Το νέο λανσάρισμα του Spare και η αμετάκλητη απόφαση του πρίγκιπα Harry

Πατούλια Κατερίνα
Το νέο λανσάρισμα του Spare και η αμετάκλητη απόφαση του πρίγκιπα Harry

AP Photo/Robert F. Bukaty

Στις 22 Οκτωβρίου 2024, τα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Harry κυκλοφόρησαν σε χαρτόδετη έκδοση στις Η.Π.Α., ενώ η έκδοση του Ηνωμένου Βασιλείου θα ακολουθήσει στις 24 Οκτωβρίου 2024.

Καθώς το Spare του πρίγκιπα Harry έκανε το ντεμπούντο του στα ράφια των βιβλιοπωλείων και σε χαρτόδετη έκδοση στις ΗΠΑ στις 22 Οκτωβρίου 2024, όλοι αναρωτιούνται τι εκπλήξεις κρύβει η νέα έκδοση, η οποία θα κυκλοφορήσει στη νέα της μορφή και στη Μεγάλη Βρετανία αύριο!

Όταν το Penguin Random House ανακοίνωσε τη χαρτόδετη έκδοση του Spare το καλοκαίρι, όλοι απόρησαν αν θα δούμε έξτρα σελίδες στη Ρεζέρβα, μιας και ο πρίγκιπας είχε εξηγήσει πως τα χειρόγραφά του ήταν τέτοια που θα μπορούσε να εκδοθεί ένα βιβλίο ακόμα!

H αφιέρωση του Harry και το άγχος για τις αλλαγές

Ο εκδοτικός οίκος πάντως, επιβεβαίωσε ότι το περιεχόμενο του βιβλίου είναι αμετάβλητο, συμπεριλαμβανομένης της εγκάρδιας αφιέρωσης του πρίγκιπα Harry στην οικογένειά του.

«Για τη Μεγκ και τον Άρτσι και τη Λίλι και φυσικά, τη μητέρα μου», έγραφε ο πρίγκιπας Harry στην αφιέρωση του Spare, που δημοσιεύθηκε αρχικά τον Ιανουάριο του 2023.

https://www.instagram.com/p/C_K02kiIEfa/

Ενώ οι χαρτόδετες εκδόσεις βιβλίων συνήθως περιλαμβάνουν νέα κεφάλαια ή πληροφορίες, η απόφαση να μην συμπεριληφθεί τίποτα νέο στη χαρτόδετη έκδοση του Spare έχει ερμηνευτεί ευρέως ως ένα βήμα προς τη συμφιλίωση του πρίγκιπα με τη βασιλική οικογένεια. Οι σχέσεις του δούκα του Sussex με τον πατέρα του, βασιλιά Κάρολο, και τον αδερφό του, πρίγκιπα Γουίλιαμ, παραμένουν πάντως τεταμένες.

Ο οίκος Penguin Random House τόνισε ότι το χαρτόδετο Spare θα έχει το ίδιο εξώφυλλο με τη σκληρόδετη έκδοση, αλλά θα περιλαμβάνει ένα νέο σχεδιαστικό πακέτο και θα εκδοθεί σε συνολικά 16 γλώσσες παγκοσμίως. Το χαρτόδετο κυκλοφορεί από τους Random House US και Random House Canada στη Βόρεια Αμερική και Transworld στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το δέσιμο του πρίγκιπα Harry και του ghostwriter του Spare είχε να κάνει με τον θάνατο

Τι περιλαμβάνει το Spare

Το Spare είναι δομημένο σε τρία ξεχωριστά μέρη, όπου ο πρίγκιπας Harry αναφέρεται στη βασιλική του ανατροφή και τον αντίκτυπο του θανάτου της μητέρας του στη ζωή του, την καριέρα του στον βρετανικό στρατό και την ιστορία αγάπης του με τη Meghan Markle, την οποία παντρεύτηκε το 2018.

Οι τρεις ενότητες του βιβλίου φαίνεται να είναι εμπνευσμένες από στίχους από το ποίημα «Invictus» του William Ernest Henley. Invictus σημαίνει «ανίκητος» στα λατινικά και ο Δούκας του Sussex ίδρυσε τα Invictus Games ως ένα διεθνές αθλητικό τουρνουά το 2014. Το μότο του διαγωνισμού, «I am», προέρχεται από το ποίημα του Henley και τελειώνει με τις θριαμβευτικές γραμμές:

«Το ποίημα είναι μια υπενθύμιση ότι έχεις τη δύναμη να πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου», είπε ο πρίγκιπας Harry στο PEOPLE το 2022.

Το Spare έγινε best seller όταν κυκλοφόρησε στις 10 Ιανουαρίου 2023, πουλώντας πάνω από έξι εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ για βιβλίο μη λογοτεχνίας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Το βιβλίο ήταν γεμάτο βασιλικές αποκαλύψεις και ο ίδιος ο τίτλος φαινόταν να προέρχεται από το ρητό «ο κληρονόμος και ο εφεδρικός», αντανακλώντας τη θέση του πρίγκιπα κατά τη γέννηση ως «εφεδρικού» (ρεζέρβα) του μεγαλύτερου αδελφού του πρίγκιπα William ο οποίος είναι τώρα διάδοχος στον θρόνο.

Μιλώντας στο PEOPLE το 2023, ο πρίγκιπας περιέγραψε τα απομνημονεύματά του ως έναν «ακατέργαστο απολογισμό» για «το καλό, το κακό και όλα τα ενδιάμεσα».

«Δεν θέλω να πω σε κανέναν τι να σκεφτεί γι' αυτό και αυτό περιλαμβάνει την οικογένειά μου. Αυτό το βιβλίο και οι αλήθειες του είναι από πολλές απόψεις μια συνέχεια του ταξιδιού μου για την ψυχική υγεία. Είναι μια ακατέργαστη περιγραφή της ζωής μου.

Η ελπίδα μου ήταν να μετατρέψω τον πόνο μου σε σκοπό, οπότε αν το να μοιραστώ την εμπειρία μου και να κάνει θετική διαφορά στη ζωή κάποιου, δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα πιο ικανοποιητικό από αυτό!» είπε ο πρίγκιπας χαρακτηριστικά.

Οι σχέσεις του Harry με τον πατέρα του, τον βασιλιά Κάρολο και τον αδερφό του, παρέμειναν τεταμένες μετά την αποχώρησή του από τον βασιλικό του ρόλο στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη σύζυγό του, Meghan Markle, το 2020 και τη μετακόμισή τους στην Καλιφόρνια.