Άννα Φρόιντ: Η Google τιμά την κόρη του Sigmund Freud με το σημερινό της doodle
Υπήρξε πρωτοπόρος στην μελέτη της παιδικής ψυχής
Μπορεί το όνομα της Άννα Φροιντ (Anna Freud) να μη σας λέει και πολλά, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι το όνομα του πατέρα της, του μεγάλου Σίγκμουντ Φρόιντ (Sigmund Freud), δεν υπάρχει περίπτωση να σας είναι άγνωστο, μιας και υπήρξε ο πατέρας της ψυχανάλυσης και πρωτοπόρος σε ότι έχει να κάνει με την μελέτη της ψυχής και του Εγώ.
Το σημερινόDoodle της Google λοιπόν, είναι αφιερωμένο στην μικρότερη κόρη του μεγάλου αυτού επιστήμονα, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 119 χρόνια στη Βιέννη της Αυστρίας. Και παρόλο που το γεγονός και μόνο ότι ήταν κόρη του σπουδαίου πατέρα της, θα ήταν αρκετό, η Anna δεν έμεινε εκεί, και ο λόγος που σήμερα τιμάται, είναι γιατί υπήρξε μία από τις σημαντικότερες εισηγήτριες και πρωτοπόρους της παιδικής ψυχανάλυσης.
Η Anna, ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο παιδί, με μεγάλη εξάρτηση από τον πατέρα της, ενώ παράλληλα οι σχέσεις της με τα υπόλοιπα 5 αδέρφια αλλά και την μητέρα της Martha Bernays, ήταν από μέτριες έως κακές. Φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο, αλλά αργότερα παραδέχτηκε ότι διδάχθηκε ελάχιστα πράγματα και ότι η πλειοψηφία των γνώσεών της προήλθαν από τον ίδιο της τον πατέρα.
Αφού λοιπόν ολοκλήρωσε τις σπουδές της, εργάστηκε ως δασκάλα, ενώ μετέφρασε και πολλά έργα του πατέρα της στα γερμανικά. Παρόλο που αρκετοί πιστεύουν ότι δε βγήκε ποτέ από τη σκιά του Sigmund Freud, η ίδια πήγε το έργο του ένα βήμα παραπέρα, ενώ εμβάθυνε και στην παιδική ψυχανάλυση και ψυχολογία, έντονα επηρεασμένη από την καθημερινή επαφή της με παιδιά.
Παρόλο που δεν μπόρεσε να πάρει πτυχίο κάποιας ανωτάτης σχολής, ξεκίνησε να εργάζεται πάνω σε παιδιά στη Βιέννη το 1923 ενώ σημαντική επιρροή της άσκησε και ο Ρόμπερτ Έρικσον (Robert Erikson). To 1938 μπήκε στο στόχαστρο της Γκεστάπο και μαζί με τον πατέρα της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Αυστρία και να βρουν καταφύγιο στην Μεγάλη Βρετανία όπου εκεί εργάστηκε σε κέντρο φιλοξενίας άστεγων παιδιών μελετώντας την ανάπτυξή τους. Η μελέτη αυτή, είχε ως αποτέλεσμα τη συγγραφή 3 βιβλίων: Young Children in Wartime (1942), Infants Without Families (1943), και War and Children (1943). Όταν το 1945 το κέντρο έκλεισε η Anna δημιούργησε ένα αντίστοιχο θεραπευτικό κέντρο, το οποίο και διοίκησε από το 1945 μέχρι και το θάνατό της το 1982!
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Anna έθεσε γερά θεμέλια στην μελέτη της παιδικής ψυχής και σκέψης, η οποία όπως είχε παρατηρήσει καιο πατέρας της διέφερε σημαντικά από αυτή των ενηλίκων.