Ο Μίμης Πλέσσας έφυγε από τη ζωή λίγες μέρες πριν γίνει 100 και το «αντίο» ήρθε με τα τραγούδια του

Ndp Photo Agency

«Έπεσε βαθιά σιωπή» με την είδηση του θανάτου του Μίμη Πλέσσα, ο οποίος στις 12 Οκτωβρίου θα συμπλήρωνε έναν αιώνα ζωής, όμως θα είναι πάντα εδώ μέσα από τα αριστουργήματα που είχε γράψει.

Ο Μίμης Πλέσσας δεν είναι πια εδώ, όμως η μουσική του θα υπάρχει πάντα για να θυμίζει το ξεχωριστό ταλέντο του.

Τη θλιβερή είδηση για τον θάνατο του αγαπημένου και πολυτραγουδισμένου μουσικού έκανε μέσα από ανάρτησή της η σύζυγός του, Λουκίλλα Καρέρ, η οποία τον αποχαιρέτησε με στίχους των δικών του τραγουδιών, ενώ κάτω από την ανάρτηση, η αγάπη των θαυμαστών του έρχεται από κάθε σημείο της γης.

Και ξαφνικά «Επεσε βαθεια σιωπή…»…..«Κι εσύ δεν θα’σαι πλαι μου Αστέρι της Ζωής μου……» ….θά εισαι πάντα μέσα μου και θα με προστατεύεις από εκεί ψηλά…..μέχρι να ανταμώσουμε και παλι Ψυχή μου. «Πέρασαν τόσα καλοκαίρια…βρεξαν τη στράτα μας φωτιές» σε αυτό το κοινό ταξίδι ΖΩΗΣ που έφτασε στο τέλος του μέχρι να ανταμώσουμε και να το ξανακάνουμε…. Ευγνώμων για όλα…. Σε ευχαριστώ για όλα…. Σε λατρεύω για πάντα…..Γιατί η Αγάπη δεν εχει ημερομηνία λήξης. Καλό ταξίδι Ψυχή μου …..Καλή μας Αντάμωση

Μία τεράστια καριέρα

Με 7 δεκαετίες δυναμικής παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι, βιρτουόζος πιανίστας και μαέστρος, ο Μίμης Πλέσσας έχει υπογράψει αμέτρητες μελωδίες και τραγούδια που άφησαν εποχή, και όχι μόνο στον κινηματογράφο και τον θέατρο, ενώ έχει αναδείξει πολλούς μεγάλους τραγουδιστές, όπως η Νάνα Μούσχουρη, η Τζένη Βάνου, ο Γιάννης Πουλόπουλος και η Ρένα Κουμιώτη μεταξύ άλλων.

Ο πολύς κόσμος, βέβαια, τον λάτρεψε μέσα από τα τραγούδια που έγραψε για μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, σε στίχους (τα περισσότερα) του επίσης σπουδαίου Λευτέρη Παπαδόπουλου. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς... Από το «Το φεγγάρι Πάνωθε μου», «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι», «Τόσα καλοκαίρια», «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», «Άνοιξε πέτρα»... Και η λίστα δεν έχει τέλος.

Οι επιτυχίες αυτές ταυτίστηκαν με τις πιο λαμπερές στιγμές του ελληνικού σινεμά και είναι αγαπημένα και χιλιοτραγουδισμένα ακόμα και σήμερα, ενώ πέρα από αυτό, αξίζει να σημειώσουμε πως ο Μίμης Πλέσσας κατέχει και ένα ρεκόρ πωλήσεων για τον πιο εμπορικό ελληνικό δίσκο που κυκλοφόρησε ποτέ. Ο λόγος για τον δίσκο «ο Δρόμος», σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, με 4.000.000 πωλήσεις από το 1969.

Μόνο ο «αρχηγός» θα μπορούσε να κάνει τη Χάρις Αλεξίου να τραγουδήσει live 4 χρόνια μετά - Υπόκλιση!

Η γυναίκα της ζωής του, Λουκίλα Καρρέρ

Εδώ και 30 χρόνια, ο Μίμης Πλέσσας ήταν παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Λουκίλα Καρρέρ με την οποία είχε αποκτήσει μία κόρη το 1998, ενώ από προηγούμενο γάμο του έχει κι έναν γιο, τον επίσης μουσικοσυνθέτη, Αντώνη Πλέσσα.

Τους χώριζαν σχεδόν 40 χρόνια και η ίδια η Λουκίλα Καρρέρ είχε αναφέρει πως οι δικοί της είχαν φέρει αντιρρήσεις στην αρχή της σχέσης τους, όμως σχετικά με τη διαφορά ηλικίας ήταν κατηγορηματική: «Τη διαφορά ηλικίας δεν την ένιωσα ποτέ και αν σήμερα γυρνούσα αυτές τις δύο δεκαετίες πίσω, θα έπαιρνα τις ίδιες αποφάσεις ζωής ακόμα και αν ο Μίμης ήταν άλλα δέκα χρόνια μεγαλύτερός μου. Δεν το είδα ποτέ ως εμπόδιο...».

«Ο Μίμης Πλέσσας είναι τα πάντα για μένα. Αγαπώ τη σοφία του, την ηρεμία του, την αρμονία του και το ότι είναι μπροστά από την εποχή του, πράγμα που τον κάνει τελικά να ενώνει τις γενιές. Είναι πολύ πιο κοντά στους νεότερους από μένα. Πολλές φορές εκείνος με σπρώχνει στο να κάνω ένα βήμα εμπρός, λ.χ. στην τεχνολογία ή στο να χρησιμοποιήσω όσα μου παρέχει ο υπολογιστής μου. Ανάμεσα στους δυο μας εγώ είμαι το φρένο», είχε δηλώσει σε άλλη συνέντευξη η δημοσιογράφος η οποία τόνιζε επανειλλημένα τη νεανικότητα της σκέψης του συζύγου της.

Διακρίσεις και τιμές

Δημιουργικός και παρών σε όλες τις σημαντικές στιγμές του πολιτισμού όλες αυτές τις δεκαετίες, ο Μίμης Πλέσσας υπήρξε από τους δημιουργούς που τιμήθηκε ιδιαίτερα εν ζωή.

Πιο πρόσφατη τέτοια περίπτωση ήταν τον περασμένο Ιούνιο, όταν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, του απένειμε το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, μαζί με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, με τον οποίο υπέγραψαν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στις καριέρες και των δύο και τον Γιάννη Μαρκόπουλο (μετά θάνατον) για την πολυσχιδή προσφορά τους στην ελληνική μουσική.

Οι φίλοι τον αποχαιρετούν

Ο Μίμης Πλέσσας άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του σε όσους τον αγάπησαν μέσα από τη μουσική του και την πραότητα του λόγου του, κάθε φορά που μιλούσε, όμως ακόμη πιο έντονο σε όσους τον γνώρισαν από κοντά και συνεργάστηκαν μαζί του.

Λίγο μετά την είδηση του θανάτου του, τα social media γέμισαν με μελωδίες και φωτογραφίες του ενώ οι φίλοι τον αποχαιρετούν δημόσια.

«Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μου Δάσκαλε και φίλε», γράφει ο Κώστας Μακεδόνας, ενώ ο Θοδωρής Κουτσογιανόπουλος μοιράζεται μία μαρκοσκελή ανάρτηση και απόσπασμα από συνέντευξη για το βιβλίο «Ακούγοντας το Ελληνικό σινεμά» στις εκδόσεις του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία της έκθεσης συλλογής soundtracks «Θοδωρή Φέρε και τους Δίσκους σου», ο Νίκος Συρίγος λέει το δικό του «αντίο» στον ευγενή μαέστρο με μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, και ο Γιάννης Κότσιρας με ένα βίντεο από παλιότερη κοινή τους εμφάνιση.

Η μεγάλη μουσική γιορτή

Για να τιμηθούν τα 100 χρόνια ζωής του μεγάλου μουσικοσυνθέτη και τα 70 χρόνια λαμπρής καριέρας του έχουν προγραμματιστεί 10 μουσικές παραστάσεις, μια μουσική γιορτή στο θέατρο Παλλάς, με τη συμμετοχή πάμπολων καλλιτεχνών, από τις 10 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Τώρα πια αυτές οι παραστάσεις θα έχουν άλλο νόημα.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης