Η Άλκηστις Ζιρώ δεν φοβάται να μείνει χωρίς δουλειά, φοβάται το να μην είναι ελεύθερη και ασφαλής

Κατερίνα Μπούσιου

Η τηλεοπτική «Δανάη» από τα «Νούμερα» του Φοίβου Δεληβοριά μιλάει στο Queen.gr για την αρχή της στην τέχνη, την «τεμπελιά» της, το #metοο και όσα άλλαξαν στο θέατρο (και πρέπει να αλλάξουν και άλλο).

Φέτος είναι η «Δανάη», η τραγουδίστρια στην «Μάντρα» του Φοίβου Δεληβοριά στη σειρά «Τα Νούμερα» της EΡΤ, ένα κορίτσι που ακροβατεί ανάμεσα στον παρορμητισμό της και την ανασφάλειά της. Στο τελευταίο επεισόδιο είδαμε να την «κυριεύουν» και τα δύο καθώς η 26άχρονη ηθοποιός διχάστηκε ανάμεσα στον Φοίβο και στον Μιχάλη Σαράντη και αυτή η σουρεαλιστική ερωτική περιπέτεια, θα έχει σίγουρα και συνέχεια. Την Άλκηστις την γνωρίσαμε, όμως, τηλεοπτικά και από την σειρά «Αγγελική» όπου εκεί υποδυόταν την «Κατερίνα». Με θεατρικές και γενικότερα καλλιτεχνικές καταβολές, με πολυδιάσταση προσωπικότητα στο θέατρο, στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, εκπροσωπεί επάξια την Generation Z των ηθοποιών που θα μας απασχολούν για καιρό ακόμα.

Η Άλκηστις Ζιρώ μιλάει στο Queen.gr για τις μικρές επαναστάσεις της ζωής της, για το χιούμορ της που είναι η ασπίδα σε όλες τις δυσκολίες της, τη δημοσιότητα, για τις κακοποιητικές συμπεριφορές που έζησε στο περιβάλλον της στο θέατρο πριν το #metoo αλλά και τη μεγάλη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες της ηλικίας της: «να σπάσουν τον φόβο».

«Είμαι αισιόδοξη και ρομαντική αλλά αν κάτι δεν με εξιτάρει γίνομαι τεμπέλα»

Το καλλιτεχνικό «μικρόβιο», η Άλκηστις Ζιρώ, το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον παππού της. Τον γνωστό συγγραφέα, Γκυ Ζιρώ, έναν φωτισμένο θεατράνθρωπο, που έβαλε το ελλληνικό θέατρο στο ραδιόφωνο. Αυτό το οικογενειακό περιβάλλον την βοήθησε να αναπτύξει τα ταλέντα και τις καλλιτεχνικές προσδοκίες της.

Ποια θεωρείς ως τη μικρή σου επανάσταση, είτε στα χρόνια της εφηβείας, είτε στα πρώτα χρόνια σου στη δουλειά;

Η αλήθεια είναι πως μεγάλωσα σε ένα πολύ ελεύθερο περιβάλλον. Από την οικογένεια μέχρι το σχολείο και τους καθηγητές του. Οπότε δεν μπορώ να πω ότι χρειάστηκε να κάνω κάποια επανάσταση για να διεκδικήσω αυτά που θέλω. Ήταν αποδεκτά και κατανοητά τα «θέλω» μου. Ακόμα κι όταν αποφάσισα ότι δεν θα δώσω Πανελλήνιες και το ανακοίνωσα στους γονείς μου, η αντιμετώπιση ήταν: «μαζί σου». Τώρα στη δουλειά η μικρή-μεγάλη μου επανάσταση είναι ότι λίγο -λίγο, με περισσότερη αυτοπεποίθηση όσο περνάει ο καιρός, έχω μάθει να βάζω τα όρια μου και όταν κάτι ηθικά και ψυχικά δεν μου κάνει, να φεύγω. Κι ας μείνω χωρίς δουλειά.

Περιέγραψέ μου με θάρρος τον εαυτό σου. Ελαττώματα, προτερήματα, πράγματα που προσπαθείς να βελτιώσεις σε αυτά που νιώθεις εσύ προς τους άλλους, αλλα και ως στάση ζωής.

Αντιμετωπίζω τις περισσότερες καταστάσεις με χιούμορ, δηλαδή χρησιμοποιώ σε πολλές περιπτώσεις ως ασπίδα μου το χιούμορ. Είμαι πολύ αισιόδοξη και ρομαντική. Αν κάτι δεν με εξιτάρει, γίνομαι τεμπέλα. Μου αρέσει να φροντίζω, τους ανθρώπους μου. Επίσης είμαι ανυπόμονη και αυθόρμητη.

Είσαι εγωίστρια;

Δεν έχω καθόλου εγωισμό, σε σημείο που γίνεται ελάττωμα.

Η σειρά «Αγγελική» πιστεύεις ότι σου έδωσε μία ώθηση στη δουλειά; Είτε ως μία καλή ευκαιρία για αυτά που σου πρότειναν μετά, είτε ως αναγνωρισιμότητα;

Φυσικά και μου έδωσε ώθηση. Δεν είναι μόνο ότι μου άνοιξε κάποιες πόρτες ή ότι ο κόσμος με γνώρισε καλύτερα. Είναι ότι μέσα από αυτή την δουλειά εξελίχθηκα, έμαθα να δουλεύω στην κάμερα, να δοκιμάζω πράγματα που άλλα τα κράτησα κι αλλά είδα ότι δεν περνούσαν. Βοήθησε πρώτα εμένα προσωπικά και μετά βέβαια έρχεται και η δημοσιότητα και οι άλλες ευκαιρίες που ήρθαν στο θέατρο αλλά και τα «Νούμερα» του Φοίβου.

«Μας τρελάνατε απόψε» Το κοινό αποθέωσε την Καίτη Γαρμπή στα Νούμερα του Φοίβου Δεληβοριά

«Έχω υπάρξει μάρτυρας σε περιστατικά κακοποίησης στο θέατρο πριν το #metoo»

Πώς αντιμετωπίζεις τη δημοσιότητα;

Με ηρεμία και ευγένεια. Δεν νιώθω ότι έχει αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά μου. Απλά οι «καλημέρες» και τα χαμόγελα στους δρόμους είναι περισσότερα και αυτό μόνο όμορφο μπορεί να είναι.

Είναι μία καλή συγκυρία η φετινή χρονιά για έναν νέο ηθοποιό;

Ήταν, είναι και θα είναι δύσκολος ο βιοπορισμός στην Ελλάδα μέσα από την τέχνη. Αλλά έχω το mindset ότι όταν κάτι το θες, το κυνηγάς, το διεκδικείς θα σου γυρίσει και θα σου έρθει. Οπότε, όπως και να έχουν τα πράγματα, είναι πολύ σημαντικό να μην το βάζουμε κάτω.


Είχες δηλώσει ότι δεν είδες μεγάλη διαφορά μετά το #metoo στις συνθήκες που επικρατούν στο θέατρο. Έχεις ζήσει εσύ περιστατικά κακοποίησης -κάθε μορφής- στο παρελθόν που σε προβλημάτισαν ή σε έθιξαν;

Έχω ζήσει περιστατικά, έχω υπάρξει μάρτυρας περιστατικών, γι΄αυτό και θεωρώ ότι πλέον εφόσον έχουμε το #metoo, ο κόσμος έχει συσπειρωθεί, είναι αλληλέγγυος και περισσότερο alert σε αυτές τις καταστάσεις. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Πρέπει να παίρνουμε θέση, πρέπει να μιλάμε, πρέπει να καταδικάζουμε και να προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας. Τα πράγματα αλλάζουν, αργά, σταθερά, αλλά αλλάζουν.

Μία κοπέλα της ηλικίας σου, τη σημερινή εποχή τι καλείται να αντιμετωπίσει; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις;

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να σπάσουμε τον φόβο που νιώθουμε όλες οι θηλυκότητες. Να κυκλοφορούμε χωρίς φόβο στις πόλεις μας. Να νιώθουμε ασφαλείς και ελεύθερες. Σε αυτό θα ήθελα να σταθώ.

Δες εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης