«Είμαστε ότι τρώμε»; Ο διατροφολόγος Γιώργος Λέων εξηγεί τις παγίδες και τα λάθη στη διατροφή μας
Μια σπάνια συνέντευξη του διατροφολόγου των star
Ο άνθρωπος στον οποίο η Ζέτα Μαυροπούλια, η Έλλη Κόκκινου και άλλοι διάσημοι έλληνες, οφείλουν το νέο τους αδυνατισμένο σώμα είναι ο Γιώργος Λέων. Ειδικός στη διατροφική βιοχημεία, επιστημονικός σύμβουλος/διευθυντής σε εξειδικευμένα κέντρα μεταβολισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, μιλάει στο Queen.gr για όσα αφορούν στη διατροφή μας.
Γιατί παχαίνουμε;
Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 2 εκφράσεις της παχυσαρκίας ανά τον πλανήτη. Η απλή και η νοσογόνος. Η πρώτη προέρχεται από θετικό ενεργειακό ισοζύγιο , δηλαδή κατανάλωση παραπάνω τροφής από αυτήν που χρειάζεται ο μεταβολισμός μας. Η δεύτερη έχει να κάνει με κακή διαχείριση του καυσίμου ως αποτέλεσμα κακής συμβίωσης του μεταβολικού γονότυπου και του φαινοτύπου μας. Δηλαδή κακές συνθήκες διαβίωσης σε συνδυασμό με κληρονομικότητα. Η πρώτη κατηγορία δημιουργεί μόνο αισθητικά προβλήματα ,η δεύτερη , νοσήματα. Δυστυχώς στην δεύτερη κατηγορία ανήκει πάνω από το 60% των Ελλήνων σήμερα .
Είναι αλήθεια ή μύθος ότι μας παχαίνει το στρες;
Το σημερινό καθημερινό άγχος φιγουράρει στην κορωνίδα των συνθηκών αυτών, χωρίς όμως να αποτελεί αποκλειστικό παράγοντα. Το περιβάλλον, η κακή σίτιση, η απραξία, η εξαντλητική άσκηση, η κακή αποκατάσταση, το τσιγάρο , η φαρμακοδιέγερση κ.λ.π. , αποτελούν εξίσου σημαντικούς παράγοντες.
Για να αδυνατίσουμε πρέπει να «ράψουμε» το στόμα μας;
Αυτή ήταν η προσέγγιση της Επιστήμης προ 30 έτη, το γνωστό «Είμαστε όσο τρώμε». Πλέον γνωρίζουμε ότι πάνω από το 50% των περιστατικών που ανήκουν παγκοσμίως στην πρώτη κατηγορία , έχουν αυτοενταχθεί μέσα από έντονες στερητικές και επαναλαμβανόμενες ακραίες προσπάθειες σίτισης . Είναι σαν ένα μικρό παιδί να βάζει κατ' επανάληψη το χέρι του στην πρίζα .Οι πιθανότητες να το χτυπήσει το ρεύμα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο , μιας και κάθε φορά η περιέργεια θα το ωθεί να προσπαθεί πιο έντονα !
Αν τρώμε μόνο ένα γεύμα την ημέρα, θα αδυνατίσουμε πιο γρήγορα;
Σαφώς όχι! Και επιπροσθέτως στο παραπάνω ερώτημα , το 30% περίπου των ανθρώπων της πρώτης κατηγορίας ,ακολουθούν την παραπάνω κακή φιλοσοφία! Απλά ,καταναλώνοντας καθημερινά ένα μόνο γεύμα, αυξάνεται επίσης γεωμετρικά την πιθανότητα να ενταχτείτε μελλοντικά στην νοσογόνο παχυσαρκία . Στο ανωτέρω παράδειγμα ,προσθέστε στο τοπίο μας και νερό στο πάτωμα που πατάει το μικρό παιδί. Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν για τί συνθήκες ομιλούμε ..
Τρώω κάθε μέρα μια σαλάτα και κρέας, πειράζει και γιατί;
Νομίζω ότι οριοθετείτε πολύ σωστά τους λόγους που κατέχουμε ως Έλληνες την πρωτιά στην Ευρώπη της Παιδικής και Νοσογόνου Παχυσαρκίας. Η μονοφαγία και ιδιαιτέρως η υπερκατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών αποτελεί έναν άλλον σημαντικό παράγοντα ενεργοποίησης μιας μεταβολικής διαταραχής σε βάθος χρόνου. Ο ανθρώπινος μεταβολισμός αποτελεί την μεγαλύτερη επιτυχία της Φύσης, μια και επιβίωσε εξελικτικά σε απίστευτο σημείο. Είμαστε φτιαγμένοι με τεράστιες προσαρμοστικές δυνατότητες, μπορούμε να επιβιώσουμε τρώγοντας ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, ακόμη και τις ίδιες μας τις σάρκες και μάλιστα για σχετικά αρκετό χρονικό διάστημα . Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτό γίνεται χωρίς κόστος! Υπάρχει ένας πολύ ευαίσθητος Διευθύνων της προσαρμοστικής κατάστασης κάπου στον εγκέφαλό μας , ο οποίος σε συνεργία με όλα τα μεταβολικά κύτταρα , καταγράφει τις ΟΞΕΙΕΣ Η ΧΡΟΝΙΕΣ μεταβολικές διαταραχές, ενεργοποιώντας το γενετικό υλικό σε αντίστοιχο συσχετισμό! Γνωρίζοντας ότι λόγω του σύγχρονου κακού τρόπου διαβίωσης μας , τους τελευταίους 2 -3 αιώνες έχουν πολυμορφιστεί πολλά γονίδια που σχετίζονται με την υγεία μας και την μεταβολική δυναμική μας, η παραπάνω φιλοσοφία αποτελεί πολύ επικίνδυνη υιοθέτηση και δεν θα πρέπει να ακολουθείτε παρά ΜΟΝΟ αν οι συνθήκες το απαιτούν και ο ειδικός το αποφασίζει. Είναι σαν να παίζει κανείς "ρώσικη" ρουλέτα.
Αν η ζυγαριά «κολλήσει» τι κάνουμε;
Η ζυγαριά αποτελεί κατά την προσωπική μου άποψη, την τροχοπέδη του σύγχρονου ανθρώπου, ως προς τα πράγματα που οφείλει να κάνει για να είναι αρεστός στην κοινωνία και που σχετίζονται με την εικόνα του. Σήμερα είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο εχθρός της υγείας του ανθρώπου: το λίπος και η κατανομή του στο σώμα μας. Το βάρος δεν καθορίζει τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα, καθώς αυτό αλλάζει και πλέον αποτελεί έναν από τους παράγοντες για την υγεία μας, αλλά ΕΠΟΥΔΕΝΗ τον καθοριστικό. Η ζυγαρομανία είναι μια άκρως ψυχότροπη κατάσταση, η οποία κάλλιστα μπορεί να εξελιχθεί σε παθολογική, κάνοντας πραγματικά κόλαση την ζωή του παθόντα. Άρα η απάντηση στο ερώτημα σας είναι «τίποτα απολύτως ή αν θέλουν να ενημερωθούν το γιατί, να απευθυνθούν σε έναν ειδικό.
Μετά τα 40 είναι όντως δύσκολο να χάσουμε κιλά;
Η δυναμική του ανθρώπινου μεταβολισμού εξαρτάται από την μυϊκή μάζα, η οποία με τα χρόνια έχει ροπή στο να φθίνει. Άρα ναι, σαφώς η ηλικία παίζει έναν ρόλο, αλλά όχι τον καθοριστικό. Τον καθοριστικό ρόλο παίζει η σωστός φαινότυπος, δηλαδή το σωστό ερέθισμα που παίρνει ο μεταβολισμός μέσα από το πώς ζούμε καθημερινά και το τι κάνουμε για να τον διατηρήσουμε σε ευεξία.
Αν πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα στις μονοφαγικές και στις θερμιδικές, δίαιτες, ποια θα διαλέγατε;
Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα ...Τι να συμβουλέψουμε τον άνθρωπο του παραπάνω παραδείγματος μας (που παίζει " ρώσικη" ρουλέτα) στην ερώτηση του ποιο είναι το πιο αθώο όπλο για να εξασκήσει το σπορ του; Εφόσον επιλέγει τον δρόμο του μαζοχισμού , αυτός επιλέγει και το μέσο και την οδό...
Τρώω λιγότερες από 1000 θερμίδες την ημέρα. Πειράζει και γιατί;
Επόμενος παράγοντας όδευσης και στις 2 μορφές παχυσαρκίας, αποτελεί η έντονη ισοθερμιδική σίτιση.Πολύ απλά αν για καιρό και έντονα υποσιτιζόμαστε , τότε μελλοντικά είναι σίγουρο ότι δεν θα χωράμε στην πόρτα. Ο λόγος είναι απλός και σοφός: ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ OMOIOΣΤΑΣΙΑ, δηλαδή προσαρμογή στο στρες με λογική την κυτταρική μακροζωία. Δεν μου δίνεις, θα επιβιώσω απαδομώντας ό,τι βρω από τον οργανισμό μου, αλλά το ερέθισμα αυτό θα το καταγράψω ώστε όταν θα βρω καύσιμο , να δομήσω αυξητικά για την επόμενη φορά.Μηχανισμός επιβίωσης ο οποίος από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια μέχρι σήμερα , δεν έχει αλλάξει ούτε 1 % σε έναν υγιή σύγχρονο άνθρωπο.
Η Ζέτα που είναι πελάτισσα σας έχει σχολιαστεί ως πολύ αδύνατη. Συμφωνείτε ή όχι;
Το σώμα μας, η εικόνα που έχουμε για αυτό και η προσπάθεια που καταβάλουμε για να το βελτιώσουμε, αποτελούν αμφίδρομοι παράγοντες όχι μόνο σωστής μεταβολικής, αλλά και ψυχικής υγείας και λειτουργίας. Αν οι παράγοντες αυτοί διαταραχθούν για διαφορετικούς ή συνδυαστικούς λόγους, τότε είναι πολύ φυσιολογικό να βιώσουμε ένα χρονικό διάστημα ανησυχίας, προβληματισμού, απραξίας , ίσως και φόβου για τα νέα δεδομένα. Ακόμη και όταν επέλθει το τέλος της διαταραχής αυτής, το διάστημα αυτό δεν μειώνεται αναλογικά, με αποτέλεσμα η ανασφάλεια για την εγκαθίδρυση των νέων μεταβολικών δεδομένων να υποβόσκει, αυτός είναι αρχέγονος μηχανισμός επιβίωσης όπως αναφέραμε και παραπάνω . Βιοστατιστικά , το χρονικό αυτό διάστημα είναι 3 χρόνια από την στιγμή που έχουν αλλάξει τα μεταβολικά δεδομένα ώστε να πούμε με σιγουριά ότι όλα βαίνουν καλώς και το κυτταρικό μήνυμα έχει σαφέστατα δοθεί. Μέχρι τότε, τις οδηγίες και τους στόχους τους θέτει η επιστημονική ομάδα, η οποία ανιχνεύει το πρόβλημα και παρακολουθεί την όλη πορεία μέχρι την τελική λύση, αυτοί γνωρίζουν τι πρέπει και πως πρέπει να παρακολουθηθεί ένα τέτοιο περιστατικό. Η Κυρία Μακρυπούλια, έχει περάσει το ανωτέρω χρονικό διάστημα προσαρμογής, οπότε μπορεί να απολαμβάνει το σώμα που η ίδια επιθυμεί χωρίς ενδοιασμούς, με βάση τα υψηλά στάνταρ καλιγραμίας που θέτουν η εργασία της και ο γονότυπος της.