Οριστικό τέλος στη δικαστική διαμάχη του Harry με τα βρετανικά tabloids με μια εξέλιξη - έκπληξη

Πριν ακόμα ξεκινήσει η δίκη, ο πρίγκιπας Harry κατάφερε να βρει τη λύση που τόσο πολύ ήθελε και η «ξεκάθαρη συγγνώμη» αρκεί για να μπει ένα τέλος στη διαμάχη.
Σήμερα, 22 Ιανουαρίου, λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη του πρίγκιπα Harry σχετικά με υπόθεσή του εναντίον της The Sun, ο δούκας του Sussex κατέληξε απροσδόκητα σε διακανονισμό σχετικά με τους ισχυρισμούς για παράνομη συλλογή πληροφοριών και η αποφασιστική του προσπάθεια είχε τελικά αποτέλεσμα.
Ψυχοθεραπεία μετά τη συνεργασία με τη Meghan; Oι αλήθειες του Vanity Fair για τους Sussexes «καίνε»
Η εξέλιξη - έκπληξη στη δικαστική διαμάχη του Harry
Η δικαστική διαμάχη του Δούκα του Sussex με τον εκδότη News Group Newspapers (NGN) για τις κατηγορίες περί παράνομης συλλογής πληροφοριών από δημοσιογράφους και ιδιωτικούς ερευνητές έληξε επισήμως την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, αφού οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία στα Βασιλικά Δικαστήρια του Λονδίνου στις 10:38 π.μ. τοπική ώρα.
Η δίκη, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει το πρωί της Τρίτης, καθυστέρησε κατά μία ημέρα λόγω των συζητήσεων διακανονισμού. Ο 40χρονος Harry ήταν ένας από τους δύο μόνο ενάγοντες που είχαν αρνηθεί να ενταχθούν στους εκατοντάδες που είχαν προηγουμένως συμβιβαστεί με την NGN σχετικά με τις καταγγελίες για τηλεφωνική υποκλοπή και άλλες παράνομες παρακολουθήσεις.
Ο Δούκας του Sussex επρόκειτο να καταθέσει αργότερα στη δίκη, η οποία διεξαγόταν παράλληλα με τον πρώην βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Tom Watson. Ωστόσο, ο Harry δεν ήταν παρών στο δικαστήριο την Τρίτη και εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του, David Sherborne.
Κατηγόρησε τον εκδότη για παράνομη συλλογή πληροφοριών μεταξύ 1996 και 2011, μια περίοδο κατά την οποία η The Sun και η καταργηθείσα πλέον News of the World φέρονται να τον είχαν στοχοποιήσει. Η NGN είχε αρνηθεί οποιαδήποτε παράβαση.
Σε δήλωση που περιήλθε στην κατοχή του περιοδικού People μετά τον διακανονισμό, η NGN δήλωσε ότι προσφέρει «μια πλήρη και ξεκάθαρη συγγνώμη» στον Harry και επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε να του καταβάλει «σημαντική αποζημίωση».
Η NGN προσφέρει μια πλήρη και ξεκάθαρη συγγνώμη στον Δούκα του Sussex για τη σοβαρή διείσδυση της The Sun μεταξύ 1996 και 2011 στην ιδιωτική του ζωή, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών παράνομων δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν από ιδιωτικούς ερευνητές που εργάζονταν για την The Sun.
«Η NGN προσφέρει επίσης μια πλήρη και ξεκάθαρη συγγνώμη στον Δούκα του Sussex για την υποκλοπή τηλεφώνων, την παρακολούθηση και την κατάχρηση ιδιωτικών πληροφοριών από δημοσιογράφους και ιδιωτικούς ερευνητές που δόθηκαν από αυτούς στην News of the World», συνέχισε η δήλωση.
Η NGN ζητά περαιτέρω συγγνώμη από τον Δούκα για τον αντίκτυπο που είχε πάνω του η εκτεταμένη κάλυψη και η σοβαρή εισβολή στην ιδιωτική του ζωή, καθώς και στην ιδιωτική ζωή της Diana, πριγκίπισσας της Ουαλίας, της αείμνηστης μητέρας του, ιδίως κατά τη διάρκεια των νεότερων χρόνων του. Αναγνωρίζουμε και ζητάμε συγγνώμη για την οδύνη που προκλήθηκε στον Δούκα και τη ζημία που υπέστησαν οι σχέσεις, οι φιλίες και η οικογένεια και συμφωνήσαμε να του καταβάλουμε σημαντική αποζημίωση.
Η NGN προσέφερε επίσης «μια πλήρη και απερίφραστη συγγνώμη» στον λόρδο Watson «για την αδικαιολόγητη εισβολή που πραγματοποιήθηκε στην ιδιωτική του ζωή κατά τη διάρκεια της θητείας του στην κυβέρνηση από την News of the World κατά την περίοδο 2009- 2011». Η εταιρεία συμφώνησε επίσης να καταβάλει στον Λόρδο Watson «σημαντική αποζημίωση».
Τον Δεκέμβριο, ο πρίγκιπας Harry παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με τον αρθρογράφο των New York Times και ιδρυτή του DealBook Andrew Ross Sorkin ότι τα αναμενόμενα νομικά του έξοδα θα ξεπερνούσαν κατά πολύ οποιαδήποτε πιθανή δικαστική διευθέτηση.
«Ένας από τους κύριους λόγους για να το φτάσουμε μέχρι τέλους είναι η απόδοση ευθυνών, επειδή είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που μπορεί πραγματικά να το επιτύχει αυτό», είπε.
Δεν είχε μόνο ο Harry διαμάχη με τα tabloids
Ο Harry δεν είναι το πρώτο μεγάλο όνομα που αποδέχεται διακανονισμό στην υπόθεση. Τον Απρίλιο του 2024 ο Hugh Grant συμβιβάστηκε με την NGN, επικαλούμενος το τεράστιο κόστος που διακυβεύεται. Άλλα διάσημα ονόματα, όπως η Sienna Miller, είχαν επίσης εμπλακεί στις αρχικές υποθέσεις, αλλά σε μεγάλο βαθμό συμβιβάστηκαν σε προγενέστερο στάδιο.
Ο Hugh Grant εξήγησε τον Απρίλιο του 2024 ότι αισθάνθηκε πως δεν είχε άλλη επιλογή από το να συμβιβαστεί, καθώς μπορεί να είχε πληγεί με δικαστικά έξοδα που θα ξεπερνούσαν τα 10 εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και αν είχε επιτύχει. Σε ένα μακροσκελές κείμενο στο X, ανέφερε: «Η News Group ισχυρίζεται ότι είναι εντελώς αθώα για όσα είχα κατηγορήσει τη Sun - τηλεφωνική υποκλοπή, παράνομη συλλογή πληροφοριών, υποκλοπή σταθερού τηλεφώνου, διάρρηξη του διαμερίσματος και του γραφείου μου, υποκλοπή του αυτοκινήτου μου, παράνομη υποκλοπή ιατρικών αρχείων, ψέματα, ψευδορκία και καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων».
Όπως συνηθίζεται με τους εντελώς αθώους ανθρώπους, μου προσφέρουν ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για να κρατήσω το θέμα αυτό εκτός δικαστηρίου. Δεν θέλω να δεχτώ αυτά τα χρήματα ούτε να συμβιβαστώ. Θα ήθελα πολύ να δω όλους τους ισχυρισμούς που αρνούνται να εξετάζονται στο δικαστήριο. Αλλά οι κανόνες γύρω από τις αστικές διαφορές σημαίνουν ότι αν προχωρήσω σε δίκη και το δικαστήριο μου επιδικάσει αποζημίωση που είναι έστω και μια δεκάρα μικρότερη από την προσφορά διακανονισμού, θα πρέπει να πληρώσω τα δικαστικά έξοδα και των δύο πλευρών.
Εκπρόσωπος της NGN είπε τότε στο People σε δήλωσή του ότι δεν παραδέχτηκε καμία ευθύνη και ότι ο διακανονισμός της υπόθεσης ήταν «προς το οικονομικό συμφέρον και των δύο μερών να μην προχωρήσει σε μια δαπανηρή δίκη».