Μάντα Παπαδάκου: «Άντρας σημαίνει να είσαι προστατευτικός και όχι να πνίγεις τη γυναίκα σου»

Μαρία Ροδίτη

Η Μάντα Παπαδάκου, πρόεδρος της W.I.N. Hellas, της μη κυβερνητικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και την προώθηση της ισότητας των φύλων, μιλά στο Queen.gr για όλα εκείνα που έχει διδάξει στα 3 παιδιά της για την κακοποίηση, έπειτα από την εμπειρία που είχε στο παρελθόν με κακοποιητικό σύντροφο. 

Η 25η Νοεμβρίου είναι μια ημέρα πολύ σημαντική για κάθε γυναίκα εκεί έξω. Είναι η Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών, μια μέρα που πρέπει να μας θυμίζει όσο καμία άλλη να σεβόμαστε τον εαυτό μας, να μας αγαπάμε και να μη μας αφήνουμε έρμαιο στα χέρια κανενός. Στην προκειμένη περίπτωση, κανενός κακοποιητικού άνδρα.

Η Μάντα Παπαδάκου κάποτε βρέθηκε σε αυτήν τη θέση. Έπεσε θύμα ενός κακοποιητικού συντρόφου σε νεαρή ηλικία και η τραγική αυτή εμπειρία έμελλε να είναι το ερέθισμα για να δημιουργήσει το 2006 τη W.I.N. Hellas, τη μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Η Μάντα- έχοντας αφήσει τις σκοτεινές μέρες πίσω της και έχοντας δημιουργήσει μια υπέροχη οικογένεια με τον σύζυγό της και τα τρία παιδιά τους- μιλά στο Queen.gr για τα θύματα κακοποίησης, αλλά και όλα εκείνα που έχει φροντίσει να πει στις 2 κόρες της και στον γιο της για την έμφυλη βία.

To 2006 ιδρύσατε τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση W.I.N. Hellas και από τότε έρχεστε σε επαφή πολύ συχνά με κακοποιημένες γυναίκες. Ποια είναι συνήθως τα χαρακτηριστικά μιας γυναίκας που πέφτει θύμα έμφυλης βίας;

Τα θύματα κακοποίησης έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και χαμηλή αυτοπεποίθηση, δεν έχουν όρια, έχουν έλλειψη αυτοσεβασμού, «φτωχές» δεξιότητες επικοινωνίας, ανεπαρκείς δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και δεν έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματά τους. Είναι, επίσης, ανίκανα να χειριστούν συναισθήματα, όπως ο θυμός, και θέλουν πάντα να είναι αρεστοί στους άλλους ανθρώπους.

Είστε μητέρα 2 κοριτσιών και ενός αγοριού. Θυμάστε πώς αντέδρασαν τα παιδιά σας την πρώτη φορά που συνειδητοποίησαν ότι έχετε πέσει στο παρελθόν θύμα κακοποίησης;

Αφού παρακολούθησαν την ομιλία μου στο Tedx, το πρώτο πράγμα που είπαν ήταν ότι τους φαινόταν απίστευτο που είχα δεχθεί μια τέτοια συμπεριφορά. Τα παιδιά μου, βλέπεις, έχουν μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον όπου ο σεβασμός, η ασφάλεια, η αυθεντική αγάπη και η κατανόηση μαζί με τους υγιείς συμβιβασμούς είναι ο κανόνας. Έχουν δει τον πατέρα τους να με προστατεύει, να με υποστηρίζει και να μου επιτρέπει να ανθίσω μέσα στη σχέση μας.

Τους έχετε μιλήσει για το θέμα της κακοποίησης μέσα στη σχέση;

Ο σύζυγός μου και εγώ προσπαθήσαμε να τους μεγαλώσουμε σε περιβάλλον που τους ενθαρρύνει να έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματά τους. Κάναμε το σπίτι μας έναν ασφαλή χώρο για να αναπτυχθούν και να ανθίσουν, αλλά ταυτόχρονα μαθαίνουμε πώς να είμαστε αυτάρκεις, αποφασιστικοί και να σεβόμαστε τον εαυτό μας πρωτίστως. Τους έχω πει, ωστόσο, πολλές φορές, ότι μπορεί να έρθει μια στιγμή στη ζωή τους που μπορεί να είναι ευάλωτοι και ο σύντροφος, που θα επιλέξουν να τους προστατεύει και να τους υποστηρίζει σωματικά και συναισθηματικά, να εκμεταλλευτεί την κατάστασή τους ή να τους εγκαταλείψει. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό, κατά τη διάρκεια ασθένειας, οικονομικής δυσφορίας, απώλειας εργασίας ή μετά από ένα αποτυχημένο project.

Ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή που έχετε δώσει στον γιο σας αναφορικά με τις γυναίκες;

Αυτό που του έχω πει είναι να σέβεται τις γυναίκες, να τους συμπεριφέρεται όμορφα και να μη χρησιμοποιήσει ποτέ τη σωματική του δύναμη εναντίον τους, ΠΟΤΕ! Αλλά πιστεύω ότι η καλύτερη συμβουλή που του έχουμε δώσει τόσο εγώ όσο και ο σύζυγός μου είναι ότι του έχουμε ορίσει τι είναι ένας αληθινός άνδρας σε σχέση με μια γυναίκα. Άνδρας σημαίνει να σέβεσαι, να έχεις αυτοπεποίθηση, να είσαι προστατευτικός, και όχι να πνίγεις τη γυναίκα σου. Να είσαι αυτάρκης, να αναγνωρίζεις τα λάθη σου, να ζητάς συγγνώμη. Ένας πραγματικός άνδρας παλεύει ενάντια στο χάος, δεν το δημιουργεί. Χρησιμοποιεί τη δύναμή του για τη γυναίκα του και όχι εναντίον της.

Διάβασε όλο το αφιέρωμα του Queen.gr για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών εδώ!

*Η W.I.N. Hellas διευρύνει τις υπηρεσίες της για τη στήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών μέσω της δημιουργίας ειδικής, ψηφιακής εφαρμογής. Από τις 25/11/22, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, θα είναι διαθέσιμο το «W.I.N. HELLAS» Application για την προστασία των γυναικών-θυμάτων έμφυλης βίας που δημιουργήθηκε με την Ευγενική Χορηγία της εταιρίας ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. (Υπηρεσίες και Συστήματα Ασφάλειας και Ελέγχου).

Η χρήστρια σε περίπτωση άμεσου κινδύνου, με το «Panic Button», έχει τη δυνατότητα αποστολής του ακριβούς στίγματος/τοποθεσίας της στις ελληνικές Αστυνομικές Αρχές για την άμεση επέμβασή τους, μέσω του Ελληνικού Κεντρικού Σταθμού - ΕΡΜΗΣ (Υπηρεσίες Κέντρου Λήψης Σημάτων).

Για Android: W.I.N. Hellas Women in Need

Για iOS: W.I.N. Hellas Women in Need

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης