Πώς ο θάνατος της Diana πριν 26 χρόνια άλλαξε τη βρετανική βασιλική οικογένεια για πάντα
26 χρόνια πριν, η 36χρονη πριγκίπισσα Diana χάνει τη ζωή της στο τούνελ Pont de l’Alma στο Παρίσι και η βασιλική οικογένεια αλλάζει για πάντα.
Στις 31 Αυγούστου 1997, η μόλις 36 ετών πριγκίπισσα Diana χάνει τη ζωή της στο τούνελ Pont de l’Alma στο Παρίσι μετά από ένα φρικτό τροχαίο που κόστισε τη ζωή στην ίδια, στον αγαπημένο της Dody Fayed και στον οδηγό της Henri Paul.
Έχουν περάσει 26 χρόνια, έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλές θεωρίες συνομωσίας για τα όσα οδήγησαν στον θάνατο της Diana, αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε σήμερα, είναι πόσο πολύ άλλαξε ο θάνατος της αγαπημένης θλιμμένης πριγκίπισσας του λαού, τη βρετανική βασιλική οικογένεια, τους γιους της, τον 12χρονο τότε Harry και τον 14χρονο εκείνη τη στιγμή William.
O ιστορικός Ed Owens εξήγησε το σοκ που προκάλεσε το 1997, ο ξαφνικός θάνατος της πριγκίπισσας.
«Πρέπει να θυμηθούμε πως η Diana ήταν η πιο αναγνωρίσιμη γυναίκα στη Βρετανία μαζί με τη βασίλισσα. Ο τρόπος που εξελίχθηκε σε διασημότητα στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την είσοδό της στη βασιλική οικογένεια, με τη γέννηση των παιδιών της, το ηχηρό διαζύγιό της από τον Κάρολο, αυτός ο θάνατος μέσα σε μια νύχτα με τις τραγικές του συνθήκες σε τόσο νεαρή ηλικία, προκάλεσε ένα ισχυρό σοκ σε ακόμα μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου παγκόσμια».
Την εποχή που η Diana σε ηλικία 20 ετών παντρευόταν τον πρίγκιπα Κάρολο, έμπαινε σε μια άκαμπτη μοναρχία με ισχυρό πρωτόκολλο και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως στα χρόνια που θα ακολουθούσαν η Diana θα άλλαζε τα στερεότυπα των royals σε τόσα πολλά επίπεδα.
Η Diana χρησιμοποίησε τη δημοσιότητα προς όφελός της
Η Diana μισούσε την επέλαση των φωτογράφων στη ζωή της αλλά μεγαλώνοντας κατάλαβε πώς θα χρησιμοποιήσει τους παπαράτσι και τη δημοσιότητα προς όφελός της. Δεν είναι τυχαίο που η Lady Di εγκαινίασε το πρώτο κέντρο ειδικευμένο σε ασθενείς με AIDS ΣΤΗ Βρετανία τον Απρίλιο του 1987 και χρησιμοποίησε τόσο έξυπνα τη φήμη της για να βοηθήσει στην ενημέρωση του κόσμου κόντρα στον ιό.
Η Diana όμως δεν ήταν εκεί μόνο για να κόβει κορδέλες και να βγάζει φωτογραφίες χαμογελώντας. Όταν οι κάμερες έκλειναν, παρηγορούσε τους ασθενείς, έσκυψε πάνω στους ανθρώπους που την είχαν ανάγκη, έδειχνε ανθρωπιά κόντρα στο προφίλ των royals που απαγόρευαν οποιαδήποτε διάδραση με τον απλό κόσμο.
Η Diana ήταν ατρόμητη, ακόμα και έξι μήνες πριν τον θάνατό της, μετά από ένα ντροπιαστικό για τη βρετανική βασιλική οικογένεια διαζύγιο, μετά από μια συνέντευξη για έναν γάμο στον οποίο ήταν τρεις, η Diana ταξίδευε στην Angola για να προωθήσει τη δουλειά που έκανε εκεί ο οργανισμός HALO Trust με σκοπό να καθαρίζει τους δρόμους από νάρκες. Τη στιγμή που ο γάμος της είχε γκρεμιστεί και η σχέση του Καρόλου με την Camilla είχε γίνει επίσημη πια, η Diana γινόταν η γυναίκα που ήθελε να έχουν τα παιδιά της ως παράδειγμα.
Ο θρήνος του κόσμου έξω από το Παλάτι, κάνει τα βασικά μέλη της βασιλικής οικογένειας να αναρωτιούνται γιατί ο θάνατος της Diana, της οποίας τους τίτλους είχε ζητήσει ο ίδιος ο πρώην σύζυγός της να αφαιρεθούν, έχει προκαλέσει τέτοια θλίψη.
Η ιστορικός και συγγραφέας Diana in Search of Herself, Sally Bedell Smith μελέτησε τον τρόπο που ο θάνατος της Lady DI άλλαξε ευτυχώς τον τρόπο λειτουργείας του Παλατιού:
«H κληρονομιά της Diana ήταν κάτι που η βασίλισσα με τη σοφία που την διέκρινε κατάλαβε πως πρέπει να υιοθετήσει μετά τον θάνατο της πρώην νύφης της. Στα χρόνια που ακολούθησαν τον θάνατο της Diana, η άλλοτε σκληρή και απαθής Ελισάβετ, άρχισε να αλληλεπιδρά με τον απλό κόσμο, κάτι που συνέχισαν και τελειοποίησαν οι γενιές που ακολούθησαν και το βλέπουμε πιο έντονα με τον William και την Kate. O William μίλησε ανοιχτά για τα θέματα ψυχικής υγείας, η Kate έχει αναφερθεί στις δυσκολίες της μητρότητας, ακόμα και ο έκπτωτος Harry μιλά ανοιχτά για το τραύμα που του προκάλεσε η απώλεια της μαμάς του».
Σύμφωνα με την royal ειδικό Victoria Arbiter, η Ελισάβετ δεν ήθελε ποτέ ξανά να υποστεί τις συνέπειες όσων έζησε μετά τον θάνατο της Diana. Δεν ήταν λίγο το κομμάτι του κοινού στη Βρετανία και τον υπόλοιπο κόσμο που κατηγορούσε τη βασίλισσα πως έδωσε εκείνη την εντολή για τον θάνατο της θλιμμένης πριγκίπισσας.
«Η βασίλισσα δεν θέλει να αποτύχει ξανά, δεν θέλει κανείς να αποτύχει, θέλει η ίδια να γίνεται το παράδειγμα για τις γυναίκες γύρω της. Η Kate και η Camilla ήταν οι δύο γυναίκες τις οποίες η βασίλισσα πλησίασε και δέθηκε και είχε μαζί τις και σε δημόσιες εμφανίσεις, το ίδιο έκανε και με τη Meghan μετά τον γάμο της. Η Ελισάβετ σταμάτησε να ακολουθεί το πρότυπο που της είχε κλροδοτήσει η μητέρα της, πως ο μονάρχης πρέπει να προηγείται και οι υπόλοιποι να ακολουθούν στο παρασκήνιο».
Ο κύριος παράγοντας πίσω από όλες αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν όλα αυτά τα χρόνια, είναι το γεγονός πως η ίδια η Diana πίστευε ότι επρόκειτο να σκοτωθεί για να ανοίξει ο δρόμος για τον Κάρολο να παντρευτεί ξανά.
Στο γράμμα που είχε ο butler της Diana, Paul Burrell, η πριγκίπισσα έγραφε: «Κάθομαι εδώ στο γραφείο μου σήμερα τον Οκτώβριο και λαχταρώ κάποιον να με αγκαλιάσει και να με ενθαρρύνει να παραμείνω δυνατή και να κρατήσω το κεφάλι μου ψηλά. Αυτή η συγκεκριμένη φάση στη ζωή μου είναι η πιο επικίνδυνη. Η [...] σχεδιάζει «ατύχημα» στο αυτοκίνητό μου, βλάβη στο φρένο και σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για τον Κάρολο να παντρευτεί».
O Κάρολος πάντως, μόνο τα τελευταία χρόνια, με την τρυφερή φιγούρα του με τα εγγόνια του- ειδικά με τον Louis- έχει καταφέρει να γίνει πιο αγαπητός, όμως το φάντασμα της Diana τον ακολούθησε ακόμα και στην ορκομωσία του ως βασιλιάς τον Μάϊο.
Πώς ο θάνατος της Diana άλλαξε για πάντα τη συμπεριφορά της βασίλισσας
«Θέλω να είμαι η βασίλισσα στην καρδιά των ανθρώπων, δεν βλέπω τον εαυτό μου ως βασίλισσα της χώρας, θεωρώ πως πολλοί άνθρωποι δεν θα ήθελαν να με δουν βασίλισσα», είχε τονίσει χαρακτηριστικά η Diana και πόσο δίκιο είχε.