Οι νέες πληροφορίες για τη στέψη του Καρόλου και ο τριήμερος εορτασμός
Μετά από λαϊκή απαίτηση η στέψη του βασιλιά ορίστηκε ως τριήμερη αργία για τους Βρετανούς, οι οποίοι θέλουν να γιορτάσουν αυτό το σημαντικό γεγονός για τη χώρα τους.
Mε μεγάλη ανυπομονησία περιμένουν οι Βρετανοί και όλοι οι royal fans ανά τον κόσμο, την στέψη του Βασιλιά Καρόλου. Ο διάδοχος της βασίλισσας Ελισάβετ είχε αποφασίσει να μειώσει δραματικά το κόστος της εκδήλωσης αφού θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένας λόγος επίδειξης πλούτου.
Μετά από λαϊκή απαίτηση η στέψη του βασιλιά ορίστηκε ως τριήμερη αργία για τους Βρετανούς, οι οποίοι θέλουν να γιορτάσουν αυτό το σημαντικό γεγονός για τη χώρα τους. Η στέψη του Βασιλιά θα είναι πολύ μικρότερη σε διάρκεια και κόστος λόγω της κρίσης κόστους ζωής που έχει κυριεύσει τελευταία τη Βρετανία. Πηγή από το Παλάτι ανέφερε στη Mirror ότι η κατάσταση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου θα έπαιζε σημαντικό ρόλο κατά τον σχεδιασμό της τελετής.
Στη Βρετανία δεν ξεχνούν τη Βασίλισσα Ελισάβετ – Το τελευταίο αφιέρωμα προς τιμήν της
Επιχείρηση «Χρυσή Σφαίρα»- Πότε θα γίνει η στέψη του Καρόλου
Η στέψη του βασιλιά Καρόλου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαΐου και θα είναι μια άκρως λαμπερή royal γιορτή για όλη τη Βρετανία. Τις τελευταίες ημέρες δεν είχε διευκρινιστεί εάν θα υπάρξει κάποια αργία στην χώρα για να μπορέσει ο λαός να γιορτάσει την στέψη του νέου μονάρχη.
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η Δευτέρα 8 Μαΐου ορίζεται επίσημη αργία και θα είναι αφιερωμένη σε όλες τις οικογένειες και τις κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο που θέλουν να γιορτάσουν το σημαντικό αυτό γεγονός.
Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Rishi Sunak δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η στέψη ενός νέου μονάρχη είναι μια μοναδική στιγμή για τη χώρα μας. Σε αναγνώριση αυτής της ιστορικής περίστασης, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω μια πρόσθετη αργία για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο».
Η στέψη του βασιλιά Κάρολου θα γίνει στο Αββαείο του Westminster σε έξι βασικά στάδια: την αναγνώριση, τον όρκο, το χρίσμα, την απονομή, την ενθρόνιση και την τιμή. Στο επίκεντρο της στέψης βρίσκεται το χρίσμα με άγιο λάδι. Κατά της εκδήλωσης, ο βασιλιάς Κάρολος θα αφαιρέσει την κατακόκκινη κάπα του και θα καθίσει στο θρόνο του βασιλιά Εδουάρδου, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1300 και χρησιμοποιείται από το 1626.
Η επιθυμία του Καρόλου για λιτότητα
Ο βασιλιάς Κάρολος έχει εκφράσει την επιθυμία του για μια σύντομη, αρκετά πιο λιτή τελετή στέψης που θα διατηρεί ωστόσο την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην περίσταση. Τα σχέδια για τη στέψη περιλαμβάνουν δραστικές περικοπές στη διάρκεια της τελετής, από περισσότερες από τρεις ώρες, σε λίγο περισσότερο από μία ώρα. Η λίστα των προσκεκλημένων θα είναι αρκετά περιορισμένη ενώ οι τελετουργικές εμφανίσεις ακούγεται πως θα παραληφθούν για λόγους οικονομίας.
Όπως αναφέρουν τα ξένα δημοσιεύματα, μια παράδοση που δεν θα ακολουθήσει ο Κάρολος είναι η παραλαβή χρυσού, λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί. Το 1953 η βασίλισσα Ελισάβετ είχε δεχθεί στη στέψη της ως δώρο χρυσό. Οι βελούδινες καρέκλες που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη στέψη της Ελισάβετ θα αντικατασταθούν με απλές καρέκλες, αφού ο Κάρολος θέλει να αποφευχθούν οι υπερβολές και τα περιττά έξοδα.
Πηγή κεντρικής: apimages.com