Πώς η Diana κάταφερε να γίνει η αγαπημένη της Gen Z, 27 χρόνια μετά τον θάνατό της

Πατούλια Κατερίνα
Πώς η Diana κάταφερε να γίνει η αγαπημένη της Gen Z, 27 χρόνια μετά τον θάνατό της

 (Photo by Guy DeLort/WWD/Penske Media via Getty Images)

Fairchild Publishing

Γιατί όμως η Diana και η πορεία της παραμένει τόσο δημοφιλής ως σήμερα; 

27 χρόνια μετά τον θάνατό της κι ενώ η Gen Ζ δεν είχε γεννηθεί όταν η πριγκίπισσα Diana ζούσε, η πριγκίπισσα του λαού, παραμένει δημοφιλής και έχει ιδιαίτερη απήχηση στα μέλη του Gen Z.

Δεκάδες λογαριασμοί στο Instagram και στο Tik Tok είναι αφιερωμένοι στην πριγκίπισσα του λαού που έφυγε από τη ζωή σε εκείνο το μοιραίο δυστύχημα στο Παρίσι.

Ποιος σκότωσε τη Diana; Το νέο ντοκιμαντέρ της Emma Cooper θα δώσει τις απαντήσεις που θέλουμε

Γιατί όμως η Diana και η πορεία της παραμένει τόσο δημοφιλής ως σήμερα;

Φαίνεται πως η Diana, που παντρεύτηκε στα 20 της τον Κάρολο και μπήκε στην βασιλική οικογένεια, αντιπροσωπεύει την «εξέγερση» και «την άρνηση να αποδεχτείς τα πράγματα όπως είναι».

https://www.instagram.com/p/C8Fl4acSAyZ/

Δημοφιλής στα social media ακόμα και σήμερα

Λίγοι από εμάς θα νιώσουμε ποτέ τόσο πνιγμένοι όσο η Νταϊάνα, αλλά ο τρόπος που εργάστηκε σε μια απίστευτα δύσκολη κατάσταση προς όφελός της - και συχνά προς όφελος των αδυνάτων- αποτελεί αιώνια έμπνευση.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον 27 χρόνια μετά τον θάνατό της είναι πως η Diana έχει τόσους πολλούς νέους θαυμαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία δεν υπήρχαν καν κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Για παράδειγμα, το @Ladydirevengelooks, ένα Instagram profile αφιερωμένο στις τολμηρές στιλιστικές επιλογές της LadyDi μετά το διαζύγιο από τον Κάρολο και έχει πάνω από εκατο χιλιάδες followers.

Η δημιουργός του, η συγγραφέας Eloise Moran δημιούργησε ένα εγχειρίδιο, το «The Lady Di Look Book: What Diana Was Try to Tell Us Through Her Clothes» και εξηγεί την επιτυχία αυτού στη Vogue Αμερικής.

«Κανείς δεν δημοσίευε τις εμφανίσεις της Diana της δεκαετίας του '90 και καθώς άρχισα να την ερευνώ, ανακάλυψα έναν θησαυρό. Μου φαινόταν προφανές ότι πολλές από τις εμφανίσεις της στα '90 ήταν μέρος μιας ευρύτερης γκαρνταρόμπας με σκοπό την εκδίκηση».

Οι στιλιστικές επιλογές της Diana παραμένουν συναρπαστικές σε πολλά επίπεδα και γι' αυτό είναι ακόμα στο προσκήνιο. Η Diana πήρε ρίσκα, δημιούργησε πολλές τάσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα - όπως συνδυασμός φούτερ και ποδηλατικό σορτς ή ένα μπλουζάκι με τζιν συνδυασμένο με ένα σακάκι.

Ένα κορίτσι 20 ετών που άλλαξε τη μοναρχία και έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή

Πρέπει να θυμηθούμε πως η Diana ήταν η πιο αναγνωρίσιμη γυναίκα στη Βρετανία μαζί με τη βασίλισσα στυη δεκαετία του 90. Ο τρόπος που εξελίχθηκε σε διασημότητα στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την είσοδό της στη βασιλική οικογένεια, με τη γέννηση των παιδιών της, το ηχηρό διαζύγιό της από τον Κάρολο,αλλά και τον θάνατο της μέσα σε μια νύχτα με τις τραγικές του συνθήκες σε μια τόσο νεαρή ηλικία, προκάλεσε ένα ισχυρό σοκ σε ακόμα μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου παγκόσμια.

Την εποχή που η Diana σε ηλικία 20 ετών παντρευόταν τον πρίγκιπα Κάρολο, έμπαινε σε μια άκαμπτη μοναρχία με ισχυρό πρωτόκολλο και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως στα χρόνια που θα ακολουθούσαν η Diana θα άλλαζε τα στερεότυπα των royals σε τόσα πολλά επίπεδα.

Δεν είναι τυχαίο που η Lady Di εγκαινίασε το πρώτο κέντρο ειδικευμένο σε ασθενείς με AIDS ΣΤΗ Βρετανία τον Απρίλιο του 1987 και χρησιμοποίησε τόσο έξυπνα τη φήμη της για να βοηθήσει στην ενημέρωση του κόσμου κόντρα στον ιό.

Όταν οι κάμερες έκλειναν, παρηγορούσε τους ασθενείς, έσκυψε πάνω στους ανθρώπους που την είχαν ανάγκη, έδειχνε ανθρωπιά κόντρα στο προφίλ των royals που απαγόρευαν οποιαδήποτε διάδραση με τον απλό κόσμο.

Η Diana ήταν ατρόμητη, ακόμα και έξι μήνες πριν τον θάνατό της, μετά από ένα ντροπιαστικό για τη βρετανική βασιλική οικογένεια διαζύγιο, μετά από μια συνέντευξη για έναν γάμο στον οποίο ήταν τρεις, η Diana ταξίδευε στην Angola για να προωθήσει τη δουλειά που έκανε εκεί ο οργανισμός HALO Trust με σκοπό να καθαρίζει τους δρόμους από νάρκες.

«H κληρονομιά της Diana ήταν κάτι που η βασίλισσα με τη σοφία που την διέκρινε κατάλαβε πως πρέπει να υιοθετήσει μετά τον θάνατο της πρώην νύφης της.

Στα χρόνια που ακολούθησαν τον θάνατο της Diana, η άλλοτε σκληρή και απαθής Ελισάβετ, άρχισε να αλληλεπιδρά με τον απλό κόσμο, κάτι που συνέχισαν και τελειοποίησαν οι γενιές που ακολούθησαν και το βλέπουμε πιο έντονα με τον William και την Kate.

O William μίλησε ανοιχτά για τα θέματα ψυχικής υγείας, η Kate έχει αναφερθεί στις δυσκολίες της μητρότητας, ακόμα και ο έκπτωτος Harry μιλά ανοιχτά για το τραύμα που του προκάλεσε η απώλεια της μαμάς του».

Το Crown και τα ντοκιμαντέρ για την Diana

Αυτή τη στιγμή, στα σκαριά είναι ένα ακόμα ντοκιματέρ που θα μελετήσει τον θάνατο της αδικοχαμένης πριγκίπισσας. Δημοφιλής και για εκείνους που την γνώριζαν ελάχιστα, έγινε η Diana και μέσω του Crown που στις δύο τελευταίες του σεζόν ασχολήθηκε με την προσωπικότητά της και το πώς αυτή και ο θάνατός της άλλαξαν τη μοναρχία στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι γυναίκες του σήμερα, νιώθουν πάντα λίγο πιο δυνατές και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν κλέβουν στοιχεια του στυλ της Diana.

Οι άνθρωποι εξακολουθούν να συνδέονται με την Diana σήμερα επειδή η αίγλη δεν την έκανε ποτέ να φαίνεται απρόσιτη. Ήταν σε θέση να συνδεθεί με όλα τα διαφορετικά είδη ανθρώπων με έναν πραγματικά γνήσιο τρόπο, μια ζωντανή γέφυρα μεταξύ της απρόσιτης άρχουσας τάξης και της βρετανικής κοινωνίας.

Τόσες πολλές γυναίκες μπορούν να σχετιστούν με τον αγώνα της σε ανθρώπινο επίπεδο, ανεξάρτητα από την πίεση του να είσαι η μελλοντική σύζυγος του βασιλιά και κατάφερε να δείχνει πάντα ένα γενναίο πρόσωπο, παρά το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης εισέβαλαν στην ιδιωτικότητά της.