Ο Γιώργος Περρής δεν άφησε τις δυσκολίες να καθορίσουν τη ζωή του, ούτε και τα Χριστούγεννά του

Elina Giounanli/nophoto.gr

Ο Γιώργος Περρής λίγο πριν τις δύο παραστάσεις του για τα Χριστούγεννα μάς λέει τι σημαίνει για εκείνον αυτή η γιορτή, για το έργο του ως Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως της Unicef και για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες στη ζωή μας.

Ο Γιώργος Περρής με την αξεπέραστη φωνή και τη διεθνή ακτινοβολία του, ετοιμάζεται να δώσει δύο μοναδικές παραστάσεις λίγο πριν τα Χριστούγεννα -στο Θέατρο Παλλάς στην Αθήνα (18 Δεκεμβρίου) και στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης (19 Δεκεμβρίου)- που θα μάς γεμίσουν συγκίνηση, νοσταλγία και λάμψη.

Καλεσμένες του θα είναι οι Puppini Sisters, το μοναδικό φωνητικό τρίο με ρετρό ήχο από την Αγγλία αλλά και ο νεαρός βιολονίστας, Ιωάννης Νίκολιτς.

Λίγο πριν τις δύο αυτές εμφανίσεις λοιπόν, ο σπουδαίος ερμηνευτής λέει στο Queen τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα γι' αυτόν, πώς κατάφερε να μην αφήσει τις δυσκολίες να επηρεάσουν τον ίδιο και το παιδί που κρύβει μέσα του και πώς είναι να έχει συνεργαστεί με μερικά από τα πιο σπουδαία ονόματα της μουσικής διεθνώς.

Δυσκολίες αντιμετωπίζουμε όλοι, αλίμονο αν τις αφήσουμε να καθορίσουν την ζωή μας!

Τι σημαίνει για εσάς με τρεις λέξεις η πιο όμορφη όμορφη εποχή του χρόνου, «the most wonderful time of the year»;

Αθωότητα, μαγεία, ξεγνοιασιά.

Πιστεύετε πως οι άνθρωποι χάνουμε το νόημα της μαγείας των Χριστουγέννων μεγαλώνοντας; Και αν ναι πώς μπορούμε να το «βρούμε» ξανά;

Πιστεύω πως αναγκαστικά η ενήλικη ζωή μας φέρνει αντιμέτωπους καθημερινά με τα προβλήματα της ύπαρξής μας και ενδεχομένως με πιο σημαντικά θέματα από τη μαγεία των Χριστουγέννων, η οποία στην ουσία είναι η ξεγνοιασιά και η αθωότητα. Λογικό είναι να τη χάνουμε εφόσον προχωράμε στην ζωή μας και αναπόφευκτα η ζωή μας πάει αλλού, στις ευθύνες μας.

Νομίζω όμως πως είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας ώστε να έρχεται πίσω σε επαφή με το παιδί μέσα μας που κάπως θέλει να τα δει όλα μαγικά, σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών. Πιστεύω πως αν αφεθούμε στο μέσα μας και στη φωνή που κάπως θέλει να μας τραβήξει να κάνουμε σκανταλιές ή να μην μας νοιάζει τίποτα, τότε όλα βρίσκονται και όλα είναι στη θέση τους.

Έχετε μιλήσει για τα δύσκολα παιδικά σας χρόνια. Τα Χριστούγεννα θα μπορούσαν να είναι μια πολύ στενάχωρη γιορτή για εσάς, παρ’ όλα αυτά κυκλοφορήσατε και Χριστουγεννιάτικο δίσκο – το «The Most Wonderful Time Of The Year!» που σκαρφάλωσε στις κορυφές των charts σε πάνω από 20 χώρες – και έχετε ετοιμάσει μια πολύ όμορφη παράσταση στο Θεάτρο Παλλάς με αφορμή τα Χριστούγεννα. Πώς είναι δυνατό αυτό;

Δυσκολίες αντιμετωπίζουμε όλοι, αλίμονο αν τις αφήσουμε να καθορίσουν την ζωή μας και να την κατακλύσουν! Περιέργως, είμαι βαθιά αισιόδοξος άνθρωπος, πιστεύω πως όλα βρίσκουν τη θέση τους στο σωστό χρόνο.

Ο δίσκος που αναφέρατε γεννήθηκε από μία ιδέα της ομάδας μου στο εξωτερικό και μία δική μου ανάγκη να αναμετρηθώ με αυτό το ρεπερτόριο το οποίο περιέχει σπουδαία και διαχρονικά τραγούδια. Στο Παλλάς, εκτός από τα τραγούδια του δίσκου, θα πω και αρκετά τραγούδια από μιούζικαλ και τον κινηματογράφο, αλλά και φυσικά και κάποια από το ρεπερτόριο μου.

Mαζί σας στο Θέατρο Παλλάς θα είναι και οι Puppini Sisters από την Αγγλία, γνωστές από τη συνεργασία τους στο “Jingle Bells” με τον Michael Bublé και ο νεαρός βιολονίστας Ιωάννης Νίκολιτς. Ξεχωρίζετε περισσότερο κάποια παράσταση στο εξωτερικό που έχετε δώσει ή κάποια συνεργασία;

Ανυπομονώ να μοιραστώ τη σκηνή τόσο με τις Puppini Sisters, οι οποίες είναι ένα φωνητικό θαύμα και φέρνουν τεράστιο κέφι με το ρετρό τους ήχο, αλλά και τον Ιωάννη Νίκολιτς ο οποίος είναι εξαιρετικός σολίστας.

Από όλες τις συνεργασίες μου έμαθα πολλά. Είχα πάντα την περιέργεια και την όρεξη να ρουφάω γνώση από όλους τους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκα, από τον Michel Legrand και την Lara Fabian ως τον Placido Domingo.

Αξέχαστη θα μου μείνει η πρώτη μου συναυλία στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης καθώς ήταν ένα από τα πρώτα μου μεγάλα βήματα στο εξωτερικό και μία απίστευτη εμπειρία επαγγελματισμού.

Συνήθως τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία για πολλούς να κάνουν μια καλή πράξη, να σκεφτούν για λίγο τον συνάνθρωπό τους. Εσείς είστε Πρεσβευτής Kαλής Θελήσεως της Unicef με εξειδίκευση στην καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών. Πλέον, βλέπουμε έντονα φαινόμενα βίας και μεταξύ παιδιών κι εφήβων. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση – αν μπορεί;

Νιώθω πως τον συνάνθρωπο μας θα έπρεπε να τον σκεφτόμαστε καθημερινά και να μην περιμένουμε μόνο τα Χριστούγεννα, είναι τρόπος ζωής στην καθημερινότητα μας αυτό. Ξεκινάει από την ευγένεια και το χαμόγελο και εκτείνεται ως τον τρόπο που οδηγούμε ή περιμένουμε σε μία ουρά.

Το θέμα της βίας κατά των παιδιών είναι τεράστιο και πολύ σοβαρό καθώς στην ουσία τις περισσότερες φορές η βία είναι αόρατη ή συγκαλύπτεται. Από την άλλη, ένα παιδί που είναι βίαιο στο σχολείο, πρέπει πρωτίστως να αναρωτηθούμε τι συμβαίνει σπίτι του, τι βία εισπράττει από την οικογένειά του ώστε να την εκτονώνει μετά στο περιβάλλον του.

Είμαι πολύ περήφανος που δουλεύω με την UNICEF ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της βίας, αλλά κυρίως ώστε να υπάρξει το νομοθετικό πλαίσιο για να προστατευτούν τα δικαιώματα των παιδιών και η απαραίτητη εκπαίδευση για την πρόληψη της βίας. Όλα είναι θέμα παιδείας και διάθεσης για κατανόηση.

Έχετε συνεργαστεί με πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες, από τον Μίμη Πλέσσα και τον Μάριο Φραγκούλη μέχρι τη Λάρα Φαμπιάν και την Ντέμπορα Μάγιερς. Έχετε κάποιο καλλιτεχνικό απωθημένο;

Δεν ξέρω αν είναι απωθημένα, αλλά σίγουρα είναι πάρα πολλοί οι καλλιτέχνες με τους οποίους θα ήθελα να συνεργαστώ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ονειρεύομαι και προσπαθώ να τα πετύχω τα όνειρά μου, για να μην προδώσω το παιδί μέσα μου που ήθελε να τραγουδήσει για να εκφραστεί.

To καλοκαίρι κυκλοφορήσατε το «Θα σ’ αγαπώ», την ελληνική εκδοχή ενός από τα πιο αγαπημένα τραγούδια της Barbara Pravi, της Γαλλίδας που έκλεψε την καρδιά του κοινού το 2021 στην Eurovision. Έχετε σκεφτεί ποτέ να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό είτε με ελληνικό στίχο είτε με γαλλικό;

Θα το ήθελα πολύ υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις! Εύχομαι να γίνει κάποια στιγμή.

Ένας καλλιτέχνης όσο πιο σπουδαίος είναι, τόσο πιο αληθινός και απλός είναι.

Eίστε από τους καλλιτέχνες που έχουν καταφέρει να κάνουν διεθνή καριέρα και μάλιστα, σε πολύ μικρή ηλικία. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν αυτό και σας αγχώνει κάθε φορά για το επόμενο βήμα;

Τίποτα δεν ήρθε εύκολα ή χωρίς κόπο. Δούλεψα πάρα πολύ σκληρά για να πετύχω τα όνειρα μου και να μπορέσω να ταξιδέψω με τη μουσική μου. Χρειάστηκε τεράστια υπομονή και επιμονή και πολύ ιδρώτας και κόπος για πολλά από αυτά που ενδεχομένως να φτάνουν στον κόσμο ως εύκολα.

Ποτέ όμως δεν είδα κάτι ως θυσία, το έκανα από αγάπη για τη μουσική γιατί μου επέτρεψε να είμαι ο εαυτός μου και να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Όσο περνάνε τα χρόνια, συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο την ευθύνη που έχω απέναντι στο κοινό, ώστε να μην το προδώσω και να του δώσω αυτά που θέλω να του προσφέρω.

Τα social media πλέον, κάνουν πολλά τραγούδια viral και αναδεικνύουν νέους καλλιτέχνες. Πιστεύετε πως επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την κουλτούρα μιας χώρας στη μουσική;

Μεγάλη συζήτηση αυτή! Τα social media έφεραν μία μεγάλη απελευθέρωση, με την έννοια ότι έφεραν τους καλλιτέχνες σε απευθείας σχέση με το κοινό, χωρίς να χρειάζονται απαραίτητα μεσάζοντες.

Από την άλλη αυτό δημιούργησε μία υπερπληθώρα «καλλιτεχνών» που δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο αντιμετωπίζουν τη μουσική με σεβασμό ή αν απλά θέλουν να καλύψουν το «εγώ» τους.

Η τέχνη ξέρετε είναι πολύ σοβαρό πράγμα, δεν είναι παιχνίδι. Απαιτεί γνώση, εκπαίδευση, δουλειά, ενδοσκόπηση, όραμα και αίσθηση ευθύνης. Ξέρω σίγουρα πάντως, πως τα νέα παιδιά που έχουν κάτι πραγματικά να εκφράσουν μέσα από την τέχνη, κάπως βρίσκουν το δρόμο τους, παρά τις δυσκολίες.

Η μητέρα σας είναι συγγραφέας. Θεωρείτε σας επηρέασε αυτό στο να ασχοληθείτε με τη μουσική; Mε το να βρίσκεστε και οι δύο στον χώρο των τεχνών έχετε αναπτύξει κάποιον δικό σας «κώδικα»;

Όχι ιδιαίτερα, καθώς όταν μεγάλωνα η μητέρα μου είχε φροντιστήριο Γαλλικών και δίδασκε. Σίγουρα όμως πήρα και από τους δύο γονείς μου την αγάπη για τη μουσική ως ακροατής καθώς και οι δύο άκουγαν πολλή και καλή μουσική.

Έχετε μια ιδιαίτερη σχέση με την Νάνα Μούσχουρη και έχετε πει πως ήταν πολύ σημαντικό που το ίνδαλμά σας δεν σας «πρόδωσε». Πόση ευθύνη έχει ένας καλλιτέχνης απέναντι στον κόσμο που τον αγαπά, που τον παρακολουθεί, να μην τον «προδώσει», να μην απομυθοποιηθεί;

Νομίζω πως ένας καλλιτέχνης όσο πιο σπουδαίος είναι, τόσο πιο αληθινός και απλός είναι. Κι όταν ο καλλιτέχνης είναι ειλικρινής, δεν κινδυνεύει να απομυθοποιηθεί.

Η Νάνα Μούσχουρη είναι μία γυναίκα και μία καλλιτέχνης που έδωσε μεγάλη μάχη στην ζωή της για να είναι ο εαυτός της. Διένυσε πολλά χιλιόμετρα θάρρους ώστε να προσφέρει τον εαυτό της στον κόσμο αυτούσια. Είμαι πολύ ευγνώμων που υπάρχει στην ζωή μου, είμαι ευγνώμων για τα τηλεφωνήματά μας και τις συμβουλές που μου έχει δώσει, αλλά και το γεγονός ότι με έχρισε Πρεσβευτή Καλής Θελήσεως της UNICEF, το φυλάω ως πολύτιμο φυλαχτό.

Στα 24 σας έχετε πει πως χάσατε το συμβόλαιο με την τότε δισκογραφική σας κι αυτό ήταν κάτι που σας έκανε να νιώσετε ότι είστε σε αδιέξοδο. Ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο καλλιτέχνη που μπορεί να έχει τέτοιου είδους απογοητεύσεις στην αρχή της καριέρας του;

Να μην πτοηθεί από τίποτε και κανέναν. Οι δυσκολίες και τα εμπόδια είναι αναπόφευκτα στην ζωή, σημασία έχει να μην τα παρατάμε. Να μην το βάζουμε κάτω. Κι αυτό προϋποθέτει να γνωρίζουμε πολύ καλά τον εαυτό μας, από πού προερχόμαστε και για ποιο λόγο κάνουμε ό,τι κάνουμε.

Αν η ρίζα του δέντρου μας πάει βαθιά, τότε ο άνεμος απλώς θα λυγίσει τα κλαδιά μας ή θα τα ταρακουνήσει, τίποτε παραπάνω.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης