Ο Κάρολος έγινε βασιλιάς στα 74 του χρόνια: Τα πρώτα λόγια του και η συγκινητική σκηνή στο Balmoral
(AP Photo/Alastair Grant, Pool)
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reservedΕδώ και λίγα λεπτά έχει ανακηρυχτεί ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας μετά τον θάνατο της μητέρας του, Ελισάβετ πριν από λίγες ώρες.
The Queen is dead, long live the new King. Όσο κινηματογραφική και αν σου ακούγεται αυτή η φράση, είναι η ακριβής πρόταση που είπε στον διάδοχο του θρόνου, ο πρόεδρος του συμβουλίου του θρόνου, μόλις ανακοινώθηκε επίσημα ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ. Στα 73 του χρόνια ο Κάρολος III, είναι πιο έτοιμος από ποτέ για να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Άριστα εκπαιδευμένος από την μητέρα του για πολλές-πολλές δεκαετίες όπου βρισκόταν στο πλευρό (ή και στη σκιά της, όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας).
Η ιδιαίτερη στιγμή στο κάστρο του Balmoral
Αντίθετα από τα σενάρια που κυκλοφορούσαν όλα αυτά τα χρόνια και έλεγαν πως είναι πιθανό να μην αποδεχθεί τον θρόνο, ο Κάρολος αποδέχτηκε τη διαδοχή και είναι πλέον ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως: «Ο θάνατος της αγαπημένης μου μητέρας είναι η στιγμή της μεγαλύτερης θλίψης για εμένα και όλα τα μέλη της οικογένειάς. Θρηνούμε βαθύτατα το θάνατο μιας αγαπημένης Μονάρχη και μιας πολυαγαπημένης μητέρας. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου πένθους και αλλαγής, η οικογένειά μου και εγώ θα παρηγορηθούμε από τη γνώση μας για τον σεβασμό και τη βαθιά στοργή που η βασίλισσα αντιπροσώπευε τόσο καλά».
Στην συγκινητική στιγμή της ανεπίσημης τελετής στο κεντρικό σαλόνι του κάστρου του Balmoral, καθώς η στέψη του θα γίνει αρκετό καιρό μετά την ταφή της μητέρας του, ήταν παρόντες μόνο τα αδέλφια του, η πριγκίπισσα Άννα, ο πρίγκιπας Ανδρέας με τον αδελφό του Εδουάρδο, ο γιος του πρίγκιπας William και φυσικά η Camilla που από σήμερα δεν είναι η δούκισσα της Κορνουάλης αλλά η βασιλική σύζυγος. Οι στιγμές ήταν φορτισμένες για όλους και ειδικά για εκείνον, όχι για το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνει, αλλά λόγω και της ιδιαίτερα στενής σχέσης που είχε με την μητέρα του. Την «mommy» του όπως την είχε πει χιουμοριστικά στους εορτασμούς του Διαμαντένιου Ιωβηλαίου.
Η Υψηλότατη μαμά
Ο Κάρολος μετά τον θάνατο του πατέρα του, Φίλιππου, που οδήγησε εν μέρει και στην επιδείνωση της υγείας της Ελισάβετ, ασκούσε για λογαριασμό της, τα περισσότερα από τα καθήκοντά της. Με αποκορύφωμα την εμφάνισή του φέτος για την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου, κάτι που σταθερά έκανε η Ελισάβετ στα 70 χρόνια της βασιλείας της. Κατά την διάρκεια των εορτασμών του Πλατινένιου Ιωβηλαίου και πάλι εκείνος έκανε μία συναισθηματική ομιλία για την μητέρα του για την συνεισφορά της και την αφιέρωση μίας ολόκληρης ζωής στο έθνος. «Γελάς και κλαίς μαζί μας, μας συναντάς και μας μιλάς, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι είσαι μαζί μας για όλα αυτά τα χρόνια».
Η σκληρή εκπαίδευση του Κάρολου
Ο νέος βασιλιάς με τις ακτιβιστικές δραστηριότητες, με τα περισσότερα από 130 φιλανθρωπικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό την προστασία του, με τις καλλιτεχνικές ανησυχίες, πήρε μία «σκληρή» εκπαίδευση από μικρός από τον πατέρα του Φίλιππο. Αντίθετη από την ευαίσθητη φύση του. Έπρεπε να σκληραγωγηθεί στρατιωτικά για να γίνει άξιος διάδοχος. Ο Κάρολος γεννήθηκε στις 14 Νοεβρίου του 1948 στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Μαθήτευσε στα σχολεία Τσιμ και Γκόρντονστουν, στα οποία και ο πατέρας του, Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, είχε βρεθεί ως παιδί, καθώς και στο σχολείο Τζιλόνγκ Γκράμαρ. Αφού φοίτησε στο Cambridge, υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό. Ο Κάρολος όμως δεν έγινε ποτέ το πρότυπο του στρατιωτικού που ήθελε ο πατέρας του. Αυτό ίσως ήταν και η αιτία που είχε δημιουργηθεί, από τα νεαρά του χρόνια, ένα χάσμα μεταξύ τους.
Ο γάμος του με την Diana το 1981 δημιούργησε προσδοκίες, αλλά ουσιαστικά πατέρας και γιος ήρθαν πιο κοντά μετά το διαζύγιο του Κάρολου και τον θάνατο της Diana. Ήταν καιρός πια να κάνει εκείνος αυτό που επιθυμούσε στην ζωή του. Ο πατέρας του και η βασίλισσα δεν ήταν παρόντες στον γάμο του με τον εφηβικό του έρωτα την Camilla, αλλά ο χαρακτήρας της ταίριαζε απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία τους και αποδέχτηκαν την κίνηση του γιου τους.
Ο Κάρολος δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα λειτουργήσει ως βασιλιάς αλλά τα τελευταία χρόνια, έκανε πολύτιμες και πολύωρες συζητήσεις με την μητέρα του. Ακόμη και τις δύο τελευταίες εβδομάδες, μέρα παρά μέρα βρισκόταν στο Balmoral και μιλούσε μαζί της. Ήταν ο πρώτος που βρέθηκε κοντά της, αφού βρισκόταν στην Σκωτία, μόλις οι γιατροί τον ειδοποίησαν για την κατάστασή της. Οι βασιλικοί βιογράφοι του μέλλοντος ίσως μας διαφωτίσουν για αυτή την μοναδική στιγμή μητέρας και γιου. Εμείς απλά θα μείνουμε εδώ να παρατηρούμε αν «ο θεός θα σώσει και τον βασιλιά» και αν θα αποδειχθεί αντάξιος των προσδοκιών ενός ολόκληρου λαού που πιστεύει στον θεσμό της μοναρχίας. #godsavethequeen