Γυναίκες και Πολιτκή: Αυτές είναι οι πιο δυναμικές ηγέτιδες του Πλανήτη

Ερμιόνη Σαρρή

Μάθετε τα πάντα γύρω από το όνομά τους

Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες δοκιμάζεται συνεχώς. Οι πολιτικές εξελίξεις «τρέχουν» και εδώ και λίγες ώρες μπορούμε να μιλάμε για την πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργό. Η Βασιλική Θάνου είναι το όνομα που αναγράφεται στα βιβλία της ιστορίας της Ελλάδας, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, στην πρωθυπουργική θέση.

Ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε στη συγκεκριμένη θέση μία γυναίκα. Πριν λίγα χρόνια, σε πολλούς θα έμοιαζε και ανήκουστο. Άλλωστε, το πείσμα, η δυναμικότητα και ανεξαρτησία του γυναικείου φύλου έχει δοκιμαστεί και δοκιμάζεται στην πλειοψηφία του πλανήτη και η Ελλάδα δεν είναι από τις πιο προοδευτικές δυτικές χώρες σε θέματα φεμινισμού. Ελπίζουμε με το πέρασμα των χρόνων να δούμε όλο και περισσότερες γυναίκες να κατακτούν καίριες θέσεις στο χώρο της πολιτικής παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, βλέπουμε συνεχώς περισσότερες γυναίκες να εκλέγονται (αν και είναι λιγότερες οι φορές που τις βλέπουμε σε Υπουργεία) και πιστεύουμε ότι η νέα Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, ακόμα κι αν δεν είναι εκλεγμένη, είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να αποδειχθεί ότι η ισότητα των φύλων δεν σταματά εκεί που ξεκινά η διακυβέρνηση της χώρας. Ίσως, κάποτε να δούμε και την πρώτη εκλεγμένη Ελληνίδα Πρωθυπουργό.

Παίρνοντας έμπνευση από την πρόσφατη ιστορία της χώρας, δημιουργήσαμε ένα αφιέρωμα στις πιο δυναμικές ηγέτιδες του Πλανήτη. Ξεκινώντας από την Βασιλική Θάνου και φτάνοντας μέχρι την Χίλαρι Κλίντον, πάμε να δούμε ποιες είναι.

Βασιλική Θάνου, Ελλάδα: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, υπηρεσιακά. Μέχρι τώρα, έχει εκπληρώσει με μεγάλη επιτυχία τις αρμοδιότητες της ως δικαστής και πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Χαρακτηρίζεται ως μία γυναίκα με δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Δεν έχει διστάσει ποτέ μέχρι τώρα να τα βάλει μέχρι και με τις εκάστοτε πολιτικές εξουσίες, ώστε να υπερασπιστεί το δίκαιο. Είναι αυτή που υποστήριξε ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και παράνομο, παραπέμποντας την υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική κρίση. Θα την αποκαλούσαμε γυναίκα μαχητή από το 1975, όπου και εισήλθε στο Δικαστικό χώρο. Το 2008 έγινε Αεροπαγίτης και από το 2014 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος. Τα τελευταία έξι χρόνια διδάσκει το μάθημα του Αστικού Δικαίου στην Εθνική Σχολή Δικαστών και έχει εκδώσει αρκετές επιστημονικές εργασίες.

Erna Solberg, Νορβηγία: Το 2013 ήταν η πρώτη φορά που διεξήχθησαν εκλογές μετά το αιματηρό χτύπημα του Άντερς Μπρέιβικ και νικήτρια ανακηρύχθηκε η Erna Solberg. Είναι η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία της χώρας της που αναλαμβάνει τα ηνία με 96 από τις 169 έδρες της Βουλής. Μία γυναίκα αρκετά αυστηρή, που ως υπουργός έχει δεχτεί το προσωνύμιο «Σιδηρά Έρνα». Η κυβέρνησή της άλλωστε είναι και αυτή που έκανε τη στρατιωτική θητεία υποχρεωτική και για τα δύο φύλα. Η ισότητα των δύο φίλων ήταν και είναι η προτεραιότητά της.

Ewa Kopacz, Πολωνία: Στις 22 Σεπτεμβρίου το 2014 οι πολίτες της Πολωνίας «ανέβασαν» στη πρωθυπουργική θέση την Ewa Kopacz. Προτού ασχοληθεί με τη διακυβέρνηση του κράτους και νωρίτερα με τη διαχείριση του Υπουργείου Υγείας, εργαζόταν ως παιδίατρος. Μία γυναίκα που προερχόταν από αστική οικογένεια κατάφερε να κερδίσει τους Πολωνούς και να ανακηρυχθεί η δεύτερη γυναίκα Πρωθυπουργός της χώρας. Η δύναμη και το ενδιαφέρον που έδειχνε για το λαό της ως Υπουργός, ήταν και αυτά που την έφτασαν τόσο ψηλά. Όταν η γρίπη των χοίρων μάστιζε την Ευρώπη, εκείνη ως Υπουργός Υγείας απαίτησε από τις φαρμακευτικές εταιρίες να παρουσιάσουν τα πλεονεκτήματα των εμβολίων και να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για τυχόν παρενέργειες. Επίσης, συμβούλευσε την Πολωνική κυβέρνηση να περιμένει ώστε να ολοκληρωθούν οι δοκιμές στο εμβόλιο προτού το χρησιμοποιήσει, αναφέροντας το γεγονός ότι η εποχιακή γρίπη πληρεί τα κριτήρια του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για να χαρακτηριστεί ως πανδημία κάθε χρόνο ενώ δεν είχε υπάρξει ανακήρυξη της γρίπης των χοίρων ως πανδημία. Η Πολωνική κυβέρνηση τελικά, αρνήθηκε να αγοράσει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Laimdota Straujuma, Λετονία: Ο λαός της Λετονίας αποφάσισε να ανακηρύξει για πρώτη φορά γυναίκα Πρωθυπουργό το 2014. Η οικονομολόγος και πρώην Υπουργός Γεωργίας, Laimdota Staujuma είναι η γυναίκα που κυβερνά πλέον τη χώρα τους και δείχνει να είναι αρκετά δυναμική. Στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούσαν την Ελλάδα, βρέθηκε στην αντίπερα όχθη, υιοθετώντας μία αρνητική στάση απέναντί μας την οποία υποστήριξε με ισχυρά επιχειρήματα.

Angela Merkel, Γερμανία: Η γερμανίδα Καγκελάριος είναι η γυναίκα που έχει καταφέρει να κάνει όλους τους Έλληνες να χάσουν τον ύπνο τους. Μία αρκετά αυταρχική παρουσία, η οποία το 2015 βρέθηκε για πέμπτη φορά στην πρώτη θέση της λίστας Forbes με τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη. Έχει επιτελέσει ως Υπουργός για 7 χρόνια και από τη θέση της Καγκελάριου αποδεικνύει καθημερινά τη δυναμικότητά της. Δε λυγίζει και είναι πάντα έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμη και τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Τα τελευταία Eurogroups το απέδειξαν.

Helle Thorning-Schmidt, Δανία: Η γυναίκα αυτή μπορεί να έχει ολοκληρώσει εδώ και 2 μήνες την θητεία της ως Πρωθυπουργός της Δανίας, αλλά δε γινόταν να απουσιάζει από αυτό εδώ το κείμενο. Όταν οι περισσότερες χώρες μιλούσαν για τις Πρώτες Κυρίες, η Δανία τους απαντούσε με την πιο έξυπνη και δραστήρια γυναίκα Πρωθυπουργό. Στόχος της ήταν να επαναφέρει την ηρεμία στα οικονομικά της χώρας μετά την κρίση του 2008. Επιθυμούσε τη λιτότητα και την ανάπτυξη μέσα από κοινωνικά προγράμματα και πίστευε στην σκληρή εργασία. Μία γυναίκα δυναμική, η οποία έκανε ακόμη και τους ανθρώπους της μόδας να ασχοληθούν μαζί της. Το στυλ της έχει απασχολήσει αρκετές φορές τα Μέσα και τα σχόλια ήταν διθυραμβικά. Η selfie της με τον Barack Obama στη κηδεία του Νέλσον Μαντέλα έκανε το γύρο του διαδικτύου και το όνομά της βρισκόταν σε όλα τα πρωτοσέλιδα. Η Helle Thorning-Schmidt αποτελεί την επιτομή του φεμινισμού στην πολιτική, αφού δεν προσπαθεί να μοιάσει στα «αγόρια», παραμένει θηλυκή και τρυφερή, χωρίς να ενδιαφέρεται να πείσει κανέναν για το φύλο της. Η φημολογία θέλει την δανέζικη τηλεοπτική σειρά Borgen που έχει γίνει παγκόσμια επιτυχία, εμπνέεται από την πολιτική της καριέρα και πολλοί ψάχνουν τις ομοιότητες στην πορεία της Helle Thorning-Schmidt με τις εξελίξεις της σειράς.

Hillary Clinton, ΗΠΑ: Πρώτη κυρία των Η.Π.Α , Υπουργός Εξωτερικών και υποψήφια για άλλη μία φορά για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Αυτά είναι όλα όσα μπορούν να χαρακτηρίσουν τη Hillary Clinton τη σήμερον ημέρα. Όπως και το ότι δεν έζησε καμία στιγμή στην σκιά του Μπιλ Κλίντον, αντιθέτως τον έχει ξεπεράσει σε δημοτικότητα πριν ακόμα εκλεγεί στη θέση του. Το 2015 βρέθηκε και εκείνη στη λίστα του Forbes με τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη, στη δεύτερη θέση, ανεβαίνοντας τέσσερις θέσεις από το 2014, πράγμα που δείχνει τη δημοτικότητά της. Είναι από τα πρόσωπα που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, είναι δηλωμένη φεμινίστρια και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους της. Η ίδια παλαιότερα είχε δηλώσει: «Ο καθημερινός Αμερικανός χρειάζεται έναν υπερασπιστή. Και εγώ θέλω να είμαι αυτός ο υπερασπιστής». Την πρώτη φορά που είχε θέση υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών είχε χάσει από τον Barack Obama, καθώς οι φυλετικές διακρίσεις ήταν πιο σημαντικό ζήτημα από τον φεμινισμό τότε στην χώρα της. Τώρα οι εποχές άλλαξαν και οι ΗΠΑ δείχνουν πιο έτοιμες από ποτέ να έχουν την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο, ειδικά όταν εκείνη την γνωρίζουν τόσο καλά όσο τη Χίλαρι. Με σαφώς ευκολότερο αντίπαλο αυτή τη φορά, τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι κάτι περισσότερο από πιθανό ότι η Χίλαρι θα γίνει ο υπερασπιστής του αμερικανικού λαού που ονειρεύεται να γίνει. Δεδομένου ότι η πολιτική των ΗΠΑ επηρεάζει όλο τον πλανήτη, όλοι θα παρακολουθήσουν την θητεία της με πολύ ενδιαφέρον. Ειδικά όσοι πιστεύουν ότι αν κυβερνούσαν γυναίκες, δεν θα γίνονταν πόλεμοι.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης