Ο πρίγκιπας Harry «σπάει» το ταμπού της ψυχικής υγείας και την αποκαλεί αναγκαιότητα

Ο πρίγκιπας Harry «σπάει» το ταμπού της ψυχικής υγείας και την αποκαλεί αναγκαιότητα
AP Photo/Andres Kudacki

Ο πρίγκιπας Harry ζητά να αντικατασταθεί η φράση «ψυχική υγεία» με τη φράση «ψυχική ικανότητα» και όχι, δεν είναι το μόνο πράγμα που αξίζει από την ομιλία του. 

Ο δούκας του Sussex φαίνεται πλέον να σκέφτεται με διαφορετικό τρόπο και το απέδειξε στην ομιλία του στη Νέα Υόρκη. Ταξίδεψε μέχρι εκεί μόνος, χωρίς τη Meghan Markle και έδωσε μια ένθερμη ομιλία, στην οποία μίλησε μεταξύ άλλων και για την ψυχική υγεία.

Ο πρίγκιπας Harry χρησιμοποίησε μια διαφορετική φράση για να εγκαινιάσει μια νέα προοπτική για την ψυχική υγεία και παρότρυνε κάθε άνθρωπο εκεί έξω να μιλήσει ανοιχτά για την κατάσταση που περνά.

Η απόφαση για τη βίζα του Harry πάρθηκε μεν αλλά εμείς δεν θα την μάθουμε

Ο πρίγκιπας Harry μιλά ανοιχτά για την ψυχική υγεία

Ο δούκας του Sussex στην ομιλία του υπογράμμισε τη σημασία της ψυχικής υγείας μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη κατά τη διάρκεια της ατομικής του επίσκεψης στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, συμμετείχε μαζί με τη βασίλισσα Masenate Mohato Seeiso του Λεσότο στις 24 Σεπτεμβρίου σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου υποστήριξε την «ψυχική ικανότητα» στις παρατηρήσεις του κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερης παρουσίασης.

Philanthropy Prince Harry

«Μεγάλο μέρος του έργου που αναλαμβάνω εντάσσεται στην ενότητα της ψυχικής υγείας και της συλλογικής μας ευημερίας. Και το αυξανόμενο ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των νέων στο Λεσότο, αλλά και σε όλο τον κόσμο, βαραίνει πολύ την καρδιά μου, όπως είμαι βέβαιος ότι βαραίνει και τη δική σας», είπε ο πρίγκιπας Harry.

«Η καλή ψυχική υγεία, η ψυχική ικανότητα, δεν είναι πολυτέλεια - είναι αναγκαιότητα για τον καθένα από εμάς. Περισσότερο, ίσως, για τους ιθύνοντες μας και όσους κάθονται σε θέσεις εξουσίας και επιρροής», είπε. «Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί όχι μόνο παγκόσμια δράση, αλλά και το θάρρος να σπάσουμε το στίγμα, να μιλήσουμε ανοιχτά για την ψυχική μας υγεία χωρίς το φόβο της κρίσης».

Το βιογραφικό του πρίγκιπα Harry στο sussex.com τον περιγράφει ως «υπέρμαχο της ψυχικής υγείας» και δίνει έμφαση στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα Sentebale, το οποίο ίδρυσε μαζί με τον πρίγκιπα Seeiso του Λεσότο - ο οποίος είναι γαμπρός της βασίλισσας Masenate - το 2006 για να βοηθήσει παιδιά και νέους στο Λεσότο και την Μποτσουάνα. Ο οργανισμός εργάζεται για την υποστήριξη των νέων που ζουν με HIV/AIDS και αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Philanthropy Prince Harry

Η φράση «ψυχική κατάσταση» ή «ψυχική ικανότητα», όπως μπορεί να μεταφραστεί, αποδόθηκε για πρώτη φορά στον Harry κατά τη διάρκεια της πρώτης εκδήλωσης του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου. Τη Δευτέρα, ο Harry εμφανίστηκε στο πάνελ «Η παγκόσμια κρίση ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων: A Conversation with Prince Harry, The Duke of Sussex and Dr Tessy Ojo CBE, CEO of the Diana Award», στην ετήσια σύνοδο κορυφής της Concordia 2024, όπου η Ojo δήλωσε ότι ο πρίγκιπας Harry πρότεινε στην κοινωνία να αναδιατυπώσει την «ψυχική υγεία» σε «ψυχική ικανότητα».

Λεπτομέρεια; Ίσως και όχι.

«Μου είπε, καθώς μπήκαμε, ότι στην πραγματικότητα, "Δεν πρέπει πλέον να μιλάμε για ψυχική υγεία, πρέπει να μιλάμε για ψυχική ικανότητα"», είπε η Ojo στην εναρκτήρια ομιλία της. «Η αφοσίωσή του σε αυτόν τον σκοπό ενισχύει την αποστολή μας».

Ο πρίγκιπας Harry και ο αδελφός του, πρίγκιπας William, υποστηρίζουν αμφότεροι το The Diana Award, το μοναδικό φιλανθρωπικό ίδρυμα που ιδρύθηκε στη μνήμη της εκλιπούσας μητέρας τους, πριγκίπισσας Diana, και έχει τις ρίζες του στην πίστη της ότι οι νέοι έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο. Οι γιοι της αείμνηστης πριγκίπισσας της Ουαλίας εμφανίστηκαν (ο Harry εικονικά και ο William αυτοπροσώπως) σε εκδήλωση στο Λονδίνο για τον εορτασμό της 25ης επετείου του Βραβείου Diana τον Μάρτιο, που συνδέθηκαν με τους 20 νικητές του Βραβείου Κληρονομιάς από όλο τον κόσμο.

Η Christina Williams, από την Τζαμάικα και η Chiara Riyanti Hutapea Zhang, από την Ινδονησία, ήταν μεταξύ αυτής της ομάδας και μίλησαν μαζί με τον πρίγκιπα Harry και την Ojo στη σκηνή της Συνόδου Κορυφής Concordia. Μιλώντας στο PEOPLE μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η Williams δήλωσε ότι ήταν χαρά της να γνωρίσει τον πρίγκιπα Harry και αναφέρθηκε περαιτέρω στην ιδέα της «πνευματικής ικανότητας».

«Νομίζω ότι μας ενθάρρυνε πολύ, λέγοντας ότι θα βγούμε εκεί έξω, θα κάνουμε σπουδαία δουλειά. Μίλησε επίσης για τα πράγματα για τα οποία ήταν πολύ παθιασμένος, όπως το κλίμα, την προσπάθειά του να αποστιγματίσει την ψυχική υγεία, φέρνοντάς την σε ένα επίπεδο που αφορά όλους», δήλωσε η Christina Williams στο PEOPLE για το πώς ήταν να περνάει χρόνο με τον πρίγκιπα Harry.

Πρόκειται για την ψυχική υγεία, αλλά και για την ψυχική κατάσταση και την ψυχική ευεξία. Οπότε νομίζω ότι αυτό ήταν πολύ καλό για να μας προετοιμάσει για τη σκηνή και να μας βάλει σε ένα σημείο όπου απλά μιλήσαμε από καρδιάς.

Ο δούκας του Sussex είχε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη. Ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι θα επισκεφθεί την πόλη «για να προωθήσει μια σειρά από αιγίδες και φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες του», καθώς και το έργο του με το Ίδρυμα Archewell, το οποίο διευθύνει με τη σύζυγό του Meghan Markle, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας υψηλού επιπέδου και της εβδομάδας για το κλίμα τον Σεπτέμβριο. Ο πρίγκιπας Harry έκανε ακριβώς αυτό, με εκδρομές γύρω από το βραβείο Diana, το HALO Trust, τα αφρικανικά πάρκα και άλλα.

Harry και Meghan «ζουν χωριστές ζωές» την ώρα που η Kate κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνιση

DPG Network