Έφυγε από τη ζωή η βασίλισσα Ελισάβετ

Νατάσσα Σχοινά

Η ανακοίνωση από το Παλάτι που όλοι έτρεμαν ήρθε. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ άφησε την τελευταία της πνοή στο κάστρο Βalmoral. 

Η βασίλισσα Ελισάβετ πέρασε στην ιστορία.

Η μονάρχης της Αγγλίας που έκλεισε 70 χρόνια βασιλείας στον Βρετανικό θρόνο από τις 6 Φεβρουαρίου του 1952 μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου VI, (ο οποίος πέθανε στα 56 από θρόμβωση της στεφανιαίας αρτηρίας), άφησε την τελευταία της πνοή στην ηλικία των 96 ετων.

Η επίσημη ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ

Η ανακοίνωση για τον θάνατο της Queen Elizabeth ΙΙ έφτασε. «Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Balmoral σήμερα το απόγευμα. Ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος θα παραμείνουν στο Balmoral και θα επιστρέψουν στο Λονδίνο αύριο», γράφει η ανακοίνωση.

Η Ελισάβετ γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926, έκανε την εκπαίδευσή της στο σπίτι, ενώ άρχισε να γίνεται ενεργή στα δημόσια καθήκοντά της κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Auxiliary Territorial Service. Έτσι, στα 19 της χρόνια, έγινε η πρώτη γυναίκα της βασιλικής οικογένειας που κατετάγη στον στρατό, παρά τις αντιρρήσεις των γονιών της. Το 1947, κατά τη διάρκεια της πρώτης της περιοδείας στο εξωτερικό, η «Lilibet», όπως τη φώναζαν οι δικοί της, έταξε τη ζωή της στην υπηρεσία του λαού με το ακόλουθο μήνυμα που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος των Times, Dermot Morrah: «Δηλώνω μπροστά σε όλους σας ότι όλη μου η ζωή, είτε είναι μακρά είτε σύντομη, θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία σας και στην υπηρεσία της σπουδαίας αυτοκρατορικής οικογένειας στην οποία όλοι ανήκουμε».

Τον Νοέμβριο του 1947, η Ελισάβετ παντρεύτηκε τον τέως πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας, Φίλιππο Mountbatten, ένας γάμος που κράτησε μέχρι τα βαθιά τους γεράματα και τους χάρισε τέσσερα παιδιά: τον πρίγκιπα Κάρολο, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Ανδρέα και τον πρίγκιπα Εδουάρδο. Ο Φίλιππος πέθανε στις 9 Απριλίου του 2021 λίγο πριν κλείσει τα 100 του χρόνια. Μέσα σε όλες αυτές τις δεκαετίες, πολλά ακούστηκαν σχετικά με τη ζωή του Φιλίππου εκτός του παλατιού και το κατά πόσο ήταν πράγματι πιστός στη βασίλισσα, όμως, τελικά, το ζευγάρι παρέμεινε μαζί μέχρι το τέλος.

Όταν πέθανε ο πατέρας της το 1952, η Ελισάβετ ήταν μόλις 25 ετών και αναγκάστηκε να αναλάβει το δύσκολο έργο της αντικατάστασής του. Ονομάστηκε βασίλισσα των επτά ανεξάρτητων χωρών της Κοινοπολιτείας (Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Πακιστάν, Νότιος Αφρική, Sri Lanka), με τον αριθμό και τα ονόματα να αλλάζουν στην πορεία, ενώ πολλά έγιναν ανεξάρτητα. Ανά τα χρόνια, έκανε πολλές επισκέψεις σε άλλες χώρες με πλήθος λαού να περιμένει την άφιξή της, ενώ είχε συναντήσει πέντε πάπες.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν η μακροβιότερη και με τη μεγαλύτερη χρονικά βασιλεία μονάρχης του Βρετανικού θρόνου, καθώς και η μακροβιότερη γυναίκα αρχηγός κράτους στην ιστορία. Λίγο πριν πεθάνει, κατά τους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της, εξέφρασε δημόσια την επιθυμία της ο τίτλος της βασίλισσας να περάσει στην Camilla όταν ο Κάρολος θα γίνει βασιλιάς. «Είναι ειλικρινής μου επιθυμία, όταν έρθει η ώρα, η Καμίλα να ονομάζεται Βασιλική Σύζυγος καθώς συνεχίζει το βασιλικό της έργο», είχε πει τότε.

10 φορές που η βασίλισσα Ελισάβετ όρισε την πραγματική ουσία της ζωής μέσα από τα λόγια της

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης