Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Aids: Μήπως έχουμε αρχίσει να κερδίζουμε την μάχη;

Γωγώ Φούντα

Τι θα γίνει το 2030;

Η 1η Δεκεμβρίου, εκτός από την επίσημη έναρξη του χειμώνα, είναι και η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, όπως αποφασίστηκε το 1988 από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, και στη συνέχεια τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1981, ενώ ευρέως γνωστή έγινε από το 1987 και μετά, ιδίως λόγω του θανάτου του διάσημου μουσικού Freddie Mercury, αλλά και του σχεδιαστή Billy Bo στην Ελλάδα.

Όπως ήταν φυσικό, τα πρώτα χρόνια επικράτησε πανικός, ενώ λόγω της ελλιπέστατης ενημέρωσης, τα θύματα ήταν σοκαριστικά πολλά. Μόνο στις ΗΠΑ, τα θύματα του ιού, από το 1981 είναι περίπου 39.000.000 ενώ υπολογίζονται ως φορείς 78.000.000. Ο ιός που προκαλεί μία από τις φονικότερες επιδημίες της τελευταίας 30ετίας, είναι ο HIV ο οποίος καταστρέφει σιγά σιγά το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, με αποτέλεσμα εκείνος να καταλήγει ακόμη και από μία κοινή γρίπη.

Το ευτύχημα είναι, ότι παρόλο που κατά τη δεκαετία του '80 και κυρίως του '90, ο ιός κυριολεκτικά θέριζε, πλέον οι ενδείξεις, είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές. Εκτός φυσικά από το γεγονός ότι η ενημέρωση και η πρόληψη, είναι ίσως πιο οργανωμένες από κάθε άλλη φορά, δεν είναι λίγα τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα του πλανήτη αυτού, που έχουν δραστηριοποιηθεί με ποικίλους τρόπους, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα, είτε για τις έρευνες, είτε φυσικά για την αποστολή φαρμάκων στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπως έχει επικρατήσει να τις αποκαλούν, όπου εκεί το πρόβλημα δυστυχώς παραμένει τεράστιο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της UNAIDS, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από τον ιό το 2013, αριθμός που παρουσιάζει σημαντική πτώση για όγδοη συνεχόμενη χρονιά ενώ πτώση παρουσιάζουν ακόμη και τα νέα κρούσματα. Τα νέα είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικά για την Ελλάδα, μιας και τα κρούσματα στους χρήστες ενδοφλέβιων ενέσεων έχουν μειωθεί κατά πολύ, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς ο νούμερο ένα τρόπος μετάδοσης παραμένει η σεξουαλική επαφή. Αξιο προσοχής, είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα, κατά το 90% περίπου αφορά σε άντρες και μόνο το 10% σε γυναίκες.

Παρόλα αυτά, και παρόλο τον πανικό που επικρατεί γύρω από το AIDS, λόγω κυρίως της πολύ κακής ενημέρωσης αλλά και της αδιαφορίας από εμάς τους ίδιους, ο ΟΗΕ δηλώνει, ότι με δουλειά, αρκετά χρήματα και οργανωμένη δράση, ο θανατηφόρος αυτός ιός, υπάρχει πιθανότητα μέχρι το 2013 να αποτελεί πια παρελθόν, μιας και ήδη τα κρούσματα παγκοσμίως, έχουν μειωθεί κατά πολύ.

O Freddie Mercury ήταν ένα από τα διασημότερα θύματα του ιού

Μέχρι τότε, και μέχρι φυσικά αυτό να γίνει πραγματικότητα, κάτι που ευχόμαστε και ελπίζουμε, καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσουμε για τα καλά τους τρόπους μετάδοσης του ιού, ώστε και να μπορούμε εμείς οι ίδιοι να προστατευθούμε, αλλά και να μην απομονώνουμε άτομα που νοσούν. Οι τρόποι μετάδοσης λοιπόν είναι οι εξής:

1. Αίμα (συμπεριλαμβανομένου του αίματος περιόδου)
2. Σπέρμα και πιθανώς τα προσπερματικά υγρά
3. Κολπικά υγρά
4. Μητρικό γάλα

Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, οι προφυλάξεις κατά τη σεξουαλική επαφή, και ελάχιστη προσοχή στην καθημερινότητά μας, είναι αρκετά ώστε να μπορέσουμε να προφυλαχθούμε αποτελεσματικά. Οι μεταγγίσεις αίματος είναι πια πολύ σπάνιος τρόπος μετάδοσης, ενω από την μητέρα στο έμβρυο, δυστυχώς συχνή στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Είναι στο χέρι μας λοιπόν, το 2030 να εξαφανίσουμε τον ιό!

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης