Διαλειμματική Νηστεία: Πώς καταφέρνω να τρώω ό,τι θέλω χωρίς να παχαίνω

Κάτια Δέδε

Γιατί να επιλέξεις αυτόν τον τρόπο διατροφής;

Αυτή τη φορά θα σου μιλήσω για έναν τρόπο ζωής που έχω αποκτήσει στις διατροφικές μου συνήθειες το τελευταίο χρόνο.

Έχουν ακουστεί πολλά το τελευταία χρόνια για τα διάφορα είδη διαλειμματικής νηστείας.
Θα σου πω ακριβώς πώς την εφαρμόζω εγώ και πώς με έχει βοηθήσει στο τρόπο ζωής μου.
Επέλεξα τον τρόπο διατροφής 16/8, που σημαίνει ότι μέσα στο διάστημα των 24 ωρών απέχω πλήρως από το φαγητό για 16 ώρες, μαζί με τον ύπνο.

Η διαλειμματική νηστεία είναι μια μέθοδος διατροφής που διαχωρίζει το 24ωρο της ημέρας σε συγκεκριμένες ώρες που μπορούμε να προσλαμβάνουνε το φαγητό μας χωρίς να υπάρχει περιορισμός στο είδος του φαγητού που καταναλώνεται.
«Η ηθελημένη αποφυγή τροφής για συνεχόμενες ώρες την ήμερα και η κατανάλωση τροφών μέσα σε οριοθετημένο χρονικό πλαίσιο».

Για παράδειγμα, το πρώτο μου γεύμα ξεκινάει στις 2 το μεσημέρι και μέχρι τις 10 το βράδυ έχω ολοκληρώσει το τελευταίο. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, θα φάω γενικότερα ό,τι θέλω χωρίς κάποιο περιορισμό. Ύστερα από τις 10 το βράδυ, μένω σε πλήρη αποχή από το φαγητό μέχρι την επόμενη μέρα στις 2 το μεσημέρι. Ανεξαρτήτως την ώρα που θα ξυπνήσω, διατηρώ τη νηστεία πίνοντας αρκετό νερό ή καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη φυσικά, προκειμένου να ολοκληρώσω τις 16 ώρες αποχής.

Γιατί επέλεξα αυτόν τον τρόπο διατροφής;

Θα νομίζεις ότι προκειμένου να διατηρήθω αδύνατη υποβάλλω τον εαυτό μου σε διαδικασία πείνας και στέρησης. Όχι! Πίστεψέ με, δε ταλαιπωρούμαι καθόλου, αντιθέτως, έχω βρει αυτόν το τρόπο για να βάζω στον εαυτό μου όρια αφού είμαι αθεράπευτη λιχούδο!
Ποτέ δε μου άρεσε να στερούμαι τα πεντανόστιμα φαγητά της μαμάς μου, αλλά πάντα είχα ένα θέμα με το μέτρο. Ως γνήσια Ταυρίνα λατρεύω το καλό φαγητό και πολλές φορές δε μπορώ να βάλω φρένο ακόμα κι όταν έχω χορτάσει, με αποτέλεσμα όχι μόνο να δημιουργούνται θέματα στην αύξηση του βάρους αλλά στη πέψη και τη χώνεψη γενικότερα.

Ο οργανισμός πρέπει να λειτουργεί ομαλά και να μη πιέζεται για να διαχειριστεί τις διατροφικές μας υπερβολές, χρειάζεται να έχει το χρόνο και αποχή από τη συστηματική λειτουργία της πέψης για να μπορέσει να μπει στη διαδικασία αυτοίασης. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το σώμα μας έχει τη δυνατότητα της αυτοθεραπείας ειδικά στο μεσοδιάστημα που δε προσλαμβάνουμε τροφή.

Η Διαλειμματική Νηστεία όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία, αλλά θα μπορούσε να ισχύει το αντίθετο. Μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση Διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και απ’ ότι δείχνουν μελέτες σε ζώα έχει κάποια καλά αποτελέσματα απέναντι στην αντιμετώπιση του καρκίνου και στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως είναι το Alzheimer's. Τέλος, φαίνεται ότι συμβάλλει θετικά στη μακροζωία και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Πώς θα μπεις στη διαδικασία αυτή;

Έχει σημασία ο τρόπος ζωής σου, γι’αυτό εσύ θα επιλέξεις ποιές ώρες είναι οι κατάλληλες για να μπορέσεις να μείνεις σε αποχή.
Τις πρώτες μέρες θα σου κακοφανεί η πολύωρη αφαγία γιατί θα νιώθεις έντονη πείνα, αλλά αν κάνεις υπομονή 2-3 μέρες θα το συνηθίσεις. Οι καφέδες μειώνουν την όρεξη οπότε μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις προς όφελος σου. Το ίδιο και το νερό, πολλές από εμάς ξεχνάμε να πίνουμε αρκετό νερό μέσα στη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα να είμαστε συστηματικά αφυδατωμένες χωρίς να το καταλαβαίνουμε.
Αν έχεις την οποιαδήποτε διατροφική διαταραχή καλό είναι να ΜΗΝ επιλέξεις αυτό τον τρόπο διατροφής και να συμβουλευτείς έναν διατροφολόγο.

Αν δε μπορείς να κρατάς 16 ώρες αφαγίας καθημερινά , τότε μπορείς να κάνεις Διαλειμματική Νηστεία όποτε σε βολεύει και ταιριάζει με το πρόγραμμα σου, έχει πολλά οφέλη για την υγεία, δεν ταιριάζει όμως σε όλους τους ανθρώπους γιατί ο κάθε οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά. Καλό θα ήταν πριν τη δοκιμάσεις να συμβουλευτείς έναν διατροφολόγο ώστε να δημιουργήσεις μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς διατροφικές στερήσεις ή τη παράληψη απαραίτητων βιταμινών.

Αναμένω με χαρά τα μηνύματά σου!

#katiasclicksandtricks

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης