Πώς να χάσω εύκολα και για πάντα τα κιλά του Πάσχα: Ο διατροφολόγος μας συμβουλεύει
Κι όμως γίνεται να χάσετε κιλα χωρίς να υποφέρετε!
Μαζί με τα κιλά των γιορτών έρχεται και ο πανικός. Πήρα πολλά κιλά, πότε θα τα χάσω, ποιος είναι ο καλύτερος, ο γρηγορότερος κι ο πιο μόνιμος τρόπος; Ο διατροφολόγος Παυλάκης Ασημάκης* μας δίνει τις απαντήσεις που χρειάζεται να ξέρουμε!
Έβαλα κάποια κιλά το Πάσχα. Πόσο σύνηθες είναι αυτό;
Αμέσως μόλις τελειώσουν οι διακοπές του Πάσχα, «ξυπνούν» οι τύψεις για τον τεράστιο αριθμό θερμίδων που καταναλώσαμε. Τι πιο φυσιολογικό; Μετά από τη νηστεία, σπεύδουμε όλοι να ξεδώσουμε στα καημένα αμνοερίφια και σε κάθε κρεατικό που θα βρεθεί μπροστά μας. Φυσική απόρροια της νηστείας και της έντονης κρεατοφαγίας που ακολουθεί το επόμενο τριήμερο (τουλαχιστον) είναι η εναπόθεση παραπανίσιων κιλών. Έχει υπολογιστεί ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας η αύξηση του βάρους ανέρχεται στα 2,5 με 3 κιλα κατά μέσο όρο.
Εν συντομία: Η περίοδος της νηστείας που διατροφικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες (πολλές φορές αχρησιμοποίητους αν δεν γυμναζόμαστε καθημερινά) ακολουθείται από ένα ξέσπασμα κρεατοφαγίας που είναι πλούσιο σε λίπη και συνοδεύεται συνήθως με τεράστιες ποσότητες αλκοόλ!
Λέω να κάνω μια χημική δίαιτα για να χάσω αυτά τα 2-3 κιλά που έβαλα. Πειράζει; Κι αν ναι γιατί;
Χημικές δίαιτες... ημόδα της 10ετίας ή μήπως μια διαχρονική απάτη; Από τη στιγμή που έγινε ευρέως γνωστό οτι η διατροφή επηρεάζει την υγεία του ανθρώπου κι άρχισε να υπολογίζεται επίσημα σαν επιστήμη, πολλοί θησαύρισαν ανακαλύπτοντας τη «μαγική» δίαιτα, τα ματζούνια ή τους κόκκους που μπορούν να εξαφανίσουν τα παραπανίσια κιλά σε ελάχιστο χρόνο.
Ο κανόνας είναι ΕΝΑΣ: Όσο πιο γρήγορα χαθούν τα κιλά – τόσο πιο εύκολα θα επανέλθουν. Οι σκληρές χημικές δίαιτες είναι συχνά φτωχές σε θρεπτικά συστατικά κι επικίνδυνες αν δεν γίνονται υπό την επίβλεψη ενός ειδικού, ο οποίος θα αναλάβει και την ευθύνη για τις συμβουλές του. Οι μεγαλύτεροι οργανισμοί, όπως το NHS(National Health System), BDA(British Dietetic Association και ADA (American Dietetic Association) κατακεραυνώνουν τις χημικές δίαιτες και τα αποτελέσματά τους.
Γίνεται να χάσω τα κιλά, χωρίς να κάνω δίαιτα;
Μαγικά δεν γίνονται... η τακτική που πρέπει να ακολουθείται είναι η εξής:
Α) Πρόληψη: Προσέχω να μην το παρακάνω τις γιορτές του Πάσχα ώστε να μην παχύνω. Με τη βοήθεια ενός διαιτολόγου, θα μπορέσετε και να νηστέψετε και να χάσετε ή έστω να διατηρήσετε τα κιλά σας.
Β) Έστω ότι πήραμε κιλά το Πάσχα- Δεν αγχωνόμαστε... Στερητικές δίαιτες συνήθως φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα απόαυτό που περιμένουμε. Ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, «ξεθάβουμε» εκείνη την κάρτα που έχουμε στο πορτοφόλι μας που γράφει οτι είμαστε μέλη γυμναστηρίου κι αποφασίζουμε να την ενεργοποιήσουμε.
Γ) Προσπαθούμε μόνοι μας και δεν το καταφέρνουμε; Γι' αυτό υπάρχουν οι ειδικοί. Όλοι μας νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα για τη διατροφή. Ένας διαιτολόγος όμως θα μπορέσει να σας προσφέρει πληροφορίες, τεχνικές αλλά ακόμα και την ψυχολογική υποστήριξη που ίσως χρειάζεται για να ξεπεράσετε αυτόν τον σκόπελο.
Παρότι κάνω δίαιτα δυσκολεύομαι να χάσω κιλά. Τι φταίει;
Πολλοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν μια προσπάθεια για δίαιτα σε αποτυχία. Πριν τα βαψουμε μαύρα,ας αναρωτηθούμε:
Α) Αυτή η δίαιτα είναι βγαλμένη για μένα; Ή την συνιστά ένας γκουρού του διαδικτύου και η γειτόνισσα που ήταν 50 κιλά βαρύτερη;
Β) Ακολουθώ πιστά το πρόγραμμα διατροφής; Ή ακολουθώ τα 2/3 των συμβουλών και για τα υπόλοιπα αυτοσχεδιάζω(ανεπιτυχώς);
Γ) Έχω θυρεοειδή- Η πιο κλασική δικαιολογία των ανθρώπων που έχουν πάρει κιλα. Αν υποψιάζεστε κάποιο ορμονικό πρόβλημα, θα πρέπει να πάτε αμέσως στο γιατρό και το πρόβλημα των παραπανίσιων κιλών γρήγορα θα λυθεί(με σωστή διατροφή πάντα)!
Δ) Κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται διαφορετικά στις δίαιτες. Εξαρτάται απο το μεταβολισμό, την άσκηση που κάνει εβδομαδιαίως ο καθένας αλλά και απ' τις εξατομικευμένες ενεργειακές του ανάγκες.
Έχω έντονη κατακράτηση υγρών και νιώθω μονίμως φουσκωμένος/η; Υπάρχει λύση;
Η κατακράτηση υγρών είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα στο γυναικείο φύλο. Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατακράτηση υγρών, αλλά πολύ λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε εμείς γι' αυτό. Αυτό που μπορούμε να διορθώσουμε, είναι να εξαλείψουμε τους διατροφικούς παράγοντες που θα αυξήσουν την κατακράτηση στο σώμα μας.
Το υπερβολικό αλάτι στο φαγητό είναι ένας παράγοντας κατακράτησης υγρών. Προσπαθούμε να μην το παρακάνουμε με τα φαγητά μας, καθώς όλες οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου που ευθύνεται για την κατακράτηση υγρών.
Μειώνουμε την κατανάλωση κονσερβοποιημένων και τυποποιημένων φαγητών. Η ποσότητα αλατιού και συντηρητικών θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα απο τα αναμενόμενα.
Αυξάνουμε την κατανάλωση νερού στα 8 ποτήρια ημερησίως
Μειώνουμε την κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών
και τέλος Φροντίζουμε να τρώμε τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων ημερησίως για καλύτερη εσωτερική ενυδάτωση.
Μετά από μεγάλες περιόδους δίαιτας είναι σωστό να ξεκουράζεται ο οργανισμός; Ναι ή όχι και γιατί;
Αν η δίαιτα έχει γίνει σωστά και μελετημένα, δεν θα χρειαστεί περίοδος ξεκούρασης, αλλά περίοδος συντήρησης... Η σωστή δίαιτα δεν θα σε έχει κουράσει, αλλάθα σου έχει δείξει πώς να βλέπεις με άλλο μάτι κάποιες παρεξηγημένες τροφές και συνήθειες. Αν η δίαιτα δεν γίνει μελετημένα και γίνει ανεξέλεγκτα, ίσως τότε θα πρέπει να υπάρξει περίοδος ξεκούρασης.
Υπάρχουν όντως τροφές που βοηθούν την καταπολέμηση της κυτταρίτιδα;
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται για να μην υπάρξει κυτταρίτιδα είναι ίδιες με τις τροφές που αποφεύγουμε για την κατακράτηση. Αυτό που βοηθάει σίγουρα είναι η πολύ καλή εσωτερική ενυδάτωση με πολλά φρούτα και λαχανικά και η μείωση του αλκοόλ. Εκτός απο την αλλαγή διατροφικών συνηθειών, θα πρέπει να κάνουμε μασάζ στη συγκεκριμένη περιοχή καθημερινά για τη διάλυση της ήδη υπάρχουσας κυτταρίτιδας.
Τα συμπληρώματα διατροφής, οι πράσινοι κόκκοι καφέ ή ό,τι άλλο εμφανίζεται κατά καιρούς έχουν αποτέλεσμα; Βοηθάνε έστω και ελάχιστα ή όχι;
Όλα αυτα τα σκευάσματα βασίζονται σε 'παραθυράκια' στατιστικής της επιστήμης της διαιτολογίας. Όντως οι πράσινοι κόκκοι καφέ περιέχουν χλωροφενικό οξύ, που ενδέχεται να έχει λιποδιαλυτική δράση, όπως άλλωστε και ο απλός κόκκος καφέ. Κανείς όμως δεν εξηγεί σε τι ποσότητες μπορούμε να δούμε αποτελέσματα και ποιες είναι οι παρενέργειες. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να γίνει υπερβολική κατανάλωση τέτοιων προϊόντων, κάτι που θα είχε περισσότερες παρενέργειες παρά θετικά αποτελέσματα.
Από όλες τις γνωστές δίαιτες (χημικές, θερμιδικές ή άλλες) ποια συστήνεις ή τουλάχιστον ποια είναι η λιγότερο επικίνδυνη;
Διαβάζοντας το άρθρο θα διαπιστώσατε ότι οι χημικές δίαιτες μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα παρά να σας δώσουν λύση στο πρόβλημα των κιλών. Επομένως δεν συστήνω καμία χημική διαιτα.Συμβουλεύω τους αναγνώστες να προσπαθήσουν να δουν το δασος και όχι το δεντρο. Με άλλα λόγια προσπαθήστε να ακολουθήσετε μια γενικότερη σωστή διατροφή και άσκηση και όλα θα έρθουν από μόνα τους.
*Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και ερωτήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/Gr.HealthyDiet
Ευχαριστούμε τον Κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, Παυλάκη Ασημάκη .