόπο. Είναι αδύνατον να μην πιστέψεις κάπου. Δεν ξέρω αν είναι ο Θεός με τα γένια, και όλα αυτά τα σχηματικά, πώς είναι το σύμπαν, τι μας επιφυλάσσει όταν θα φύγουμε αλλά υπάρχει κάτι. Αυτό το θαυμάσιο computer, που λέγεται άνθρωπος δεν έγινε τυχαία».

Η είδηση του θανάτου της, μας άγγιξε όλους. Τα social media πλημμύρισαν με μηνύματα και το δικό της όνομα έγινε Νο1 trend στο Twitter/X

Πηγή κεντρικής: @kon_geo

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης