Δύο εικόνες, δύο «στιγμές» ιστορίας: Το αξεσουάρ που… σώζει ζωές, επανέρχεται στη μόδα!
Εάν υπάρχει μία κινηματογραφική σκηνή που με έχει καθορίσει ως προσωπικότητα, αυτή είναι δίχως αμφιβολία η έναρξη της ταινίας «Πρόγευμα στο Τίφανις». Η πρωταγωνίστρια Χόλυ, δηλαδή η Όντρεϊ Χέπμπορν, αποβιβάζεται ξημερώματα από ένα ταξί και με ντελικάτα, μικρά βήματα, φτάνει μπροστά από τη βιτρίνα του γνωστού κοσμηματοπωλείου της 5thAvenue, ενώ από πίσω ακούγεται η τρυφερή μελωδία του «MoonRiver». Βγάζει ένα κρουασάν από τη χάρτινη σακούλα, πίνει μία γουλιά από τον καφέ της και θαυμάζει το ακριβοθώρητο περιεχόμενο πίσω από το τζάμι. Δεν μπορώ να θυμηθώ τι με ενέπνευσε τόσο σε εκείνη όμως, θυμάμαι ξεκάθαρα εμένα στα εφτά μου, με ένα ζευγάρι τεράστια μαύρα γυαλιά, δύο πλαστικά γάντια κουζίνας στα χέρια και ένα συσκευασμένο γλύκισμα, να στέκομαι και να ποζάρω μπροστά από τον μπουφέ που είχαμε τότε στο σαλόνι, βλέποντας στην αντανάκλαση μία μικρή… εκκολαπτόμενη Όντρεϊ!
Η μόδα κάνει διαρκώς κύκλους γύρω από τον… εαυτό της και τα γάντια συχνά πυκνά εμφανίζονται και πάλι ανά περιόδους στις πασαρέλες, αν και όλα δείχνουν πως δύσκολα θα ξαναγίνουν αναπόσπαστο αξεσουάρ για κάθε γυναίκα όπως ήταν τον 18ο αιώνα ή την εποχή της Χέπμπορν - τα επαναστατικά 60’s που τα αποκήρυξαν ως κάτι μη πρακτικό, ξεπερασμένο και συνεπώς, περιττό, έκαναν «ζημιά» σε όσες τα λατρεύουμε! Παρόλα αυτά, ήρθε μία εποχή που τα γάντια έγιναν και πάλι αναπόπαστο αξεσουάρ και είμαι βέβαιη πως αν ρωτήσουμε τώρα τις περισσότερες γυναίκες τι γάντια προτιμούν, καμία δεν θα απαντήσει «από σατέν»: Η πανδημία έφερε ξανά τα γάντια στο προσκήνιο, ως το απόλυτο αξεσουάρ από λάτεξ, που σώζει ζωές. Φοράω λοιπόν γάντια όπου κι αν πάω, όπως τα φορούν οι γιατροί και οι νοσοκόμες ώρες ατέλειωτες. Η υφή των χειρουργικών γαντιών δεν μου είναι ευχάριστη και κάθε φορά που τα βγάζω βγαίνοντας από το μετρό ή μπαίνοντας σπίτι, θυμάμαι όλες εκείνες τις εικόνες των ακούραστων αλλά ταλαιπωρημένων χεριών των ανθρώπων που αναγκάζονται να τα φορούν για ώρες…
Όλα αυτά τα αντιφατικά και συγχρόνως αλληλένδετα γεγονότα, με έκαναν να αναρωτηθώ: Πώς γίνεται ένα αντικείμενο, το οποίο αρχικά είχε ταυτιστεί με την ομορφιά και αργότερα με την πολυτέλεια, να μετατρέπεται μέσα λίγους μήνες σε κάτι που μας υπενθυμίζει μία σκληρή πραγματικότητα; Άραγε στο μέλλον θα καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε έννοιες όπως τα γάντια, η μάσκα, τα μέτρα, η κορώνα, χωρίς να ανακαλούμε δυσάρεστα συναισθήματα; Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, αλλά ξέρω καλά πως τα γάντια φτιάχτηκαν με σκοπό να ομορφαίνουν τα χέρια μας και αυτό οφείλουμε να κάνουμε και εμείς κάθε μέρα!
Γιατί σταματήσαμε να σκεφτόμαστε την προσωπική μας φροντίδα;
Εάν αναλογιστούμε πόσες λέξεις και έννοιες έχουν αλλοιωθεί από την ημέρα που ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως βρισκόμαστε εν μέσω μίας σύγχρονης πανδημίας, θα συνειδητοποιήσουμε πως μέσα στον εύλογο πανικό και την ανάγκη μας να προστατευτούμε όσο καλύτερα μπορούμε από αυτή την υγειονομική «απειλή», βάλαμε άλλα πράγματα, εξίσου σημαντικά, σε δεύτερη μοίρα. Και ένα από αυτά είναι η προσωπική μας φροντίδα, ο χρόνος που αφιερώνουμε καθημερινά στον εαυτό μας και είναι ζωτικής σημασίας για όλες εμάς. Γιατί μέσα από μία καθημερινή «ιεροτελεστία» περιποίησης, οδηγούμαστε όλο και πιο κοντά στη γυναίκα που θέλουμε να γίνουμε, στην πιο όμορφη εκδοχή μας, ανεξάρτητα πως μεταφράζει η κάθε μία από εμάς τη λέξη «όμορφη». Αυτό το ζήτημα φέρνει στο προσκήνιο και η νέα καμπάνια του Dove, στην οποία πρωταγωνιστούν αληθινές γυναίκες που ξεχωρίζουν για τη δική τους αυθεντική ομορφιά, μία σπάνια ομορφιά που δεν υποκύπτει σε κανόνες και στερεότυπα. Μέσα από μία σύντομη και αυθόρμητη συνέντευξη, αποκαλύπτουν άθελά τους μία πραγματικότητα που βιώνουμε όλες ανεξαιρέτως και μας βάζουν στη διαδικασία να αναρωτηθούμε: Γιατί σταματήσαμε να σκεφτόμαστε τη φροντίδα;
Με γάντια ή χωρίς τα χέρια μας αξίζουν καθημερινά τη φροντίδα μας
Εάν παρακολουθώντας το παραπάνω βίντεο, αναγνωρίζουμε στις πρωταγωνίστριες ένα… παραμελημένο κομμάτι του εαυτού μας, που αποζητά λίγη περισσότερη φροντίδα από εμάς, σημαίνει πως το βίντεο πέτυχε τον σκοπό του. Αρχικά, μας καθησυχάζει πως δεν υπάρχει λόγος να αγχωνόμαστε που δεν είμαστε όσο επιμελείς και συνεπείς θα θέλαμε με την προσωπική μας φροντίδα εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, καθώς όλες έχουμε πέσει σε αυτή την αναπόφευκτη «παγίδα» της καθημερινότητας. Ταυτόχρονα όμως, μας υπενθύμισε πως όσο πλένουμε συχνά τα χέρια μας, χαρίζουμε στον εαυτό μας έστω μερικές μικρές στιγμές αυτοφροντίδας, η οποίες είναι ικανές να κάνουν τη διαφορά και εμάς να αισθανόμαστε πιο όμορφα με τον εαυτό μας. Ωστόσο, εάν θέλουμε να αναβαθμίσουμε το πλύσιμο των χεριών σε μία ακόμη πιο ξεχωριστή εμπειρία φροντίδας, τότε το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανακαλύψουμε το Dove Yγρό Kρεμοσάπουνο Original, το οποίο διαθέτει μία σύνθεση με 1/4 ενυδατική κρέμα και ήπιους καθαριστικούς παράγοντες, θρέφει βαθιά την επιδερμίδα των χεριών και αναπληρώνει τα θρεπτικά συστατικά που χάθηκαν στο πλύσιμο. Επιπλέον, είναι ιδανικό για όσες από εμάς έχουμε ξηρά ή σκασμένα χέρια, αφού συγκρατεί και ασφαλίζει τη φυσική τους υγρασία, κάνοντάς τα απαλά, λεία και υγιή.
Θέλω να πιστεύω πως δεν αργεί η στιγμή που ακούγοντας τη λέξη «γάντια», το μυαλό μου θα πηγαίνει πάλι πίσω στην παιδική μου ηλικία ή στην εικόνα της Όντρεϊ μέσα στο εμβληματικό little black dress της. Μέχρι τότε όμως, δεν θα σταματήσω ούτε στιγμή να προσφέρω στον εαυτό μου, δηλαδή τον καθημερινό «σύμμαχό» μου, το πρόσωπο με το οποίο κοιμάμαι κάθε βράδυ και ξυπνάω κάθε πρωί, την φροντίδα που χρειάζεται. Και νομίζω πως το ίδιο ακριβώς, οφείλουμε να κάνουμε όλες! Διότι, μέσα από μικρές, καθημερινές στιγμές αυτοφροντίδας, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, όχι μόνο θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας, αλλά θα μετατρέψουμε την προσωπική μας φροντίδα σε ένα αναπόσπαστο κομμάτι μίας ωφέλιμης καθημερινότητας, η οποία θα μας οδηγεί κάθε μέρα όλο και πιο κοντά στην πιο όμορφή και αισιόδοξη εκδοχή μας! Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως η ομορφιά δεν είναι ένας λόγος για να αγχωνόμαστε, αλλά μία αφορμή για να νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, κάθε φορά που κοιταζόμαστε στον καθρέφτη.
#WhatHappenedToCare #WashToCare #Dove