Samantha Cohen: «Ήμουν βοηθός της Ελισάβετ για 18 χρόνια, ήταν απροσδόκητα ντροπαλή»

Πατούλια Κατερίνα
Samantha Cohen: «Ήμουν βοηθός της Ελισάβετ για 18 χρόνια, ήταν απροσδόκητα ντροπαλή»

«Πάντα μου έκανε εντύπωση ότι σε έναν κόσμο διασημοτήτων, η Βασίλισσα ήταν το αντίθετο της διασημότητας.Ήταν η μαέστρος. Κατάλαβε ότι αυτός ήταν ο ρόλος της. Το πήρε πολύ σοβαρά και το απέδωσε στην εντέλεια», τονίζει μεταξύ άλλων η επί 18 έτη βοηθός της Ελισάβετ.

Στην πρώτη της συνέντευξη σε βρετανική εφημερίδα, ενόψει του ταξιδιού του Καρόλου και της Καμίλα στην Αυστραλία, η Samantha Cohen αφηγείται στους «The Times» μερικές από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της στα 18 χρόνια που πέρασε δίπλα στη βασίλισσα.

Prince Harry Marries Ms. Meghan Markle - Windsor Castle.

Η γνωριμία με την Ελισάβετ

Ήταν μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα του 1977 όταν η Samantha Cohen, μια μαθήτρια στο Brisbane, είδε για πρώτη φορά τη Ελισάβετ στην επίσκεψη της βασίλισσας στην Αυστραλία κατά τη διάρκεια του Αργυρού Ιωβηλαίου της τότε.

«Ήμουν εννιά. Είχαμε περάσει εβδομάδες μαθαίνοντας γι 'αυτήν, χρωματίζοντας τις σημαίες μας, ήμουν υπερβολικά ενθουσιασμένη», είπε η 56χρονη Cohen στην εφημερίδα.

Σχεδόν 25 χρόνια αργότερα, η Cohen απάντησε σε μια αγγελία για δουλειά στο PR Week για να γίνει μέλος του γραφείου τύπου της Βασίλισσας στο Παλάτι κάτι που έγινε, πήρε τη δουλειά - και έμεινε για άλλα 18 χρόνια, ανεβαίνοντας στις βαθμίδες για να γίνει πρώτα γραμματέας επικοινωνιών της Ελισάβετ και αργότερα βοηθός της ιδιωτικής γραμματέα της.

Κι όχι μόνο, Η Cohen υπήρξε μια από τους πιο έμπιστους βοηθούς και τους πιο έμπιστους ανθρώπους της Ελισάβετ κι έκανε στο πλευρό της τρεις περιοδείες στη γενέτειά της με τη βασίλισσα το 2002, το 2006 και το 2011.

Μιλώντας για τον μοναδικό δεσμό που ανέπτυξε με τη βασίλισα, η Cohen είπε:

«Ένιωθα ότι η δουλειά μου ήταν να κάνω τη ζωή της όσο πιο εύκολη γίνεται. Σε αντάλλαγμα η βασίλισσα ήταν ένα απίστευτο αφεντικό που έκανε τα πάντα για να είναι τακτοποιημένη και η οικογένεια μου».

Η Cohen και ο σύζυγός της, Richard Halle, έχει τρία έφηβα, τώρα ηλικίας 13, 16 και 19 ετών και κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Παλάτι, η οικογένεια συχνά μετακόμιζε σε οποιοδήποτε μέρος έμενε η βασίλισσα, περνώντας τα Χριστούγεννα στο Sandringham του Norfolk, τα καλοκαίρια στο Balmoral της Σκωτίας και το Πάσχα στο Windsor, όπως η βασίλισσα.


H καθημερινή ζωή της Cohen στο πλευρό της Ελισάβετ

Η Cohen έτρωγε καθημερινά μεσημεριανό γεύμα και δείπνο με τη βασίλισσα και τον πρίγκιπα Φίλιππο όταν ήταν σε υπηρεσία, είτε στο Sandringham, είτε στο Balmoral, είτε στο Windsor και θυμάται ότι η αυστραλιανή προφορά της ενθουσίασε τον Φίλιππο.

«Πάντα μου έλεγε «Πες «όχι» και εγώ έλεγα «όχι» και γελούσε. «Πες το ξανά.» Θα έλεγα «όχι». Απλώς δεν μπορούσε να το ξεπεράσει.

Το Sandringham ήταν υπέροχο γιατί μας έδωσαν ένα εξοχικό σπίτι, μας έκαναν να νιώθουμε τόσο ευπρόσδεκτοι, μέρος της ζωής τους. Η βασίλισσα ήταν εξαιρετικά ευγενική και έδινε σε όλους μας χριστουγεννιάτικα δώρα, γράφοντας χειρόγραφα τις ετικέτες».

Όταν η βασίλισσα μετακόμισε στο Balmoral, που ήταν και η τελευταία κατοικία της, η Cohen έμεινε στο Craigowan Lodge, ένα σπίτι κοντά στο κάστρο όπου έμειναν η βασίλισσα και ο Φίλιππος όταν δεν φιλοξενούσαν όλη την οικογένεια εκεί.

«Μερικά πρωινά έπαιρνα τα δημητριακά για πρωινό και τα παιδιά έλεγαν μαμά! Η Βασίλισσα μόλις πέρασε με το άλογό της. Άλλες φορές την έβλεπαν στη βόλτα με τα ποδήλατά τους. Τα παιδιά λάτρευαν να κολυμπούν στις πισίνες. Η βασίλισσα αγαπούσε τις οικογένειες που περνούσαν όμορφα και άκουγε τι έκαναν όλοι εκεί».

Το 2016, ο μοναχογιός του Κοέν, ο Τόμας Χάλε, τότε 11 ετών, υπηρέτησε ως μία από τις σελίδες της Βασίλισσας στα εγκαίνια του κοινοβουλίου.

Ο Thomas Halle, ο γιος της Cohen, ανέλαβε και μια ξεχωριστή τιμή μιας και ήταν ένα από τα page boys της αείμνηστης βασίλισσας στα εγκαίνια του κοινοβουλίου το 2016, μαζί με τη Δούκισσα της Κορνουάλης και τον Πρίγκιπα της Ουαλίας.

Η Samantha τόνισε στη συνέντευξη αυτή ότι η βασίλισσα ήταν ένα ντροπαλό άτομο που αγαπούσε την ιδιωτικότητα και το Balmoral ήταν το καταφύγιό της.

«Ήταν γυναίκα που αγαπούσε την οικογένεια, ήταν σημαντική για εκείνη. Της άρεσε να φιλοξενεί τους πάντες για το καλοκαίρι, να μοιράζει τα δωμάτια και να τα ελέγχει η ίδια», τονίζει η βοηθός της η οποία θυμάται την αγάπη της βασίλισσας για την ταχύτητα πίσω από το τιμόνι:

«Ήταν τολμηρή. Οδηγούσε γρήγορα τα αυτοκίνητά της γύρω από το Balmoral.
Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η βασίλισσα δεν είχε «εγώ», παρά το γεγονός ότι ήταν μια από τις πιο διάσημες γυναίκες στον κόσμο.

Πάντα μου έκανε εντύπωση ότι σε έναν κόσμο διασημοτήτων- και είχαμε κάθε λογής διασημότητες που έρχονταν στο παλάτι- η Βασίλισσα ήταν το αντίθετο της διασημότητας.

Ήταν η μαέστρος. Κατάλαβε ότι αυτός ήταν ο ρόλος της. Το πήρε πολύ σοβαρά και το απέδωσε στην εντέλεια. Αλλά ήξερε ότι ήταν ξεχωριστός ρόλος για εκείνη ως άτομο.

Ποτέ δεν «μέθυσε» από τη γοητεία, δεν επιδείχτηκε ποτέ, δεν μπήκε ποτέ στον πειρασμό να διασκεδάσει. Αυτό μου άρεσε τόσο πολύ σε αυτήν, γιατί δεν είχε το «εγώ».

Η πάλαι ποτέ προσωπική βοηθός της βασίλισσας πιστεύει ότι η μετάβαση από την Ελισαβετιανή στην εποχή του Καρόλου έχει γίνει ολόσωστα:

«Νομίζω ότι ήταν ένα αριστούργημα ο τρόπος που έγινε στο να υιοθετήσει όλες τις παραδόσεις της μοναρχίας, να τις συνεχίσει, να σεβαστεί τις συνταγματικές αρχές, τις αρχές και τη δομή της μοναρχίας και να συνεχίσει με το δικό του στυλ. Νομίζω ότι το εξέλιξε όλο αλλά το κράτησε και σχετικό και σκέφτομαι ότι αν η βασίλισσα θα κοιτούσε προς τα κάτω τώρα, θα ήταν ικανοποιημένη με τον τρόπο που ο Βασιλιάς κατάφερε να να αναλάβει τον ρόλο του».

Δύο χρόνια μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, η μοναρχία στη Βρετανία έχει μια ευκαιρία ακόμα

Η τελευταία υπηρεσία στο πλευρό των Sussexes

Λίγο μετά τον γάμο του Δούκα και της Δούκισσας του Sussex τον Μάιο του 2018, η βασίλισσα ζήτησε από την Samantha να υπηρετήσει ως ιδιωτική γραμματέας του ζευγαριού μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, όταν έφυγε από τη βασιλική οικογένεια μετά από 18 χρόνια. Η Cohen παρέμεινε σιωπηλή σχετικά με το χρόνο που πέρασε στο πλευρό των Sussexes αλλά επιβεβαίωσε στην αυστραλιανή εφημερίδα Herald Sun νωρίτερα φέτος ότι ήταν ένα από τα δέκα άτομα που πήραν συνέντευξη στο πλαίσιο της έρευνας από το Παλάτι σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η Meghan έκανε bullying σε μέλη του προσωπικού της.

Κι όχι μόνο. Τον Ιανουάριο του 2020, αν και δεν εργαζόταν πλέον για το Παλάτι, της ζητήθηκε να συμμετάσχει στη «σύσκεψη κορυφής του Σάντριγχαμ», όπου ο Χάρι και η βασιλική οικογένεια διαπραγματεύτηκαν τους όρους της αποχώρησης των Sussexes, όπου έληξε με το περίφημο Megxit.

https://www.instagram.com/p/CiQZXBnog7X/

Τα χρόνια της με τη βασίλισσα παραμένουν αγαπημένα της. Το 2016, η Cohen η οποία ζει ακόμα στο Λονδίνο, έγινε διοικητής του Βασιλικού Βικτωριανού Τάγματος, μιας και αναγνωρίστηκε η διακεκριμένη προσωπική υπηρεσία της δίπλα στη βασίλισσα.

Αν και η Ελισάβετ μείωσε τα ταξίδια της στο εξωτερικό τα τελευταία της χρόνια, η Cohen θυμάται τη χαρά της σε μια ημερήσια εκδρομή στην Ιταλία το 2014, σε ηλικία 88 ετών, μετά από πρόσκληση για μεσημεριανό γεύμα από τον Πρόεδρο Ναπολιτάνο.

«Δεν θέλω πραγματικά να ταξιδέψω πια, αλλά νομίζω ότι θα ήθελα να απολαύσω ένα μεσημεριανό γεύμα. Πιστεύεις ότι μπορούμε να πάμε για μια μέρα;» Δεν είχε κάνει ποτέ μια ημερήσια εκδρομή στην Ευρώπη πριν. Ήταν ένα εντελώς νέο πράγμα.«Τότε συνειδητοποίησε ότι δεν είχε γνωρίσει τον νέο Πάπα Φράγκισκο. Πήγαμε, λοιπόν, φάγαμε μεσημεριανό στο Quirinale,παλέψαμε για να δούμε τον Πάπα στο Βατικανό και επιστρέψαμε με το αεροπλάνο γύρω στις 6 το απόγευμα», είπε η 56χρονη, όπου θυμήθηκε πως η βασίλισσα που ακτινοβολούσε στην επιστροφή με το αεροπλάνο:

«Είπε: Λοιπόν, ορίστε, το κάναμε. Σκέφτηκε ότι η ημερήσια εκδρομή ήταν διασκεδαστική, να δει έναν πρόεδρο και έναν πάπα».

Κατά σύμπτωση, η Cohen επισκεπτόταν τη Ρώμη τον Σεπτέμβριο του 2022 όταν έλαβε την κλήση ότι η βασίλισσα είχε πεθάνει.Το σπίτι της Ελισάβετ στη Σκωτία είναι έτσι κι αλλιώς η πιο όμορφη ανάμνηση της πάλαι ποτέ βοηθού της στο πλευρό της.

DPG Network